Отворен стечајни поступак у Бобар банци

Директно се отвара поступак стечаја над имовином стечајног дужника „БОБАР БАНКА“.

среда, јануар 25, 2017 / 22:07

Директно се отвара поступак стечаја над имовином стечајног дужника „БОБАР БАНКА“.

Тако гласи рјешење бијељинског Окружног привредног суда који је за стечајног управника именовао Лазу Ђурђевића. Повјериоци имају рок од 30 дана да пријаве потраживања о којима ће се расправљати на рочишту средином априла. Разлози су бројни: И поред тога што им рачун није блокиран банка има негативну позицију ликвидности, не може да измирује обавезе, обавезе банке су веће од имовине.

“Наплата потраживања је испод планираних резултата, а блокада рачуна, коју је на приједлог ликвидационог управника вршила Агенција за банкарство, не даје значајне резултате, те је предложио подношење приједлога за отварање стечајног поступка код надлежног суда”, стоји у рјешењу.

Двије године након пропасти банке своје је успјела да наплати једино Агенција за осигурање депозита. Њој је припало 77 од укупно спашених нешто више од 82 милиона. Држава и остали повјериоци још чекају а тренутно је, како пише у рјешењу суда, у овом моменту врши за трећи од укупно девет исплатних редова. Ситуацију у Бобар банци предсједница Владе не би да коментарише.

“Оно што се дешава са Бобар банком није ствар која се налази у владиним рукама него постоје одређени судски поступци који се проводе и све је подређено томе. Дакле, не зависи ни од воље нити једног министра нити владе”, истиче Жељка Цвијановић, предсједник Владе РС.

Сједиште банке у Бијељини по ничему више не подсјећа на некадашњу слику. Са улаза су скинута обиљежја, а тамо читав дан папире прегледа стечајни управник. Лазо Ђурђевић каже да зато нема времена за изјаве.

Агенција за банкарство крајем новембра 2014. увела је принудну управу у Бобар банку, јер није радила у складу са законом. Непун мјесец касније Бобар банци је одузета дозвола за рад и покренут поступак њене ликвидације. Случајно или не, стечај је покренут само дан прије ступања на снагу Закона о банка који на другачији начин регулише стечај у финансијским институацијама. 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *