Откривена завјера у Саудијској Арабији

Саудијске власти су објавиле да су откриле „терористичку” завјеру коју су ковали елементи осумњичени за везе за Ал Каидом, углавном Јеменци, и разбиле двије екстремистичке ћелије у Ријаду и Џеди. Министарство унутрашњих послова је саопштило да су осумњичени били у контакту са терористичком организацијом у иностранству, што је термин који се обично користи за џихадистичку […]

недеља, август 26, 2012 / 22:33

Саудијске власти су објавиле да су откриле „терористичку” завјеру коју су ковали елементи осумњичени за везе за Ал Каидом, углавном Јеменци, и разбиле двије екстремистичке ћелије у Ријаду и Џеди.

Министарство унутрашњих послова је саопштило да су осумњичени били у контакту са терористичком организацијом у иностранству, што је термин који се обично користи за џихадистичку мрежу Ал Каида.

Осумњичени су се бавили регрутовањем људи за вршење криминалних напада на снаге безбједности, грађане и стране држављане, као и јавне објекте, наведено је у саопштењу.

Министартво је рекло да су ухапшена два Саудијаца и шест Јеменаца, као и да се трага за још два Саудијца како би били испитани, преноси АФП.

„Резултати истрага су показали да су ти елементи били у напредној фази, укључујући припремање експлозива и њихово тестирање у околини Ријада”, казало је министарство, додајући да је један осумњичени случајно изгубио прст током тестирања.

Испоставило се да је први опсумњичени Саудијац вођа ћелије у Ријаду и он је дао детаљне инфомрације које су омогућиле хапшење шест Јеменаца који су, такође, признали да су учествовали у завјери, саопштило је министарство.

Полиција је пронашла хемикалије употребљене за прављење експлозива као и мобилне телефоне за даљинско активирање експлозивних направа у објекту који припада једној џамији у Ријаду, наведено је у саопштењу.

У истрази је отркивена веза са другом ћелијом у другом саудијском граду по величини Џеди која се налази на западу земље, наводи АФП.

Министарство је рекло да је саудијски члан те ћелије који је радио на припреми експлозивних хемикалија ухапшен.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *