Откривен трећи прстен радијације око Земље

Још од 1958. године научници су знали за постојање два прстена облика крофне око Земље сачињених од заробљених енергетски високо набијених честица под називом Ван Аленови појасеви. Међутим, сада је откривен трећи појас који се појавио на мјесец дана 2012. године прије него што га је уништио талас који је дошао са Сунца. Астрономи се […]

недеља, март 3, 2013 / 09:34

Још од 1958. године научници су знали за постојање два прстена облика крофне око Земље сачињених од заробљених енергетски високо набијених честица под називом Ван Аленови појасеви.

Међутим, сада је откривен трећи појас који се појавио на мјесец дана 2012. године прије него што га је уништио талас који је дошао са Сунца.

Астрономи се надају да ће открити колико често се трећи прстен формира и како он утиче на друга два. Трећи прстен би такође могао да оштети комуникације ГПС сателите као и да изложи астронауте додатној дози радијације.

Трећи прстен су откриле летјелице америчке свемирске агенције НАСА “Ван Ален”, које проучавају Земљине радијационе појасеве.

Мислили смо да разумијемо радијацијске појасеве, али очигледно је да смо погријешили”, изјавио је Ники Фокс, један од научника са Џон Хопкинс универзитета.

Ван Аленови појасеви названи су по човеку који их је открио, Џејмсу Ван Алену.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *