Основана Евроазијска економска унија

Предсједници Русије, Казахстана и Бјелорусије потписали су данас споразум о стварању великог трговинског блока, од кога очекују да ће бити економски конкурент Америци, Европској унији и Кини. Споразум о оснивању Евроазијске економске уније ступа на снагу 1. јануара 2015. године, након што формално буде потврђен у националним парламентима ове три земље. "Наш данашњи састанак је […]

четвртак, мај 29, 2014 / 11:49

Предсједници Русије, Казахстана и Бјелорусије потписали су данас споразум о стварању великог трговинског блока, од кога очекују да ће бити економски конкурент Америци, Европској унији и Кини.

Споразум о оснивању Евроазијске економске уније ступа на снагу 1. јануара 2015. године, након што формално буде потврђен у националним парламентима ове три земље.

"Наш данашњи састанак је посебан и, без претјеривања, има епохалан значај", рекао је руски предсједник Владимир Путин прије потписивања документа у Астани, главном граду Казахстана.

Казахстански предсједник Нурсултан Назарбајев изјавио је да је нови савез "мост између истока и запада".

Нови блок има заједно више од 170 милиона становника и друштвени производ од око 2,7 билиона долара. Казахстан и Русија су велики произвођачи нафте.

Овим споразумом продубљена је сарадња започета стварањем царинске уније 2010. године. Савез ће гарантовати слободан транзит робе, услуга, капитала и радне снаге, а три државе ће координисати политику у великим економским секторима.

Украјинске власти одлучиле су да не уђу у овај савез послије свргавања предсједника Виктора Јануковича у фебруару и нарушавања односа са Москвом послије припајања Крима Русији.

И Јерменија хоће у Евроазијску унију

Јерменски предсједник Серж Саркисјан затражио је данас да његова земља буде примљена у нову Евроазијску економску унију до 15. јуна ове године, пренио је Итар-тас.

"Тражим од вас да одредите рок за пријем Јерменије у Евроазијску економску унију", рекао је Саркисјан на сједници Евроазијског економског савјета.

Он је додао да је његова земља спремна да предузме неопходне мјере да би што прије предала споразум о приступању Унији свом национаном парламенту, који потом треба да га потврди.

Шеф Евроазисјке економске комисије Виктор Хриштенко раније је рекао да је јун реалан рок за припрему документа за потписивање.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *