Осмочасовни рад за рачунаром је узалудно трошење времена

Током осам узастопних сати рада губимо моћ концентрације. Природни циклус продуктивности пада, као и квалитета рада, сагласни су стручњаци. Мало ко ће провести радећи на неком пројекту осам сати „у цугу“ пред рачунаром. Све дуже од три до четири сата пред рачунаром изазива бројне нелагодности, па тако радници губе способност најефикаснијег рада. Идеално би било […]

четвртак, март 7, 2013 / 17:47

Током осам узастопних сати рада губимо моћ концентрације.

Природни циклус продуктивности пада, као и квалитета рада, сагласни су стручњаци.

Мало ко ће провести радећи на неком пројекту осам сати „у цугу“ пред рачунаром.

Све дуже од три до четири сата пред рачунаром изазива бројне нелагодности, па тако радници губе способност најефикаснијег рада.

Идеално би било да након четири сата радите нешто сасвим друго, јер тако се даје могућност уму да се одмори и скупи нову снагу.

Шта повећава продуктивност?

Промјена активности или одмор повећава продуктивност јер се спречава пад енергије. У стварности, већина наставља да ради иако је ниво менталне енергије прилично низак. А такви су и пословни резултати.

Управо је монотонија оно што кочи креативност.

Шта је рјешење?

Идеално би било разбити радни дан на неколико сегмента. Неке компаније су се покушале са овим системом нудећи бољу радну атмосферу, топли оброк на послу, фитнес центар и посебна подручја за релаксацију. Проблем је што је ово скупо за послодавца, а радници су тек дјелимично задовољни.

Рјешење би било скраћено радно вријеме или рад од куће тако да радник може да прекине посао и врати му се након што се одмори, преносе агенције.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *