Осмић: Књижење војне имовине што прије да би добили МАП

Институцијама одбране БиХ у наредном периоду предстоје бројни изазови, а један од највећих је књижење непокретне перспективне војне имовине као државне да би се што прије испунио услов за активирање Акционог плана за чланство /МАП/ у НАТО-у, рекао је министар одбране БиХ Зекеријах Осмић. Осмић је нагласио да су приоритети у раду Министарства одбране БиХ […]

понедељак, децембар 24, 2012 / 12:40

Институцијама одбране БиХ у наредном периоду предстоје бројни изазови, а један од највећих је књижење непокретне перспективне војне имовине као државне да би се што прије испунио услов за активирање Акционог плана за чланство /МАП/ у НАТО-у, рекао је министар одбране БиХ Зекеријах Осмић.

Осмић је нагласио да су приоритети у раду Министарства одбране БиХ рјешавање вишкова наоружања, минско-експлозивних средстава, као и неперспективних локација које оптерећују функционисање Оружаних снага /ОС/ БиХ.

"Сва та средства и локације морамо чувати и одржавати, за шта трошимо огромна буџетска средства. Израђени су планови да се, у складу с одлуком Предсједништва БиХ, вишкови могу рјешавати продајом, донацијом или уништењем", рекао је Осмић за "Дневни аваз".

Он сматра и да је потребно снажније укључити цивилне капацитете који имају способност уништења и рјешавања вишкова, првенствено нестабилних средстава, како би безбједносни ризици у догледно вријеме били смањени.

Према његовим ријечима, релевантни представници међународне заједнице оцијенили су да "Министарство одбране БиХ проводи најуспјешнију реформу у БиХ, а да су Оружане снаге /ОС/ БиХ препознатљиве по својим позитивним резултатима и професионализму".

Он наводи да се БиХ у процесу придруживања земаља НАТО-у налази само корак од активације програма МАП-а, а то је књижење војне имовине.

Осмић је додао да су реформисане и јединствене ОС БиХ показале способност да пружају подршку цивилним органима власти, али и да учествују у мисијама НАТО, доприносећи изградњи архитектуре свјетског мира и стабилности, што је потврдило учешће мировњака из БиХ у мисији Исафа у Авганистану.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *