Осмић: Иванић хоће да буде већи Додик од Додика

Потпредсједник СДП БиХ и донедавни министар обране БиХ Зекеријах Осмић казао је како о уласку БиХ у НАТО морају одлучивати искључиво институције БиХ и НАТО савеза, а не институције Србије. Он је то рекао након изјаве предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића да “БиХ може ући у НАТО, само онда, ако и кад Србија уђе у […]

уторак, април 14, 2015 / 10:09

Потпредсједник СДП БиХ и донедавни министар обране БиХ Зекеријах Осмић казао је како о уласку БиХ у НАТО морају одлучивати искључиво институције БиХ и НАТО савеза, а не институције Србије.

Он је то рекао након изјаве предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића да “БиХ може ући у НАТО, само онда, ако и кад Србија уђе у тај савез”.

– Владајућа коалиција је обећала убрзан пут ка НАТО-у, а сада видимо да смо заправо осуђени на вољу Србије и њене владе. Такви ставови су забрињавајући и морају се осудити, сматра Осмић и додаје како Иванић мора водити политику у складу с интересима БиХ, а не у складу с туђим интересима.

Осмић је мишљења да је Иванић заборавио да у БиХ живе и друга два конститутивна народа, као и они који се изјашњавају као Остали, због чега је поставио питање је су ли онда и њихови интереси угрожени тиме што појединици у БиХ на сваку озбиљнију одлуку везану за будућност земље, морају чекати на дозволу из Београда.

За вријеме Осмићевог мандата као министра обране, подсјећа се у "приопћењу" СДП-а БиХ, кренуло се у процес књижења војне имовине, што је један од основних услова за покретање Акционог плана за чланство у НАТО-у.

– Очигледно је да у новој владајућој коалицији на државном нивоу о овом питању постоје евидентне разлике, због којих ће највише испаштати европска будућност БиХ, став је Осмића. Позвао је на крају Иванића да не користи интересе БиХ и њене институције како би показао да је већи “Додик од Додика”.0 КОМЕНТАРА

 1. Maloprije Sikirica stavi link iz Borbe od 97 i tamo u tom izdanju ima tekst i o tome kako je Jovica Stanišić došao u Banja luku da aminuje Biljaninu policiju i detronira paljansko rukovodstvo.
  I tad i sad ljudi iz Republike Srpske pristaju da budu pasivni posmatrači vlastitih đivota ovisni o volji i ocjeni nekog Jovice iz Beograda za čiju se naklonost bore.
  Samo pitam, zašto niko iz Republike Srpske nema hrabrosti biti avangarda, neko ko svoje poteze ne rukovodi vjetrom iz Beograda nego ima vlastiti pogled na politiku i daje ideje i smjernice za Republiku Srpsku, BiH, ali i svoju viziju smjera u kojem treba ići i srpsko narod i Srbija.
  Pitanje je da li kao čovjek izabran da upravlja misliš da je NATO dobar ili loš put i to javno kažeš i za to se zalažeš bez obzira na to šta govore drugi političari.
  Ako je dobro kađeš da isliš da i Srbija treba, ako nije dobro, jasno kažeš i zalažeš se protiv toga i da Srbija uđe u NATO.
  Mi u SPO-u mislimo da ne treba čekati.

 2. ŠTA JE NORMALNIJE

  O strateškoj odluci ulaska u vojni savez konsultovati se sa onim ko ti je bio saveznik u nedavnom ratu ili protivnik?

  I nedavnon i srednje davnom i davnom i pradavnom…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *