Општински суд у Срајеву пресудио да Влада РС мора обештетити Сарајлије

Влада Републике Српске мора исплатити одштету за Сарајлије које су током рата изгубиле најближе чланове породице, пресуда је Општинског суда у Сарајеву. Раније је исти суд (13. јула ове године) донио пресуду којом је Влади РС наложена исплата од 437 хиљада марака одштете за 31 Сарајлију који су током рата изгубили најближе чланове породице. Како […]

четвртак, август 30, 2012 / 11:44

Влада Републике Српске мора исплатити одштету за Сарајлије које су током рата изгубиле најближе чланове породице, пресуда је Општинског суда у Сарајеву.

Раније је исти суд (13. јула ове године) донио пресуду којом је Влади РС наложена исплата од 437 хиљада марака одштете за 31 Сарајлију који су током рата изгубили најближе чланове породице.

Како је за турску агенцију Анадолија изјавио адвокат који заступа породице убијених цивила и жртве рата, Есад Хрвачић, у тужбама се, уз остало, позива на чињеницу да је Хашки трибунал изрекао правоснажне пресуде бившим командантима Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске (ВРС) Станиславу Галићу и Драгомиру Милошевићу, који су осуђени на доживотни затвор и 29-годишњу казну затвора због "терора над цивилним становништвом Сарајева".

Адвокат је додао да је Дејтонским споразумом Република Српска прихватила континуитет ратне Републике Српске, те да је “кривична дјела опсаде Сарајева спроводила Војска РС,због чега је одговорност тог ентитета неупитна".

Према Статуту Хашког трибунала, дјела која су наступила због нехуманог ратовања не застаријевају, као ни штета која наступи услијед тих кривичних дјела.
Секретар “Уније цивилних жртава рата КС“ Музафер Тескереџић, који је током гранатирања Сарајева изгубио оца и сестру, задовољан је пресудама Општинског суда Сарајево.

"Правда је спора, али достижна. Ми смо смогли снаге и сами, без помоћи државе, поднијели 3.700 тужби против РС за учињене злочине, односно за убиства и рањавања наших најмилијих у Сарајеву. У питању су сарајевски цивили који су убијани као глинени голубови. Сарајлије су губили дијелове тијела у редовима за воду и хљеб, у кућама, на улици", рекао је Тескереџић.

Он је рекао да су тужбе најприје биле упућене Основном суду у Бањалуци, али да су се жртве суочиле с новим "правним терором", јер су им "уз опструкције, судови у Бањалуци испостављали фактуре на име наводних судских такси и до 5.000 марака по особи".

Агенција Анадолија даље наводи да су дви предмети пребачени на Општински суд Сарајеву, гдје су злочини почињени.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *