Олимпијски бадминтон: Због намјештања избачене са ОИ!

Осам играчица бадминтона избечано је са Олимпијских игара због сумњи да су у Лондону намјерно изгубиле одређене мечеве. Сумња се да су те играчице, међу којима су и актуелне свјетске шампионке из Кине, то учиниле да би обезбиједиле лакше противнице у даљем току такмичења. Свјетска бадминтон федерација навела је да су играчице из Кине, Јужне […]

четвртак, август 2, 2012 / 06:18

Осам играчица бадминтона избечано је са Олимпијских игара због сумњи да су у Лондону намјерно изгубиле одређене мечеве.

Сумња се да су те играчице, међу којима су и актуелне свјетске шампионке из Кине, то учиниле да би обезбиједиле лакше противнице у даљем току такмичења.

Свјетска бадминтон федерација навела је да су играчице из Кине, Јужне Кореје и Индонезије изведене дисциплинску комисију и да ће одговарати за кршење играчког кодекса који предвиђа да сваки спортиста мора да уложи максимум напора да побиједи у мечу као и да не смије да се понаша неспортски.

Саслушање је одржано у сриједу у „Вембли арени“ у којој се играју бадминтон мечеви, у сјеверном Лондону. Међународни олимпијски комитет (МОК) навео је да ће препустити надлежној федерацији да разријеши тај случај.

„Имамо пуно повјерење у федерацију да ће предузети све неопходне кораке. Они имају потребно искуство да се суоче са таквим проблемима“, изјавио је портпарол МОК Марко Адамс.

Пажња јавности усмјерена је на случај наводног намјештања када су гледаоци у „Вембли арени“ извиждали играчице због тога што сматрали да су намјерно жељеле да изгубе.

Неименовани кинески олимпијски званичник рекао је за агенцију Синхуа да се тај инцидент третира веома озбиљно и да је наложено да се спроведе интерна истрага.

„Кинеска делегација ће предузети кораке пошто буду познати резултати истраге“, рекао је тај званичник.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *