Оланд: Заштитити Французе у Централној Африци

Француски предсједник Франсоа Оланд затражио је веће мјере безбједности за француске држављане у Централноафричкој Републици, пошто су у тој земљи избили протести у којима се Француска, као бивша владајућа колонијална сила, осуђује због тога што није помогла у заустављању побуњеничке офанзиве. Он је позвао и на заштиту француске амбасаде у престоници Бангуи, коју су јутрос […]

среда, децембар 26, 2012 / 23:28

Француски предсједник Франсоа Оланд затражио је веће мјере безбједности за француске држављане у Централноафричкој Републици, пошто су у тој земљи избили протести у којима се Француска, као бивша владајућа колонијална сила, осуђује због тога што није помогла у заустављању побуњеничке офанзиве.

Он је позвао и на заштиту француске амбасаде у престоници Бангуи, коју су јутрос напали демонстранти цјепајући француску заставу, саопштено је из Јелисејске палате, како преноси АФП.

Неколико стотина демонстраната, блиских властима, данас је испаљивало пројектиле у правцу француске амбасаде, осуђујући пасивност бивше колонијалне силе пред напредовањем побуњеничке коалиције Селека. Демонстранти су раније, у знак протеста, сједили испред америчке амбасаде у Бангуију.

Француски министар одбране Жан-Ив Дријан, коме је Оланд упутио захтјев за бољу заштиту Француза и амбасаде у Централној Африци, рекао је да је француско дипломатско представништво „обезбјеђено и да је поново успостављен ред и мир”, пошто су француске трупе интервенисале.

Око 1.200 француских држављана живи у овој земљи богатој рудама, али веома сиромашној, коју раздиру политичка нестабилност и лоша управа откако је стекла независност 1960. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *