Oланд неће да се извини Алжиру

Француски лидер Франсоа Оланд одбио да се извини Алжиру због колонијалне прошлости, рекавши само да Париз са том земљом жели напредак на равноправној основи. Трауме из Алжирског рата 1954-62, у коме су, прије коначног повлачења Француза, убијене стотине хиљада људи, оставиле су дубоке ожиљке у обје земље, напомиње Ројтерс. Говорећи током прве посјете Алжиру од […]

четвртак, децембар 20, 2012 / 09:54

Француски лидер Франсоа Оланд одбио да се извини Алжиру због колонијалне прошлости, рекавши само да Париз са том земљом жели напредак на равноправној основи.

Трауме из Алжирског рата 1954-62, у коме су, прије коначног повлачења Француза, убијене стотине хиљада људи, оставиле су дубоке ожиљке у обје земље, напомиње Ројтерс.
Говорећи током прве посјете Алжиру од како је постао шеф француске државе, Оланд је истакао да су се двије земље сагласиле око текста декларације о пријатељству и око петогодишњег стратешког пакта који се односи на економске, културне и одбрамбене везе.
"Желим са Алжиром да дефинишем стратешко партнерство на равноправној основи", рекао је он на конференцији за новинаре послије састанка са алжирским предсједником Абделазизом Бутефликом.

"Нисам овде због кајања или извињавања, овде сам да кажем истину. Прошлост не би требало да нас спријечи да се припремимо за будућност", додао је Оланд.

Званично извињење за учињено током колонијалне прошлости представља осјетљиво питање за Француску. Многи француски држављани који су живјели у Алжиру прије независности и они који су се борили у француској војсци против алжирских устаника противе се тој идеји.

Алжир има резерве нафте које се процјењују на 12 милијарди барела. Годишња трговина између двије земље достиже 10 милијарди евра, али са диверсификацијом алжирске привреде, Кина, Шпанија и Италија смањују француски удио у трговинској размјени Алжира.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *