Oланд и порези: Није успјело са богаташима, на реду су компаније

Предизборно обећање Франсоа Оланда да ће увести велик намет имућнима доживјело је фијаско. Француски предсједник одлучио је стога да додатно опорезује компаније, које за највише плате већ сада дају додатних 50 одсто за порез. Нови порез на највише плате требало би да важи само двије године. Према Оландовим ријечима, оштро опорезивање највиших плата је разумна […]

петак, март 29, 2013 / 10:44

Предизборно обећање Франсоа Оланда да ће увести велик намет имућнима доживјело је фијаско. Француски предсједник одлучио је стога да додатно опорезује компаније, које за највише плате већ сада дају додатних 50 одсто за порез.

Нови порез на највише плате требало би да важи само двије године. Према Оландовим ријечима, оштро опорезивање највиших плата је разумна мјера у вријеме када се смањују зараде многих запослених.

Оланд је рекао да се домаћинства неће суочавати са новим наметима у овој и сљедећој години.

"Моја намјера није да кажњавам било кога. Када се обични радници одричу толико тога, зар не могу они који највише зарађују да дају свој допринос у наредне двије године," рекао је француски предсједник.

Осим прикупљања пореза, француског предсједника мучи и то што све више Француза остаје без посла.

Национални институт за статистику предвиђа повећање стопе незапослености на 11 одсто до средине године.

Куповна моћ становништва опала је, први пут за посљедњих 29 година. Уз све то, испитивања јавног мњења показују да је Оланд све мање омиљен у народу – сваки други Француз сматра да је он лош предсједник.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *