Одрживост система: Фонд ПИО РС вапи за 450 КМ дуга

Фонд за пензијско-инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске потражује око 410 милиона КМ, што представља велики проблем у ликвидности, рекао је Срни директор Фонда Младен Милић. "Ријеч је о потраживању које је једнако средствима потребним за исплату пет пензија. Ова дуговања према Фонду нису од јуче или прије двије-три године, већ су настала у протекле 23 […]

субота, јул 11, 2015 / 12:40

Фонд за пензијско-инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске потражује око 410 милиона КМ, што представља велики проблем у ликвидности, рекао је Срни директор Фонда Младен Милић.

"Ријеч је о потраживању које је једнако средствима потребним за исплату пет пензија. Ова дуговања према Фонду нису од јуче или прије двије-три године, већ су настала у протекле 23 године", каже Милић.

Он додаје да је за овако висока потраживања одговорност сноси Фонд до 2000. године, до када су контрола, обрачун и наплата били у његовој надлежности, а након тога надлежност је прешла у Пореску управу.

"Ипак, мој лични став је да, осим контролних органа, највећу одговорност сносе неодговорни уплатиоци доприноса, јер је то законска обавеза", каже Милић.

Он указује на чињеницу да су тренутно највећа потраживања од дијела здравствених установа, која износе 70 милиона КМ, док потраживања од приватних предузећа/ДОО износе 62 милиона КМ, а од послодаваца из самосталних дјелатности 71 милион.

"Наплата потраживања из ранијих периода иде тешко, а додатни проблем ствара и чињеница да у посљедње вријеме и они који су редовно измиривали обавезе почињу да касне, или у складу са законом пролонгирају уплату на шездесет дана. Опредјељење Владе Републике Српске је редовност у исплати пензија и ми заједно настојимо да то и испоштујемо, без обзира на отежавајуће факторе који имају пресудан утицај на ликвидност Фонда", истиче Милић.

Он подсјећа да је Влада Републике Српске 2011. године, постојећим законом, први пут преузела одговорност да ће обезбиједити недостајућа средства за исплату пензија, што раније није био случај.

"Овим Влада гарантује редовност у исплати пензија, па према томе и све спекулације да пензија неће бити једноставно нису прикладне", наглашава Милић. 0 КОМЕНТАРА

  1. Priča mi moj prijatelj iz Travnika.Smanjili mu penziju,nakon dvije godine.U obračun penzije uračunali i jedan mjesec koji je proveo na Birou rada i koji je nepotreban,jer je i bez tog mjeseca imao potrebnih 40.godina staža osiguranja,samo da bi mu smanjili penziju.Kaže uputi žalbu ovom što prije doktorira nego magistrira i on tu žalbu glatko odbi,sa objašnjenjem da je taj nepotrebni mjesec uzrokovao smanjenje penzije,ali je sve po zakonu.Kaže upućuje ga da svoje pravo ostvari putem suda,ako nije zadovoljan.Ogorčen na RS i njenu vlast reče mi da on nije ratovao za ovakvu RS i ne bi mu bilo žao da je i ukinu,jer je to tvorevina u kojoj vlada jedan čovjek i njegovi trabanti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *