Одговор Русији: Кијев одобрио дјелимичну мобилизацију

Украјински парламент данас је одобрио дјелимичну мобилизацију како би се одговорило на „мијешање Русије у унутрашња питања Украјине“. Дан пошто је референдуму на Криму велика већина гласала за припајање тог полуострва Русији, у украјинском парламенту је за дјелимичну мобилизацију гласало 275 посланика, 33 није гласало, а нико није био против. Вршилац дужности предсједника Украјине Олександр […]

понедељак, март 17, 2014 / 12:21

Украјински парламент данас је одобрио дјелимичну мобилизацију како би се одговорило на „мијешање Русије у унутрашња питања Украјине“.

Дан пошто је референдуму на Криму велика већина гласала за припајање тог полуострва Русији, у украјинском парламенту је за дјелимичну мобилизацију гласало 275 посланика, 33 није гласало, а нико није био против.

Вршилац дужности предсједника Украјине Олександр Турчинов данас је у парламенту изјавио да је референдум о припајању Крима Русији "велика фарса".

Он је, позивајући посланике да гласају за дјелимичну мобилизацију, казао да Русија покушава да "агресију на Криму" прекрије "великом фарсом названом референдум", који "никада неће признати Украјина и цивилизовани свијет".

Ештон: Послаћемо јасан сигнал Русији

Европска унија ће данас послати јасан сигнал Русији да мора да предузме кораке ка деескалацији и успостави дијалог са Кијевом, изјавила је јутрос висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон.

“"Нећемо признати резултате такозваног референдума на Криму”", рекла је Ештон новинарима уочи данашњег засједања савјета за спољне послове ЕУ у Бриселу на коме ће се одлучивати о санкцијама према Русији.

Она је истакла да ће ЕУ данас послати “јасан сигнал Русији” да мора да поштује међународно право и успостави дијалог са властима у Кијеву. Министри спољних послова 27 чланица ЕУ ће данас разматрати списак казнених мјера према појединцима који су одговорни за покушај сецесије Крима од Украјине, који је у ЕУ једнодушно оцијењен као супротан међународном праву.

Хејг: Данас уводимо санкције

Канада и Велика Британија неће признати резултате референдума на Криму, а њен премијер Стивен Харпер путује у суботу у Украјину.

У саопштењу канадског премијера наводи се да је "референдум незаконит, нема правног ефекта и ми не признајемо његов исход".

"Такозвани референдум одржан је под војном окупацијом и његови резултати нису ништа друго до одраз руске војне контроле", додаје се у саопштењу канадског премијера.

Као први шеф једне државе Запада од почетка кризе у Украјини, Харпер ће отпутовати у ту земљу и у суботу се састати с премијером привремене владе Арсенијем Јацењуком.

"Канада остаје уједињена са својим савезницима у признавању украјинске владе и подршци украјинском територијалном интегритету и суверенитету", изјавио је Харпер.

Министар спољних послова Велике Британије Вилијам Хејг је казао да Лондон неће признати резултате референдума и да ће Европска унија данас увести санкције Русији.

 0 КОМЕНТАРА

 1. А,да пошаљете јасан сигнал и Венецији ,тј.Републици Венето која је јуче исто имала референдум о отцјепљењу, или да то стоји на маргини информација јер није ваш стратешки интерес.
  Косово и Метохија, Каталонија, област Венето,Крим, сутра Шкотска……. лицемјерна ЕУ и САД са њом.

 2. Илија Гарашанин, 17.03.2014. 15:25:45

  “А,да пошаљете јасан сигнал и Венецији ,тј.Републици Венето која је јуче исто имала референдум о отцјепљењу“

  Кад си већ претенциозно ставио Гарашанина у ник ред би био и да нешто научиш.

  Демократске западне земље су свакоме дале слободу да се изјашњава о чему год жели, под условом да желитељ плати трошкове изјашњавања.

  Елем, у Италији се можеш организовати реферндум о свему. На примјер, можеш тражити да појефтине порно-филмови. Одеш у надлежну институцију, изразиш жељу, уплатиш таксу, изнесеш кутије на одређено мјесто (које си закупио), ловиш људе по улици да гласају за јефтиније филмове. Реферндум може трајати дан или два, овисно о томе на колико си закупио простор.

  И када тако наваташ по улици одређен број пролазника, славодобитно објавиш да је 94% становника Венета за појефтињење порно-филмова. Нормално, никада нећеш навести колики проценат од укупног броја уписаних гласача је гласао на твом реферндуму.

  Са уредним записником о гласању и са гласачким листићима се обратиш влади Италије да се реферндумска воља испуни.

  Влада по уставу може да усвоји народну вољу и да појефтињење филмова рефундира из буџета или да вашу референдумску вољу игнорише.

  И једно и друго је у складу са уставом и законом Италије.

 3. Prva lekcija iz demokratije koju nasa djeca treba da nauce glasi: Demokratsko je samo ono sto je u interesu zapada, sta god to bilo, a sve ostalo je sovinisticko, nacionalisticko i nadasve nedemokratsko i sta sve ne.
  Ma kad je moglo Kosovo, onda moze sve. Neka se cijeli svijet raspadne na sto vise malih drzavica, to je buducnost svijeta. Koliko vidim, sve je manje ljubavi i zajednistva, svi hoce svojim putem, pa neka tako bude.

 4. ОДГОВОР ХЕНРИЈУ КИСИНЏЕРУ ИЛИ РУСИЈА СЕ ВРАТИЛА У ИСТОРИЈУ
  петак, 14 март 2014 12:16
  Украина, Дугин , Кисинџер , САД , Русија ,
  АЛЕКСАНДАР ДУГИН

  За нас нема места у американоцентричном светском поретку, а Вашингтон нас на то подсећа сваки пут изнова

  Класик америчке реалполитике Хенри Кисинџер објавио је 6. марта 2014. у Вашингтон посту програмски текст о Украјини. Тај текст може се сматрати консезусним мишљењем америчких реалиста. То је истински важан текст и зато се према њему треба односити са дужном пажњом.
  Кисинџер почиње од тога што критички оцењује у америчкој политици доминантни тренд у односима са Русијом, усмерен на ескалацију и директну конфронтацију. Кисинџер напомиње да је рат лако започети, а тешко завршити. Наглашава да је још теже народу објаснити зашто у рату није било победе. Кисинџер је реалиста, и војни конфликт сматра сасвим прихватљивим и легитимним инструментом светске политике. Он није просто против сваког рата, али јесте против рата у који САД позивају радикалнији политичари.

  Кисинџер даље у тексту указује на истину која је општепозната у Русији, али је потпуно непозната Американцима и Европљанима: да у Украјини живе најмање два народа са различитим идентитетима – језичким, религиозним, културним и, што је најважније, геополитичким. Наглашава да Запад Украјине стреми ка САД и ЕУ, а Исток и Југ – ка Русији (нарочито Крим). За неупућене, Кисинџер указује да „већину становника Западне Украјине чине – католици”, што је апсолутно нетачно, али је за Американце, који ништа не знају из историје и географије, откриће и то што су могли да прочитају да у Украјини постоје две доминантне религије.

  Бивши државни секретар опет сасвим исправно тврди да је однос снага у Украјини такав да ниједна од две њене половине не може свој идентитет наметнути оној другој, ма колико се трудила. Из овога амерички стратег изводи правилан закључак да Русија никада не би успела да учини својим сателитом Украјину у њеним досадашњим границама (до марта 2014). Исто као што ни САД и Европска унија никада не би успеле то исто, само што Кисинџер ову другу чињеницу признаје некако неразговетно. Од те неразговетности све и почиње.

  НОСТАЛГИЈА ВАРВАРА
  Кисинџер јасно пише: цела Украјина Русији не припада и неће јој ни припасти. Из његових размишљања исто тако јасно се изводи и супротан закључак: цела Украјина не припада ни САД ни Западу и неће им ни допасти шака. Код њега, међутим, такве јасне аналогије нема. А то значи да управо ту почиње његово лукављење. Јер све је симетрично. Ни вама ни нама. То јест попола. Али не. Не попола.

  Друга половина Кисинџеровог текста, у којем говори о будућности Украјине, заснована је на сасвим другачијој логици. Његова парадигма се неприметно изменила: теза „попола” претвара се у нешто сасвим друго – „проамеричка јединствена (!) Украјина мора узимати у обзир Крим и Исток у саставу Украјине, мудри (Кисинџер се руга?) украјински политичари дужни су да ту равнотежу обезбеде, а Русија је обавезна да се не меша у тај процес, него да мирно посматра шта раде „мудри украјински политичари”.

  Кисинџер је текст почео сасвим добро и трезвено, а потом је очито напустио тај колосек и почео да се бави за Американце типичном антируском пропагандом. Од то момента Кисинџер директно прописује Путину и Обами шта морају да ураде. „Путин мора да схвати, без обзира на сва његова незадовољства и жалбе, да политика војног притиска може довести само до почетка новог хладног рата”. То је веома дубока мисао. А Путин то не разуме…

  А ево савета Обами: „Сједињене Државе, са своје стране, не треба да се према Русији опходе као према земљи која је сишла са правог пута и коју треба стрпљиво учити правилима понашања која је установио Вашингтон”. Ово значи да се са Русима треба понашати тактичније, инсистирајући на своме и ефикасније их залуђивати, а не називати притом ствари правим именима, имајући у виду „психологију” тих варвара, који имају носталгију за својом Империјом.

  Ево Кисинџерових закључака:

  1. Украјина мора да има право да слободно изабере своје економске и политичке везе, укључујући и везе са Европом. Теза је или банална или потпуно апсурдна: јер Кисинџер само што је признао да постоје две Украјине са двема потпуно супротним тачкама гледишта које се међусобно искључују, а тичу се и структуре и карактера тих „економских и политичких веза”.

  2. Украјина не треба да ступа у НАТО. Ово је већ конкретније. Ја ово схватам овако: ја, Хенри Кисинџер, матори човек у пензији, са великим искуством и истински дубоким разумевањем међународних односа, дајем личне гаранције да Украјина – уколико Русија одмах преиспита своје присуство у Украјини – неће бити примљена у НАТО. Мени се чини да је овакав ниво гаранција слаб и да су потпуно закасниле. О овоме је требало мислити раније. Путин сада у то неће више поверовати, а прекасно је ионако.

  3. Украјина мора да има све могућности за формирање владе која одговара израженој вољи њеног народа. Мудри украјински лидери ће притом давати предност политици мирења различитих делова земље. О каквим могућностима се може уопште говорити после изведеног државног преврата? То је једно. А постоји и друго. А ако у Украјини не би постојали баш „мудри” – јер је то превише – него напросто умно адекватни политичари способни да „помире различите делове земље”, тада ништа од онога што се догађа сада напросто не би ни изблиза могло да се случи.

  4. По правилима постојећег светског поретка, недопустиво је да Русија анектира Крим. По правилима светског поретка не сме се ни спонзорисати оружани преврат у сувереној држави која се налази под боком нуклеарне државе. А кад се једно правило прекрши, ко ће поштовати остала?

  ГРАДИМО ДРУГИ СВЕТСКИ ПОРЕДАК

  Овде је посреди директна уцена: нама се може, а ви не смете. Тојест, живимо у условима нашег светског поретка, где ми сами успостављамо правила. Али управо том светском поретку је сада Путин добацио изазов. Ми успостављамо свој суверенитет и тврдо се држимо курса на мултипорални свет. Ми градимо сасвим други светски поредак. А у нашем светском поретку анексија Крима не зависи од Вашингтона, него од самих становника Крима и од челичне воље Москве. А постоји и једно и друго. Стога је недопустиво наметати нама своју тачку гледишта о томе шта је недопустиво а шта је допустиво.

  Бивши државни секретар и даље је жртва илузије да ће САД бити у стању да сачувају свој статус глобалног хегемона и зато позива Вашингтон да делује суптилније и ефикасније, више на британски начин него на амерички, праволинијски. Кисинџер види будућност Крима у проамеричкој Украјини, у којој је, по његовом мишљењу, најпаметније предати руковођење умно адекватним лидерима, а не потпуним идиотима.

  Русија мора да гради будућност која проистиче из наше сопствене – руске судбине. За нас нема достојног места у американоцентричном светском поретку, а Вашингтон нас на то подсећа сваки пут изнова. Како преко својих манијака из редова неоконзервативаца, тако и преко потпуно респектабилних и љубазних експерата, какав је Кисинџер. То, међутим, смисао његове посланице нимало не мења.

  У своје време је неоконзервативац Ричард Перл разговарао са једним руским дипломатом овако: „We win, you lose. Sign here” („Ви губите, ми добијамо. Овде се потпишите”). Потписивање испод акта о једностраној капитулацији предлаже нам и Хенри Кисинџер. Само у друкчијем тону. А смисао је исти.

  А ми ћемо им дати симетричан одговор. Крим је – руски. Ми смо у игри. Ми смо се вратили у историју.

 5. Ostao bez fabrike, 17.03.2014. 23:01:08

  Posmatram tvoj komentar i ne bih Kisindžera shvatao previše neozbiljno (sa aspekta pojedinih kritika kakve mu imputiraš). Naime, Kisindžer spada u grupu tzv. Jodinih „ratnika“, po Endrju Maršalu zv. Joda (inače idejnog tvorca plana kojim je srušen Istočni blok). Inače, razbijanje Istočnog bloka i rušenje svjetskog poretka uspostavljenog poslije WWII započeo je još Nikson svojim poznatim zakonom u rušenju „zlatnog standarda“ (sporazum iz Breton Vudsa iz 1944. g.). Tim sporazumom je dogovoreno „slobodno tržište“ na standardu o vrijednosti dolara po unci zlata, a Nikson je ukinuo taj standard, dok je osnovne instrumente sporazuma u vidu MMF i Svjetske banke pretvorio u tek puke instrumente uništavanja privreda drugih zemalja. Nakon toga (od 1975. godine) započinje niz namjerno izazvanih svjetskih kriza preko manipulacija sa cijenom nafte i „petro dolarima“, šta je u konačnici dovelo do razbijanja Istočnog bloka i angloameričko pozicioniranje kao jedine super sile svijeta. U svim tim operacijama Kisindžer je bio jedan od važnijih aktera i zbog toga mu se ne smije negirati „znanje“ o tome kako se vodi globalna politika. Obama je po tom pitanju običan diletant i tu mu Kisindžer ukazuje kako vodi pogrešnu politiku, bar sa aspkta onoga što su Kisindžer i kompani prethodno uspjeli postići (apsloutna američka dominacija).

  Dakle, da rezimiram, Kisindžer i ekipa (JOdini ratnici) uspjeli su srušiti Istični blok, komunizam, načiniti od niza zemalja tek puke američke kolonije, uspostaviti nespornu američku globalnu dominaciju, tako da im se „rezultati“ i političko znanje ne smiju osporavati (bez obzira što prema takvima osjećam čak duboku mržnju). Na drugoj strani, Obama je uspio postati tek „otirač“ da kojim se Putin bukvalno poigrava (na moje zadovoljstvo), pa je shvatljivo da ga Kisindžer pokupava vratiti na „pravi put“.

  Međutim, u svakom slučaju cijenim tvoj komentar sa aspekta uloženog truda i iznesenog znanja.

 6. Илија Гарашанин, 17.03.2014. 17:17:32

  “И шта исприча све ово ??????????“

  И?
  Како су гласали Венецијанери. Хоће ли појефтинити порно-филмови у Млетачкој Републици.

 7. Симо П. Ороз, 18.03.2014. 12:54:22
  Vi SNSD-ovci jedino porno fimove i gledati, jedino taj siže možete usvojiti, sve drugo je za vac viša filozofija.

 8. prosvetni radnik, 18.03.2014. 13:01:43

  Малоприје на једном посту написах да имамо неписмене професоре, а ти баш пожури да то потврдиш.
  Ти једну реченицу ниси у стању да правилно напишеш. Прочитај поново свој коментар, ако мислиш да нисам у праву.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *