Од арбитраже, до фолираже: Српска избрисана из гласачких спискова у Брчком

Сви пунољетни становници Брчког имају право да учествују на предстојећим локалним изборима, што овај пут неће бити условљено посједовањем увјерења о ентитетском држављанству, изјавила је данас предсједник Локалне изборне комисије дистрикта Брчко Андреа Мркоњић.

четвртак, мај 19, 2016 / 15:56

Сви пунољетни становници Брчког имају право да учествују на предстојећим локалним изборима, што овај пут неће бити условљено посједовањем увјерења о ентитетском држављанству, изјавила је данас предсједник Локалне изборне комисије дистрикта Брчко Андреа Мркоњић.

"Према посљедњим подацима Централне изборне комисије БиХ, на бирачком списку дистрикта Брчко налазило се 86.157 гласача", рекла је она новинарима.

Привремени бирачки спискови, како је напоменула, биће изложени почетком јуна на свих 120 гласачких мјеста, колико их је било и на претходним изборима.

Сви пунољетни Брчаци чија се имена нађу на коначном бирачком списку, који ће Централна изборна комисија БиХ објавити 45 дана прије 2. октобра, бираће, као и на претходним локалним изборима, 31 посланика, од којих су два из реда националних мањина.

"Финансирање политичких субјеката који ће пријавити учешће на локалним изборима, још је упитно с обзиром да се увелико касни са доношењем буџета дистрикта Брчко за фискалну 2016. годину, а да с тим у вези не постоје нека другачија законска рјешења", рекла је Мркоњићева.

Предсједник Локалне изборне комисије дистрикта упозорила је на озбиљан проблем који може да се јави на гласачким мјестима пошто бројне брчанске улице немају називе. 0 КОМЕНТАРА

 1. Очекујем потпуну пропаст српске политике у Брчком,све мирише на доба када су српске марионете формирале власт а СДС имао пет-шест посланика а био опозиција.
  Спавачи Вукашин и Радослав ће на први телефонски позив отићи са онима који су их произвели као мале само ако буду затребали а готово сигурно је да ће проћи као и увијек до сада.
  Надам се да ће и Нуковић произвести једног србина на листи. Те три ручице отварају могућност да се СДС или СНСД у Брчком каже марш из власти мала је бара.
  Једино што брине је то да је до сада додатак на три руке био СНСД а овај пут би се то могло промијенити јер је СДС сада до лаката ….. а и читава странка сада се базирала на ухљебљавању својих чланова на буџет па неће имати црвену линију.
  И на равно заборавио сам да су срби први од настанка дистрикта силовали статут (то је нешто као брчански устав) тако што су изгласали неки закон,буџет или владу са двије хрватске руке а статут каже најмање три из конститутивног народа тако да ће у Брчком све бити могуће а срба ми као народа више није ни жао јер су произвели такав гнијев и према србима а тек према осталим народима а по први пут су били нека пресудна политичка снага у власти.
  Зато народна каже дај власт да видиш…..

 2. Од како су, прије свега СДС, а и СНСД, згазили Статут, темељни акт Брчко Дистрикта БиХ, почело је формирање тзв. граЏанских партија у граду. Уз постојеће, СДП и ДФ, грађанске и ко бива градске странке су формирали господа Нуковић и екс градоначелник Ђапо. Сасвим је реално да те 4 партије делегирају довољан број градских Срба да се попуни квота од двије рукице. Од тог момента брчански Срби постају грађани истих права као и Срби у Републици Косово.
  Обзиром да су водеће двије српске партије у овом граду упрљане до гуше (дозволили им, а ове „кренуло“), нико од њихових будућих заступника неће смјети ни писнути, тако да се држављанима РС у Брчком не пише добро.
  Мени остаје само да се захвалим Предсједнику РС и њеним институцијама што су ме избрисали из евиденције држављана и омогућили ми да из ината постанем држављанин ФБиХ.

 3. Пошто Симо није баш редовно читао СРПСКУ РЕЧ морам ја написати шта је тамо објављено давне 1993.
  Стрип у пар слика,долази Шешељ и каже четницима насликаним као руља „данас ћемо мијењати гаће“. На другој слици руља дивља од среће,на трећој Шешеље каже „али између себе“ руља мало збуњена и на четвртој маса дивља од среће јер су замјенили гаће коначно.
  Вук Драшковић јасно је указивао на како јадан ниво је доведен српски патриотизам и српство уопште које слиједи пропалу политику.
  Јован предвиђа косовски циклус а ја не.
  Како јадан мора бити српски народ да му трула коалиција „оживи“ стари обичај пливања у Сави за богојављенски крст.
  Али на првом или другом пливању успјели су да купе нове баде мантиле можда 30 комада (колико кошта један,није богатство) и умјесто да су поклонили сваком пливачу поп је одмах рекао да их морају вратити да и следеће године имају само ће мијењати између себе као руља гаће.
  А колико видим ове године мјењали су и пешкире.
  Власт формирана са марионетама послаће им по два баде мантила по сваком пливачу и још да их кући понесу,гарантујем.
  Брчко само могу уназадити стари брчаци односно Бошњаци ако буду масовно гласали за СДА,бакировци и СДА опасно воле СДС у Брчком да ме је неки дан једна хрватица питала како су глупи ови из СДС-а па тако слијепо вјерују Мехмеду,иначе кадру СДА.
  Није прошло два минута Мехмед предамном одјеба министра као да је он њему шеф.

 4. Динкић Млађан,21.05.2016. 08:35:15

  “Пошто Симо није баш редовно читао СРПСКУ РЕЧ морам ја написати шта је тамо објављено давне 1993.“

  Тешко је у то вријеме било доћи до таквих новина, али ми је драго да је и код нас било слободоумних људи који су читаи те најпатритскије новине код Срба.

  Ја сам срећомкасније успио доћи до готово свих бројева тих новина. И данас су актуелне.

 5. pomocnik ministra,21.05.2016. 11:41:35

  “Ja sam u to vreme citao veliku srbiju“

  Зајебаваш?!
  Јеси ли и тада користио латиницу?
  Јеси ли редовно мијењао гаће? Они са поменуте карикатуре личе на тебе.

 6. „Тешко је у то вријеме било доћи до таквих новина, али ми је драго да је и код нас било слободоумних људи који су читаи те најпатритскије новине код Срба“
  Čuj mu šuplje .Budi iskren da si tada bio još uvjek komunista ito žestoki.Ja sam „nož“ pročitao prije rata u studenjaku na neđarićima i pročitale su ga dvije sobe 6 studenata od toga i neki Muslimani i nikakvih problema nije bilo.Od tih šest jedino je taj što je kupio knjigu zbriso 91 prvim avionom za Australiju a inače je bio srbenda na baterije ko i Simo.To je ujedno prva i poslednja knjiga od Vuka manitoga koju sam pročitao a Simo je vjerovatno i tad pratio modu pa čito sabrana dijela JBT

 7. mica trofrtaljka,21.05.2016. 13:40:04

  “To je ujedno prva i poslednja knjiga od Vuka manitoga koju sam pročitao…“

  Што ниси читао и остале?

  Није ти се свидио “Нож“!? Ниси у томе усамљен. Усташе и комунисти такође не воле Вукове књиге.

 8. Јассе,у чему је разлика између зла на које указује Галијашевић и организација које се натурају српском народу као што су Образ,Заветници,Двери,параџемати Амфилохија катакомбаша и још ко зна колико отровних организација које расту као печурке трују и омладину да одлази у рат у Украјину.
  Гледам јуче по парку лијепе на дјечије тобогане наљепнице неке болесне организације ВОЖД СРБИЈА а на слици мало српче држи калашњиков и има мараму на глави,баш као она дјеца из спотова тзв. Исламске државе.
  Једина разлика је што се малом српчету још виде очи,а како је фантомка постала обавезан дио одјеће сваког напредњака у Србији ускоро ће на сликама бити српче са фантомском опасано експлозивом.
  Зато теби смета Галијашевић а мени је жао што и ми срби немамо таквог човјека да јавно говори ово о чему сам писао па макар сви срби мислили о том човјеку оно што ти мислиш о Галијашевићу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *