Очекујући пресуду хрватским генералима

САРАЈЕВО – Шеф Тима МУП-а Републике Српске за истраживање ратних злочина Симо Тушевљак очекује да ће Хашки трибунал сутра изрећи осуђујућу пресуду хрватском генералу Анти Готовини за злочине над Србима, почињене 1995. године током акције „Олуја“ у Хрватској "Свакако очекујем и да ће Тужилаштво БиХ подићи оптужницу против Готовине и осталих генерала који су с […]

четвртак, април 14, 2011 / 12:21

САРАЈЕВО – Шеф Тима МУП-а Републике Српске за истраживање ратних злочина Симо Тушевљак очекује да ће Хашки трибунал сутра изрећи осуђујућу пресуду хрватском генералу Анти Готовини за злочине над Србима, почињене 1995. године током акције „Олуја“ у Хрватској

"Свакако очекујем и да ће Тужилаштво БиХ подићи оптужницу против Готовине и осталих генерала који су с њим у Хагу, за злочине које су починили над српским народом 1995. године у Крајини, а што није обухваћено хашком оптужницом", рекао је Тушевљак Срни.

Тушевљак је подсјетио да је Центар јавне безбједности Бањалука Тужилаштву БиХ поднио службени извјештај против Анте Готовине и других хрватских генерала за почињене злочине над српским народом у Крајини, али да до данас немају никаквих сазнања докле се стигло у овом предмету.

Шеф Координационог тима Владе РС за истраживање ратних злочина и тражење несталих лица Сташа Кошарац истакао је да РС располаже низом чињеница које указују да је Готовина одговоран за злочине које је починила хрватска војска над српским народом у БиХ.

"Очекујемо да ће правда бити задовољена и да ће Готовина добити заслужену казну за све оно за шта је лично одговоран, али и за оно што су учинили хрватски војници под његовом командом", рекао је Кошарац Срни.

Кошарац је посебно нагласио да Тужилаштво БиХ до сада ништа није урадило да се процесуирају сви они који су починили ратне злочине над Србима у БиХ.

"Треба напоменути да у Тужилаштву БиХ и даље стоје предмети у случајевима Атиф Дудаковић, Добровољачка, Тузланска колона, те Ејупа Ганића. Није ништа учињено ни када је у питању Јован Дивјак, а све то довољно говори да Тужилаштво БиХ треба да буде прошлост", изјавио је Кошарац.

У Хашком трибуналу сутра ће бити изречена пресуда хрватским генералима Анти Готовини, Ивану Чермаку и Младену Маркачу, оптуженима за злочине почињене у току и након акције "Олуја" 1995. године.

У завршној ријечи, крајем августа и почетком септембра прошле године, Тужилаштво је предложило да Готовини буде изречена казна од 27, Маркачу од 23, а Чермаку од 17 година затвора, док је одбрана затражила ослобађајуће пресуде.

Готовина, Чермак и Маркач оптужени су за учешће у удруженом злочиначком подухвату, који је за циљ имао присилно и трајно уклањање српског становништва са подручја Крајине у Хрватској.

Тројица генерала су, како се наводи, командовала хрватским снагама које су починиле бројна кршења међународног хуманитарног права током те акције, укључујући убиства и нечовјечно поступање према крајинским Србима, као и њихову присилну депортацију у БиХ и Србију. У оптужници се наводе злочини разарања широких размјера и пљачкања села, домова и других објеката крајинских Срба.

"Олуја" и акције које су услиједиле, трајале су од 4. августа до 15. новембра 1995. године. Чермак и Маркач су се Трибуналу добровољно предали 11. марта 2004. године. Готовина је ухапшен у Шпанији 7. децембра 2005. године, а у притворску јединицу је пребачен три дана каснијеОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *