Обрадовић: Да се питало Туђмана, Србa не би било уопште

Шеф српског правног тима у процесу пред Међународним судом правде у Хагу Саша Обрадовић оцијенио је данас да је српска контратужба за геноцид против Хрватске много јача од хрватске тужбе, имајући у виду количину насиља коју су хрватске оружане снаге починиле над Србима, посебно током и након акције „Олуја“. Обрадовић је у завршном говору, којим […]

петак, март 14, 2014 / 15:17

Шеф српског правног тима у процесу пред Међународним судом правде у Хагу Саша Обрадовић оцијенио је данас да је српска контратужба за геноцид против Хрватске много јача од хрватске тужбе, имајући у виду количину насиља коју су хрватске оружане снаге починиле над Србима, посебно током и након акције „Олуја“.

Обрадовић је у завршном говору, којим је окончано излагање српског тима, указао да злочини почињени током трајања “Олује” и они који су потом услиједили “не могу по количини насиља да се упореде ни са једним масовним злочином на који се позива Хрватска у својој тужби”.

“Број Срба у Хрватској након `Олује` драстично се смањио, а да је било како је желео хрватски председник Фрањо Туђман, не би их било уопште”, констатовао је Обрадовић.

Према његовим ријечима, уништавање етничке групе није само губитак који се мјери жртвама, већ је и губитак за цијело човјечанство.

“Такве трагедије треба избећи, као што је то предлагао Рафаел Лемопкин, на чију је иницијативу 1946. године усвојена Конвенција о спречавању злочина геноцида”, закључио је Обрадовић.

Канадски професор Вилијем Шабас, који се прије Обрадовића обратио судијама, излагање је посветио доказивању геноцидне намјере Хрватске коју је поткријепио транскриптима са састанка Туђмана и хрватског војног врха на Брионима уочи “Олује”.

Он је још једном предочио транскрипте, цитирајући као кључну Туђманову реченицу да “Србима треба задати такав ударац да практично нестану”.

Осим описаних злочина од 1991. до 1995. у Хрватској, противтужба Србије која је изложена протекле недјеље предочила је историјски контекст догађаја, осврћући се и на период од 1941. до 1945. године, ради лакшег разумијевања догађаја који су услиједили од 1991. до 1995. године.

Хрватски правни тим ће на наводе српске против тужбе одговарати 18. марта, а 20. марта услиједиће друга рудна презентовања аргумената суду оба правна тима.

Усмена расправа, која је почела 3. марта излагањем хрватског правног тима, биће закључена 1. априла.

Ово је завршница спора који је почео још 1999. године подношењем хрватске тужбе Међународном суду правде против Србије.

Србија је 2010. одговорила контратужбом која се заснива на истом чињеничном и правном основу на коме је поднесена хрватска тужба, односно на Конвенцији о спречавању и кажњавању злочина геноцида.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *