Обама због кампање нема времена за државне лидере

У сједишту у УН у Њујорку следеће седмице на засједању Генералне скупштине окупиће се лидери већине држава света, али председник САД Барак Обама (Барацк) ове године не планира састанке с њима због обавеза у предсједничкој кампањи. Обама ће највјероватније, преноси агенција АП, гостовати у једној популарној телевизијској емисији на каналу Еј-Би-Си (АБЦ), јер ће тако […]

субота, септембар 22, 2012 / 23:19

У сједишту у УН у Њујорку следеће седмице на засједању Генералне скупштине окупиће се лидери већине држава света, али председник САД Барак Обама (Барацк) ове године не планира састанке с њима због обавеза у предсједничкој кампањи.

Обама ће највјероватније, преноси агенција АП, гостовати у једној популарној телевизијској емисији на каналу Еј-Би-Си (АБЦ), јер ће тако пренијети своје предизборне поруке вишемилионском аудиторијуму много боље него својим спољнополитичким активностима у Њујорку.

За разговоре с некима од око 130 државних лидера у УН овога пута биће задужена америчка државна секретарка Хиилари Клинтон.

Обама ће свој згуснути распоред прилагодити прије свега тако да уклопи обилазак држава Охајо и Вирџинија, јер се очекује да ће у тим важним,, али не до краја опредјељним државама борба с републиканским противкандидатом Митом Ромнијем бити крајње неизвјесна.

Америчку медији примећују да су, међутим, у скорашњој прошлости и Џорџ Буш Млађи  2004. и Бил Клинтон 1996. године, иако су то такође биле изборне године, нашли времена за састанке са свјетским лидерима у УН.

Одлука Бијеле куће да ове године предсједник изостане са приватних састанака са свјетским лидерима могла би код неких од њих, посебно америчких савезника у муслиманском свијету, да буде схваћена као увреда.

Од Обаме се очекује да ће се у говору у УН посебно осврнути на талас антиамеричких протеста у муслиманском свијету због филма којим се вријеђа ислам. Такође се очекује да ће Обама покушати јасно да се дистанцира од спољне политике коју заступа његов конкурент Ромни, а која је много агресивнија према свијету.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *