Обама у Израелу: Очему друго, него о иранској бомби

Амерички предсједник Барак Обама упозорио је да ће САД “учинити што је потребно“ да спријече Техеран да развије нуклеарно оружје. Обама је то рекао након двочасовног разговора с израелским премијером Бењамином Нетанијахуом у Јерусалиму, који је казао да су иранска неуморна настојања да развије такво оружје била главна тема на дневном реду. „Господине предсједниче ви […]

четвртак, март 21, 2013 / 08:02

Амерички предсједник Барак Обама упозорио је да ће САД “учинити што је потребно“ да спријече Техеран да развије нуклеарно оружје.

Обама је то рекао након двочасовног разговора с израелским премијером Бењамином Нетанијахуом у Јерусалиму, који је казао да су иранска неуморна настојања да развије такво оружје била главна тема на дневном реду.

„Господине предсједниче ви сте рекли да сте одлучни да спријечите Иран да развије нуклеарно оружје. Цијеним вашу исправну позицију о томе. Такође цијеним што сте рекли да ћете дјеловати да се борите против те пријетње, највише кроз одлучну дипломатију и јаке санкције”, казао је Нетанијаху, али је додао да се те мјере морају подупријети „кредибилном пријетњом о војној акцији”.

Обама је обећао да ће сарађивати„блиско с Израелом, који сматра нуклеарни Иран највећом пријетњом по егзистенцију, да спречи да развије то „најгоре оружје на сијвету”.

Најавио је да ће се помно испитати да ли је хемијско оружје коришхено у сусједној Сирији ових дана.

Израел одавно упозорава да би то оружје могло доспјети у руке либанског Хезболаха или група повезаних с Ал Каидом.

О иранским нуклеарним амбицијама Обама је јасно рекао :"Више нам одговара да то ријешимо дипломатски и још има времена да се то учини”, додавши да су све опције на столу ако дипломатије не успије и да је питање да ли ће „иранско руководство искористити ту могућност”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *