Обама о кримској кризи: Суверенитет, интегритет и тако даље

Председник Сједињених Америчких Држава Барак Обама упозорио је синоћ Русију да ће је „коштати“ било каква војна интервенција у Украјини, објавила је агенција Асошијејтед Прес на Твитеру. Обама је изразио забринутост поводом извештаја да су руске трупе умешане у ситуацију у Украјини, док су наоружане групе заузеле позиције на Криму. – Дубоко смо забринути поводом […]

субота, март 1, 2014 / 11:27

Председник Сједињених Америчких Држава Барак Обама упозорио је синоћ Русију да ће је „коштати“ било каква војна интервенција у Украјини, објавила је агенција Асошијејтед Прес на Твитеру.

Обама је изразио забринутост поводом извештаја да су руске трупе умешане у ситуацију у Украјини, док су наоружане групе заузеле позиције на Криму.

– Дубоко смо забринути поводом извештаја о војним кретањима Руске Федерације у Украјини – рекао је Обама у Белој кући у Вашингтону.

– То би било очигледно кршење руске обавезе поштовања независности и суверенитета и границе Украјине и међународних закона. Било какво нарушавање украјинског суверенитета и територијалног интегритета деловало би дубоко дестабилизујуће, што није у интересу ни Украјине, ни Русије, ни Европе – указао је председник САД, пренео је "УСА Тоday".

Обама је рекао да је потпредседник САД Џозеф Бајден данас разговарао са руским премијером Дмитријем Медведевим, којем је изразио забринутост САД.

– Свега неколико дана након што је свет дошао у Русију на Олимпијске игре, уследила би осуда међународне заједнице. САД ће стати уз међународну заједницу како би потврдиле да ће коштати било каква војна интервенција у Украјини – истакао је Обама.

Раније данас, украјински министар унутрашњих послова оптужио је Русију за "војну инвазију и окупацију", наводећи да су руске трупе заузеле позиције око базе обалске страже и два аеродрома на полуострву Крим.

Украјински парламент је такође упутио хитан захтев Савету безбедности Уједињених нација да се земље чланице састану око постојеће кризе и усвоје резолуцију у којој се од Русије тражи да обустави акције које су "уперене ка одвајању Крима од остатка земље", наводи "УСА Тоday".

Током ове недеље, руски авиони су појачали патроле дуж украјинске границе, док су хиљаде руских војника одржале војне вежбе близу границе са Русијом, што је изазвало забринутост међународне заједнице око уплитања званичне Москве у ситуацију у Украјини.

Бела кућа је јуче затражила од Русије да поштује територијални интегритет и суверенитет, услед догађаја на Криму.
– Снажно подржавамо украјински територијални интегритет и суверенитет. Очекујемо да ће и друге земље урадити исто. Пажљиво посматрамо руске војне вежбе дуж границе с Украјином – изјавио је портпарол Беле куже Џеј Карни.

Око 50 одсто становништва Крима говори руски језик, а многи кажу да се идентификују више са Русијом него Украјином, указује "УСА Тудеј"Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *