Обама: Морамо се промијенити

Aмерички предсједник Барак Обама у недјељу је током бдијења и молитве за погинуле ученике и раднике основне школе у граду Њутауну, оцијенио да Америка није учинила довољно у заштити живота своје дјеце те обећао да ће у идућим седмицама предузети мјере за смањење насиља у земљи. – Ово више не можемо толерисати. Овакве трагедије морају […]

понедељак, децембар 17, 2012 / 12:56

Aмерички предсједник Барак Обама у недјељу је током бдијења и молитве за погинуле ученике и раднике основне школе у граду Њутауну, оцијенио да Америка није учинила довољно у заштити живота своје дјеце те обећао да ће у идућим седмицама предузети мјере за смањење насиља у земљи.

– Ово више не можемо толерисати. Овакве трагедије морају престати, а како би престале, морамо се промијенити, рекао је Обама.

Најавио да ће у сљедећим седмицама уз помоћ правника, стручњака за ментално здравље, родитеља и наставника, усмјерити напоре своје канцеларије како би се спријечиле трагедије као што је она у Њутауну.

– Какав избор имамо? Не можемо прихватити догађаје попут овога као рутинске, рекао је Обама.

Окупљени на бдијењу и екуменској молитви у школској дворани, присутни су плакали кад је Обама читао имена двадесетеро дјеце и шестеро одраслих који су погинули у сулудој пуцњави у школи Сенди Хук у петак.

– Ми сносимо одговорност за свако дијете… Наша је прва задаћа и први посао брига за нашу дјецу. Ако то не учинимо како треба, ништа нисмо учинили како треба. Сигурно можемо боље од овога, рекао је Обама у препуној школској дворани. Казао је како је посве свјестан да пуке ријечи не могу дотаћи дубине туге нити излијечити рањена срца.
Обама је говорио и о радницима школе Сенди Хук који су погинули у петак. Хваливши њихову храброст, рекао је како су они реаговали "онако како се сви ми надамо да бисмо и сами учинили у таквим застрашујућим околностима – с храброшћу и љубављу, дајући животе за заштиту повјерене дјеце".

У петак је 20-годишњи Адам Ланца наоружан провалио у основну школу Сенди Хук у Њутауну и тамо убио шест жена, те 12 дјевојчица и осам дјечака у од шест и седам година, након чега је починио самоубиство. Полиција је у недјељу потврдила да је он починитељ масакра.

– Прије него што је кренуо у свој суманути крвави поход убио је своју мајку у њиховој кући. У нападу је користио полуаутоматску пушку из које је испалио "стотине метака", рекао је портпарол полиције поручник Пол Ванс.

Он је рекао да је полиција пронашла и неколико шанжера за пушку са по 30 метака, два пиштоља и сачмарицу у његовом аутомобилу паркираном покрај школе, преносе у понедјељак медији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *