Обама из Чилеа: НАТО преузима команду у Либији

Амерички предсједник Барак Обама изјавио је у Чилеу да ће НАТО бити укључен у координисање следеће фазе војне акције у Либији и додао да ће до пребацивање команде доћи у наредним данима. НАТО ће бити укључен у функцију координације због ванредних капацитета Алијансе, рекао је Обама на заједничкој конференцији за новинаре са чилеанским предсједником Себастијаном […]

уторак, март 22, 2011 / 06:03

Амерички предсједник Барак Обама изјавио је у Чилеу да ће НАТО бити укључен у координисање следеће фазе војне акције у Либији и додао да ће до пребацивање команде доћи у наредним данима.

НАТО ће бити укључен у функцију координације због ванредних капацитета Алијансе, рекао је Обама на заједничкој конференцији за новинаре са чилеанским предсједником Себастијаном Пињером.

 

Обама је казо да је почетни фокус војне акције против Либије био да се елиминише њена противваздушна одбрана, како би се ефикасно увела зона нелетења а авиони и пилоти коалиције не буду изложени пријетњи док је спроводе, а други вид тога је обезбјеђење да се могу спровести хуманитарни аспекти мисије.

„Али, желим да нагласим да предвиђамо да до те транзиције дође у наредним данима, не недељама”, истакао је Обама.

Он је рекао да ће арапске земље, које су тражиле увођење зоне нелетења још прије усвајања резолуције Савјета безбједности Уједињених нација, бити дио те мисије.

Обама је подсјетио да су САД као део међународне коалиције кренуле у војну акцију да би спровеле резолцију УН о заштити цивилног становништва у Либији.

Одобрио сам да се тај мандат испуни, рекао је Обама и додао да ће се придржавати тог мандата.

„Такође сам рекао да је америчка политика да (либијски лидер Моамер) Гадафи оде. Поред војних, примјенили смо низ мјера да подржимо ту политику”, додао је амерички предсједник.

Он је рекао да су САД брзо покренуле домаће и мобилисале међународне санкције против Гадафијевог режима.

„Тако постоји низ политика које примјењујемо, које су створене као један од најачих међународних консензуса око изолациије Гадафија и наставићемо да их слиједимо”, реако је Обама.

Несугласице у НАТО-у о Либији

Несугласице у НАТО-у о акцији у Либији, које владају већ неколико дана, јуче су кулминирале на састанку амбасадора земаља Алијансе, тако што Француска одбија да НАТО преузме команду међународне коалиције у Либији а Турска не жели да Алијанса има зелено свјетло у успостављању зоне забране лета.

На састанку амбасадора 28 земаља чланица, већина представника се заложила да НАТО преузме команду војне акције у Либији, навели су дипломатски извори блиски састанку.

Шеф дипломатије Луксембурга Жан Аселборн изјавио је да његова земља, „као и многе друге, жели да међународна коалиција буде у оквиру НАТО-а”.

Француска је, међутим, оцијенила да ако НАТО преузме команду, онда арапске земље не само да неће хтјети да се придруже, већ ће то и осудити.

Операције које воде снаге САД, Британије и Француске су националне и координишу их амерички главни штабови у Рамштајну (Немачкој) и у Напуљу (Италији).

Амерички министар одбране Роберт Гејтс изјавио је јуче да се САД надају да ће координацију операције у наредним данима предати Француској, Британији или НАТО-у.

Британски премијер Дејвид Камерон изјавио је јуче у британском парламенту да се нада да ће Алијанса „у једном тренутку” преузети команду, наводећи могућност да амерички, француски или амерички официр буде именован на челу команде.

Француска још није спремна за то.

Шеф француске дипломатије Ален Жипе изјавио је јуче да је НАТО спреман да у наредним данима пружи подршку међународној коалцији, алудирајући на додатну а не централну улогу Алијансе.

Један неименовани француски званичник изјавио је да би требало „пронаћи формулу о начинима улоге НАТО, а да се застава (алијансе) нигдје не појављује”.

Растућу тензију свједочи и став Норвешке, која је најавила да суспендује своје учешће у Либији док се не разјасни командни систем коалиције.

Италија се заложила за команду НАТО-а, наводећи да ће у противном да размотри коришћење својих база за интервенцију у Либији.

Њемачка и Турска су се изричито изјасниле да не желе да НАТО, ако треба да интервенише, бомбардује Либију као што то коалиција чини у последњих 48 сати.

Несугласице се не односе на команду, већ на природу интервенције НАТО-а, оцењује АФП.

Послије недељу дана интензивне дебате, постигнут је договор о оперативним плановима за двије од три мисије које би НАТО имао а то су обезбјеђивање хуманитарне операције и поштовање ембарга на оружје.

Међутим, турски амбасадор у НАТО-у је у недељу увече затражио да се размотри трећа мисија а то је зона забране лета, јер Турска жели чврсте гаранције о том ангажману како либијски цивили не би били угрожени.

Дипломатски извори су навели да су разговори у НАТО-у веома тешки и да су синоћ опет завршени без постизања коначног договора.0 КОМЕНТАРА

  1. Тако је! Овај Обама је обични фолирант као и сви који су навијали за њега. Ништа он није другачји од Буша.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *