Обама: Бесмислено упоређивати Крим и Косово

Амерички предсjедник Барак Обама изјавио је данас у Хагу да је сасвим бесмислено упоређивати „руску анексију Крима“ са „борбом Косова за независност“, пренио је АФП.  "Када чујем поређење (Крима) с Косовом, то је нешто што апсолутно нема смисла", рекао је Обама, навела је француска агенција. Обама је, на заједничког конференцији за новинаре с холандским премијером […]

уторак, март 25, 2014 / 21:55

Амерички предсjедник Барак Обама изјавио је данас у Хагу да је сасвим бесмислено упоређивати „руску анексију Крима“ са „борбом Косова за независност“, пренио је АФП.

 "Када чујем поређење (Крима) с Косовом, то је нешто што апсолутно нема смисла", рекао је Обама, навела је француска агенција.

Обама је, на заједничког конференцији за новинаре с холандским премијером Марком Рутеом у Хагу гдје је одржан Нуклеарни самит, рекао и да су САД забринуте због даљег руског уласка у Украјину.

Амерички предсједник сматра да ће то бити лош избор за руског предсједника Владимира Путина и да је други пут доступан Русији, пренијела је америчка агенција АП.

Обама је рекао да су свијетски лидери створили оквир за додатне трошкове које ће наметнути Русији уколико она предузме наредни корак и уђе даље у Украјину, наводи АП.

Он вјерује да Украјинци имају избор и да траже да имају односе и са Европом и са Русијом, и истакао да САД неће признати руску анексију Крима.

Обама је рекао и да је Русија "регионална сила" чији је став према сусједима "знак слабости, а не снаге".

"Ми (САД) имамо знатан утицај на наше сусједе. Ми, генерално, немамо потребу да их нападамо да бисмо с њима имали снажне кооперативне односе", навео је Обама, а пренио Ројтерс.

Такође је рекао да Русија не представља главну претњу по америчку националну безбједност. Обама је чврсто остао при ставу да је Крим и даље дио Украјине, иако је нова украјинска влада у Кијеву наложила својим трупама да се повуку са спорне територије, наводи АП.

"Ми не признајемо оно што се дешава на Криму", истакао је амерички предсједник на својој првој конференцији за новинаре откако је Крим припојен Русији послије референдума који је одржан прије 10 дана.

Обама је рекао и да не мисли да је међународно признање Крима као дела Русије "готова ствар" пошто га, како је навео, међународна заједница не признаје, али је напоменуо да је чињеница да је Крим под контролом руске војске.0 КОМЕНТАРА

  1. Dakle, Krim je prvo trebao da osnuje OVK, pa da prolije malo krvi, pa da zovne milosrdnog anđela i da onda tih 96% što su bez metka glasali ZA prizovu svetsku demokratiju da ih snabdiju osiromašenim uranijumom….itd,itd Dobra logika.

  2. Dabome da je besmisleno porediti. Krim je samo 50tak godina bio ukrajinski a Kosovo je uvijek bilo srpsko, do u nazad 50tak godina. Dakle vise ima logike da je Kosovo ostalo u Srbiji a Krim pripojen Rusiji. U pravu si Obama, ne moze se porediti. Mamu li vam fasisticku, sve sto vama odgovara moze, a sto nije po vasoj volji to je nelegalno, nedemokratsko i sta sve ne. E zato se Bogu molim da vas preore uzduz i poprijeko, pa da se o sebi zabavite, da vise ne zabadate nos ni u cije stvari.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *