Новосадски напредњаци позивају Вучића да преиспита коалицију са СПС

Председник новосадског одбора СНС Милош Вучевић позвао је Александра Вучића да преиспита коалициони споразум са СПС.Социјалисти кажу да нема разлога за нервозу. Као разлог наводи то што СПС још није формирао власт с напредњацима на локалном нивоу у више градова Србије. "Тражимо да Главни одбор СНС поново гласа о коалицији са СПС, па макар цена […]

субота, август 18, 2012 / 18:04

Председник новосадског одбора СНС Милош Вучевић позвао је Александра Вучића да преиспита коалициони споразум са СПС.Социјалисти кажу да нема разлога за нервозу.

Као разлог наводи то што СПС још није формирао власт с напредњацима на локалном нивоу у више градова Србије.

"Тражимо да Главни одбор СНС поново гласа о коалицији са СПС, па макар цена тога били и нови избори, којих се ми не плашимо", рекао је Вучевић на конференцији за новинаре.

Он је навео да Александар Вучић има подршку новосадског одбора СНС, али је додао да лидер напредњака не сме да пристане на то да СПС понижава СНС.

Вучевић је оценио да је недопустиво да СПС у Београду, Новом Саду, Кикинди, Сомбору, Лесковцу и другим градовима још није направила
коалицију са СНС иако за то, како је навео, постоје сви услови.

"Не може се седети на две столице, не може се понижавати СНС. Социјалисти су рецимо у Београду добили три пута мање гласова од нас, а данас држе у главном граду 30 одсто предузећа", рекао је Вучевић.

Он је навео да СПС у Новом Саду поставља напредњацима чудне услове за формирање нове скупштинске већине нудећи као још једног коалиционог партнера странку с којом напредњаци нису у коалицији на републичком нивоу.

Вучевић није прецизирао о којој странци је реч наводећи да нису ни Демократска странка Србије ни Двери. Владајућу коалицију у Новом Саду чине Демократска странка, СПС, Лига социјалдемократа Војводине и Срспки покрет обнове.

И док напредњацима нису мрски ни нови избори, ако не буду успели да се договоре са СПС-ом, социјалисти поручују да не беже од промене власти где год је то могуће.

У СПС-у кажу да нема разлога за нервозу и стоје при томе да се власт у Новом Саду промени, уколико постоји могућност да се формира јака скупштинска већина. Наглашавају да им је за промену власти потребна, између осталих, подршка Двери и Српског покрета обнове.

Бајатовић каже да ситуација у Новом Саду није испит моћи два коалициона партнера.

"Изјава која је дошла до председника градског одбора у НС не треба да буде тумачена као неки тест односа између СПС и СНС", каже Бајатовић.

Према његовим речима, коалициони споразум социјалиста и напредњака подразумева формирање власти на републичком нивоу, али и на свим
другим нивоима.

"Досадашњи разговори, којих је дакле било нису показали да постоји јасна већина, и ових дана ћемо поново разговарати са нашим коалиционим партнерима из СНС и другим актерима на политичкој сцени Новог Сада", каже потпредседник СПС Душан Бајатовић.

Како Б 92 сазнаје у врху СНС-а, та странка ће око 25. августа, одмах по повратку Александра Вучића из Москве, имати седници Главног одбора странке на којој ће одлучивати о даљим политичким потезима као и о коалицијама на локалном нивоу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *