Новорусија: Не слушамо увијек Москву, за мир тражимо повлачење Украјинаца

Самопроглашене Народне републике Доњецк и Луганск на југоистоку Украјине, слушају шта поручује Русија, али то не значи да ће одмах и учинити оно што им Москва говори, рекао је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Лавров је у обраћању у Вестима на руском каналу Русија-1, рекао и да је један од доказа да становници Доњецка […]

недеља, јун 29, 2014 / 19:13

Самопроглашене Народне републике Доњецк и Луганск на југоистоку Украјине, слушају шта поручује Русија, али то не значи да ће одмах и учинити оно што им Москва говори, рекао је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Лавров је у обраћању у Вестима на руском каналу Русија-1, рекао и да је један од доказа да становници Доњецка и Луганска слушају глас Москве, недавно ослобађање посматрача Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), који су држани у притвору на југоистоку земље.

"То је учињено као одговор на позиве патријарха московског и цијеле Русије Кирила и руског руководства, после сусрета с предсједавајућим ОЕБС-а, Дидијеом Буркхалтером", подсјетио је Лавров.Лидери самопрокламованих република на истоку Украјине саопштили су данас да је њихов услов за преговоре са властима у Кијеву повлачење украјинских снага безбједности "са територије Новоросије".

То су, како преноси Руска информативна агенција Новости, на митингу у Луганску изјавили предсједник новоросијске скупштине Олег Царјов и лидер самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР) Валериј Болотов.

На митингу, који је почео минутом ћутања у помен погинулима у конфликту, учествује неколико стотина житеља Луганска, наводи агенција.

"Сагласићемо се са преговорима (са кијевским властима) само уз услов повлачења Националне гарде и специјалних батаљона Министарства унутрашњих послова са територије Новоросије", рекао је Царјов.

"Захтјевамо повлачење украјинске војске из Доњецког басена", рекао је Болотов.

Проруске снаге, такође, траже материјалну надокнаду од Кијева за све погинуле у конфликту, амнестију и обнављање срушених зграда и предузећа.

"Спремни смо да пустимо све које смо ми ухватили, али и они треба да пусте све наше", рекао је Царјов.

После проглашења једностраног прекида ватре, у Доњецку су до сада одржане двије рунде консултација, на којима су учествовали представници самопрокламованих република, као и контакт-група у којој су опуномоћеник предсједника Украјине Петра Порошенка – бивши председник Украјине Леонид Кучма, лидер друштвене организације Украјински избор Виктор Медведчук и посланик украјинске скупштине Нестор Шуфрич.

Такође, учествовали су и представници ОЕБС-а и руске амбасаде у Украјини.

Кучма је раније рекао да се одржавају консултације, јер "власт не може да сједне за преговарачки сто са њима (представницима ДНР и ЛНР)".

Царјов је 26. јуна изабран за предсједника парламента "Савеза Доњецке Народне Републике и ЛНР", у ком је по 30 представника обе самопрокламоване републике.

Најављујући у мају почетак процеса формирања Новорусије, Царјов је рекао да су њене границе практично подударне са Новоросијском губернијом, која је постојала за вријеме Руског царства.

Новорусија је историјска област на југу Русије и Украјине из друге половине 18. до почетка 20. века, која је обухватала територије приобалних области Црног и Азовског мора. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *