Новинар Радојичић извјештава: Водотоци у стагнацији и опадању у крајишком подручју

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је да је позитивно да су водотоци у стагнацији и опадању у крајишком подручју које се налази у сливу ријеке Врбас.  „Врбас и његове притоке на доста мијеста има тенденцију опадања“, истакао је Радојичић. Он је рекао да би, према расположивим информацијама, водотоци ријека Босне, Дрине и […]

петак, мај 16, 2014 / 23:10

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је да је позитивно да су водотоци у стагнацији и опадању у крајишком подручју које се налази у сливу ријеке Врбас.

 „Врбас и његове притоке на доста мијеста има тенденцију опадања“, истакао је Радојичић.

Он је рекао да би, према расположивим информацијама, водотоци ријека Босне, Дрине и Врбаса требали бити у стагнацији или опадању, док је и даље проблематична ријека Сава која би могла да надолази због чега су општине Бијељина и Шамац изложене додатним опасностима.

Радојичић је изјавио да је јако тешка ситуација на подручју Добоја и Шамца , јер око 35 одсто електропотрошача нема напајање у Добоју, док на подручју Бијељине тај број износи преко 65 одсто.

Он је рекао да је тренутни проток и спуштање воде на ХЕ“Бочац“ 687 кубних метара у секунди , истичући да ниједног момента данас, као ни јуче није било никакве угрожености од стране хидроелектране нити саме хидроелектране.

Он је изјавио да је у општинама Котор Варош и Челинац позитивно то што је ријека Врбања у стагнацији , али да су нажалост у прекиду телекомуникационе везе и углавном напајање електричном енергиојом.

„Урбано језгро Котор вароша би вечерас требао добити електричну енергију , а оспособљава се и путни правац Бањалука –Челинац који је био у прекиду“, напоменуо је Радојичић.

На подручју општине Лакташи, гдје је лијева и десна обала Врбаса била обухваћена поплавама вечерас долази, како је рекао, до благог побољшања , односно да нема даљњег раста већ да долази до стагнације ријеке Врбас.

Он је рекао да су у Србцу читав дан улагани великин напори да се заштити од поплава већи дио општине , али да се са насипима успијело заштитити један дио ове општине.
„Нажалост, на подручју општине Србац постоји информација о једном несталом лицу приликом евакуације и то је једина информација о страдалим у крајишким општинама“, напоменуо је Радојичић.

Он је додао да град Бањалука има нешто повољнију ситуацију у току вечери на више локација.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић изјавио је да је водостај ријека Врбас и Врбања у значајном опадању и да ће се ускоро моћи приступити снимању штете и санацији терена.

„Након тога ћемо са Владом тражити начин за рјешење и помоћ грађанима који су претрпјели значајне штете у несрећи“, рекао је Гаврановић.

Он је рекао да се сутрашњи дан може чекати са више оптимизма, који ће, како је навео, бити мирнији и изразио задовољство чињеницом да у Бањалуци није било људских жртава, као ни великих оштећења.

Гаврановић је додао да је уз помоћ хеликоптерских капацитета и Оружаних снага БиХ из касарне Козара евакуисано преко 250 грађана из насеља Дервиши, Пријечани, Крмине и Чесме и Лазарева.

Он је рекао да је сарадња Града са Кризним штабом Владе добра и да су у протекла два дана били у сталном контакту.

„Данас смо такође са предсједником Владе обилазили терен и размијенили све информације“, рекао је Гаврановић, изразивши захвалност Влади на размијевању и уступању контингената чамаца за брже рјешавање проблема на подручју Града.

Према његовим ријечима, недостатак адекватних чамаца са снажним моторима је данас био основни проблем.

Он је подсјетио да су активности на одбрани моста на Врбасу у насељу Ребровац биле интензивне, јер му је пријетила опасност од урушавања због водостаја Врбаса.

Градоначелник је изразио захвалност грађанима, који су се одазвали у великом броју на заштити овог насеља и уз помоћ надлежних служби врећама са пијеском обезбиједили обалу Врбаса.

„На сву срећу тај труд је постигао резултат, а на том простору је било преко 1 000 људи од раних јутарњих часова“, рекао је Гаврановић.

Он је рекао да су и даље угрожена насеља Пријечани, Чесма, Лазарево, највећи дио насеља Дервиши у којима су још високи водостаји Врбаса и ушћа Широке ријеке, а преко 2 000 кућа под водом.

Он је упозорио да ће се привредни субјекти који не буду поштовали мјере у ванредној ситуацији ригорозно кажњавати, односно стављање у функцију свих објеката којима се обезбјеђује уредно снабдијевање грађана.0 КОМЕНТАРА

 1. prijedor, 17.05.2014. 00:41:46 [116063]

  daj Bože da se ti udaviš a da se svi prijedorčani, inače mahom dobri ljudi, spasu ove nevolje koja nas je zadesila.

 2. Moram izraziti oštro negodovanje u odnosu na ponašanje novinara RTRS povodom ovih tragičnih situacija. Naime, bukvalno su mi se smučili! Inače taj TV kanal rijetko gledam, ali je prekid kablovske mreže prinudio me da cjelodnevno ostanem uz njihov program i to mi je dovoljno za narednih nekoliko godina.

  Šta se to konkretno događalo?

  Ovom poplavom nisam bio pogođen, ali sam odsječen od Prijedora, tako da sam informacije o stradanjima svojih sugrađana dobijao na različite načine. Od naše javne televizije očekivao sam bar minimum profesionalizma i to da će snimiti i predočiti javnosti šta se stvarno dešava. No, ovi su se samo utrkivali u prikazivanju predsjednika, ministara, kojekakvih „stručnjaka“ i raznih protuva. Blebetalo se punih 24 sata, a nigdje snimaka stvarnih događaja i stradanja ljudi.

  Obzirom da je BN televizija bila poplavljena i nije emitovala program, a signal ATV-a nije stizao preko operatera, time sam bio prinuđen na društvenim mrežama pretraživati snimke koje su postavili obični građani. Već tu se moglo vidjeti kako su poplavljena područja doživjela nešto šta se nije moglo sanjati ni u najgorim košmarima.

  Vezano za stradanje prijedorskog naselja Gomjenica, tek kad je Marko Pavić „posjetio“ to naselje, onda su se i novinari RTRS „sjetili“ da bi to trebalo snimiti. Pitanje je: da li je tim i takvim novinarima bilo važnije snimiti Marka na „licu mjesta“ ili prokazati strahote poplave. Kako je voda naglo, i kojim obimom, ušla u to naselje, daj Bože da ne bude stradalih. Sinoć, nakon 20 časova na TV Prijedor prikazani su snimci naselja Tukovi. Dakle, poslije više od 24 časa od dolaska poplave moglo se vidjeti na šta liči ogromno tukovljansko polje. Eto neki snimatelj se odvažio otići ne teren i snimiti najveći dio naselja, ali njegova „medijska kuća“, kakva se sramotno naziva javnim servisom nije stigla emitovati te snimke, jer je samo jurila za Nadom Tešanović i njenim „helikopterisanjem“. I Siniša Mihailović mi se već bio smučio kad je 10-i put pojavio se ispred zgrade opštine u Bijeljini, da slučajno ne bi preskočio „veličanstveni dolazak“ ove podpredsjednice vlade i „njenu“ tonu pomoći. Još kad izvali da „kamioni“ spremno čekaju njen dolazak – to je bio vrhunac budalaštine. Čekali su kamioni po 10-15 puta veću pomoć kakvu su upućivali pojedini gradovi poput Gradiške ili Istočnog Sarajeva, „Nadina pomoć“ stane u manji kombi. Ma, sveukupno „dno dna“.

  Nakon strahovitih poplava iz 2010. trebalo je postaviti pitanje šta je naša vlast učinila da to spriječi ubuduće, a nikako „junake“ tako što je neprekidno prikazivano njihovo „helikopterisanje“ tamo-ovamo i kao briga za postradale građane. Koliko su para protraćili, da su samo 1% od toga uložili u nasipe, mogli smo ovu poplavu dočekati bezbrižno i sa zadovoljstvom konstatovati kako smo učunili pravu stvar čišćenjem korita rijeka, jačanjem nasipa i slično. Ovako, stvara se paradigma prema kojoj su oni najodgovorniji za stradanje građana ispali nekakvi „heroji“ (samo su zauzimali mjesta u helikopterima i čamcima, a tolikima je od tih mjesta zavisio život).

  Sve skupa, jedno „dno dna“!

  Eh, da. Srećom, postale su mi „dostupne“ BNRTV i ATV, pa je moguće sa vidim i kakva su stradanja građana ovog našeg nesrećnog entiteta.

 3. Поштовани господине Бориславе,

  Не могу рећи да сам изненађен вашим ставом према РТРС, али сам изненађен некритичношћу коју имате према БН.
  Није ми јасно како новинар РТРС може знати шта се дешава у Приједору ако га о томе не обавијесте надлежни. То што се новинар РТРС-а појавио на кризном мјесту са закашњењем у Приједору није његова кривица. Мјесто и тајминг је бирао Павић. Ниеј новинар. Бар би вам то требало бити јасно.
  Чуди ме да вам није засметало Чавићево гостовање на БН у моменту када је Бијељина под водом. Да је Додик држао политичке говоре у телевизијском срудију у центру поплављеног града ја бих га први осудио.
  Чуди ме да вам није засметала чињеница да је БН када је највише био потребан, био ‘онемогућен’да емитује програм. Па сваки семберски домаћин има агрегат, а испаде да их Тришић није имао. То је прича за малу дјецу и покушај стварања додатне панике у народу.
  Сметају вам министри који раде свој посао, а не смета вам безочна СДС-ова пропаганда и у којима је на БН приказано да помоћ коју су слале општине у коима владда СДС, представе као помоћ странке СДС. Да не причам о БН-овим биједним покушајима амнестирања локалних власти у највише страдалим Добоју и Бијељини.

  Без обзира што се покушавате на Фонталу да одглумите неутралност, комунистички црв не можете избацити из главе, вас разоткрије.

  С поштовањем.
  Симо П. Ороз

 4. Juče kod mene dođe porodica mojih Travničana koji napraviše nešto kućice u izbjegličkom naselju koji zovu Baltine Bare u gradu Prijedoru.Znam ih dobro još iz Travnika.Izbjegli sa plastičnom kesicom u ruci 1992.godine.Rekoše da im je voda sve uništila.To je drugi puta u njihovom životu.Tješim ih i nudim svaku vrstu pomoći.Kažu da im je najteže pala ta nebriga ljudi koji su trebali da vode računa o mogućoj poplavi naselja i da ih na vreme obavijeste o opasnosti koja im prijeti.Da je kojim slučajem voda došla u noći kada spavamo,verovatno bih posljedice bile tragičnije.Bukvalno smo bježali ispred vodenog vala.Pitam se šta je radio Štab CZ Prijedora?Šta su radili nadležni organi ovoga grada,ako ništa da bar na vreme obavijeste stanovništvo da vodeni val nailazi?Niko nije ni za šta odgovoran,i svi su „odgovorno“radili svoj posao.Na lokalnoj tv stanici Prijedora puštaju neku muziku,kao da ih se sve ovo ne tiče.Nije ni čudo kada novac za svoje bitisanje dobivaju od onoga koji je non stop prisutan i njihovim programima.A ti narode pamti…

 5. Симо П. Ороз, 18.05.2014. 09:29:52 [

  Poštovani,

  ukoliko iole poznajete Prijedor, onda Vam je poznatu da tu djeluje ITC RTRS-a sa ekipom od preko 10 zaposlenih. Ta ekipa nema potrebu „čekati obavještenja nadležnih“ da bi znala šta se dešava svega kilomerar-dva od njihovog objekta. Uostalom, sa hotela Prijedor je moguće snimiti i Gomjenicu i Tukove, pa time i kako izgleda nekoliko hiljada domaćinstava preplavljenih vodom i do 3 metra dubine. Do vrha hotela vodi lift, pa ni taj „napor“ nije sprečavao snimatelje da obave svoj posao. No, kako rekoh, jedan snimatelj je kamionom vatrogasaca prošao naselje Tukove i zabilježio stradanja, ali je to tek emitovano uveče na našaj lokalnoj televiziji. Neshvatljivo je da RTRS emituje snimke stare dva dana (sami početak poplave i prilično bezazlena situacija), a ne emituje strahotu koju je ovaj njihov snimatelj zabilježio. No, ni jedan ministar ili političar se ne nalazi na tom snimku, pa je uredništvu zbog toga bio „nezanimljiv“. Čak suprotno, snimljeni su građani koji kritikuju vlast zbog toga što ih nije obavijestila o nadolazećoj opasnosti (plimni val je neišai iznenada i u visini od preko metra, pa je za 15-ak minuta plavio kompletne spravove objekata), kako im ničim ne pomaže i slično.

  Dalje, što se tiče BN RTV dogodilo se da sam bio na tom kanalu kad je novinar iznenada prekinuo emisiju i obavijestio da prekidaju program zbog vode koja ulazi u njihov objekat. Uostalom, to je komercijalna TV kuća i može nam se sviđati ili ne, ali ne nosi teret javne odgovornosti i tu pojedine kritike ne stoje.

  Međutim, indikativno je da ste „previdjeli“ moje pohvale za ATV i činjenicu da su se prvi probili do naselja Gomjenica i izvjestili javnost o stradanjima tamošnjih građana. Snimili su građane i njihove patnje, a nisu čekali nekog političara da se pojavi u tom naselju – kako bi ga „zabilježili“.

  Dalje, što se tiče Čavića, e tu zaista nemam namjeru ulaziti u polemiku. Prema njemu sam načinio jasan otklon još iz vremena kad je bio predsjednik i to po osnovu toga što sam od prosječanog građanina nešto bolje upućen u dešavanja „na vrhu“. Taj čovjek za mene jednostavno ne postoji i nemam namjeru se dalje baviti njime.

  Što se tiče „komunističkog crva“, a šta bih rekao? Posljednjih 25 godina bavim se bezbjednošću i dobro mi je poznato kako je funkcionisao sistem bezbjednosti bivše države, poznato mi je (bar teorijski) i kako funkcioniše većina razvijenih država današnjice, a (najvažnije) poznato mi je i kako je razbijan sistem bezbjednosti republike Srpske. Vidite, prvi zadatak „međunarodne zajednice“ bio je da nas ubijede kako taj naš bivši sistem nije bio demokratski i kako ama baš ništa nije valjao. Zatim su sve kadrove, koji su bar nešto znali o bezbjednosti, udaljili sa ključnih pozicija, tako da danas niti imamo sistema, niti kadrova koji bi ga razvijali. Neću pretjerati ako navedem da raspolažem sa 100-tinjak stručnih knjiga iz oblasti bezbjednosti kakve su izdavane posljednjih godina. Sve sama „prepisivačina“ iz kakve se jasno vidi da autori pojma nemaju o onome o čemu govore. Jedino vrijedno u mojoj „biblioteci“ jesu knjige iz bivšeg sistema.

  Eto slučano mi za oko „zape“ knjiga naslova „Sistemi kriznog menadžmenta“ dr Zorana Kekovića. Ovog beogradskog stručnjaka poznajem i čak cijenim, ali koliko je njegova knjiga besmislena „prepisivačina“ i bezidejno lutanje, toliko je izgleda i naša vlast „učila“ iz takve literature. Znate, kad naša vlast uoči da Srbija, Rusija, SAD ili EU imaju nekakvo ministarstvo, agenciju ili direkciju, automatizmom i mi osnovamo nešto slično. A onda tu „potrpamo“ kojekakve stranačke budaletine i rasipamo pare na njihovo kvazifunkcionisanje. Za mnoge bilo bolje da im plate šaljemo kućama, a da ne dolaze na posao, jer tako bar manje štete društvu. ja nisam nikakav ministar, dobroplaćeni „stručnjak“, pa ni „politički podoban“, ali nisam ni nepismen da bi mi pojedini klošari „prodavali maglu“ o bezbjednosti (a ugrožavanje prirodnim katastrofama svakako je u sferi bezbjednosnih doktrina).

  I na samom kraju, nije mi jasno o kakvoj „neutralnosti“ Vi govorite. Ako mislite da na aktuelne političke podjele u Srpskoj, pa tu sam valjda jasno istakao da nisan „neutralan“, nego da imam jasan otklon i prema jednima i prema drugima, odnosno da čekam neke „treće“ koji će pokazati bar zrnce čovjekoljublja, poštenja, mudrosti i znanja. Srpska, bar po meni, ima sasvim dovoljno resursa (pretpostavki) za izgradnju jednog bogatog i kvalitetnog društva, samo da se kotariše ovih bitangi kakve nas uništavaju od postanka!

  I Vama lično pozdrav i poštovanje!

 6. Nije mi jasno kakvi neljudi maraju biti ovi iz vladajucih stranaka,da i u ovakvim vremenima oni salju hakere i kopirajuci tudje profile pisu stvari koje samo oduzimaju vrijeme ljudima!

 7. Travničanin, 18.05.2014. 12:09:39

  Dragi sugrađanine i zemljače (po porijeklu) u potpunosti se slažem sa tvonim navodima.

  Ono šta je, po meni, još crnje jeste činjenica da je lokalna vlast 15-og uveče (dakle prvog dana plavljenja i kad je već bilo jasno da slijedi velika poplava) na trgu organizovala koncert Divljih jagoda. Svirali su ljudi sat i po na praznom trgu, čak i da izuzmemo kišu i hladnoću, građanima nije bilo do koncerta i „dana grada“ jer se već znalo šta nam slijedi. Do posljednjeg trenutka mnogi su pokušavali urazumiti gradonačelnika i odgovoriti od koncerta „bez publike“, ali je bahatost, iracionalnost ili šta već „pobijedila“ i u Prijedoru se „slavila“ nadolazeća poplava. Ma „dno dna“, kako već rekoh.

  Pozdrav i poziv na kafu (i dalje stoji).

 8. Sanski Most potopljen, i normalno je da za nekoliko sati val stiže u Prijedor.
  Zaašto nije stanovništvo na vrijeme obaviješteno preko radija, razglasa, svirenama na uzbunu da ljudi sklone djecu, stoke, automobile , mašine, bolesne i stare na sigurna mjesta?

  Posebno pitanje je zašto marko godinama nije odvojio ni jedan budžetski fening za prptivpoplavnu zaštitu?
  A, za svaki praznik se nadje para za pjevače na trgu koje plaća po sistemu: Milutinu polutinu.
  Da se odrekao za sve ove godine predizbornih džamboplakata napravio bi solidnne bedeme za odbranu od poplava.

  Bunari za pitku vodu se nalaze u Tukovima, a to naselje nema kanlizaciju. Naselje ogromno, hiljade septičkih jama oko bunara i sad znate kakvu vodu vodu piju Prijedorčani. I koliko tona hemije se mora staviti u nju da bi bila ispravna za piće.

 9. Sanski Most potopljen, i normalno je da za nekoliko sati val stiže u Prijedor.
  Zaašto nije stanovništvo na vrijeme obaviješteno preko radija, razglasa, svirenama na uzbunu da ljudi sklone djecu, stoke, automobile , mašine, bolesne i stare na sigurna mjesta?

  Posebno pitanje je zašto marko godinama nije odvojio ni jedan budžetski fening za prptivpoplavnu zaštitu?
  A, za svaki praznik se nadje para za pjevače na trgu koje plaća po sistemu: Milutinu polutinu.
  Da se odrekao za sve ove godine predizbornih džamboplakata napravio bi solidnne bedeme za odbranu od poplava.

  Bunari za pitku vodu se nalaze u Tukovima, a to naselje nema kanlizaciju. Naselje ogromno, hiljade septičkih jama oko bunara i sad znate kakvu vodu vodu piju Prijedorčani. I koliko tona hemije se mora staviti u nju da bi bila ispravna za piće.

 10. Шта би смо ми без њихових „извјештаја“ и још понеком селфи фотографијом са лица мјеста, али обавезно на сувом и чистом тлу. Како те људе није срам од самих њих?
  Посао новинара преузели они у чијим се рукама налази сва власт и сви ресурси за дјеловање у критичним ситуацијама?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *