Нови прехрамбени баук: Шта је старије – отров или јаје

Словачке и румунске власти су пронашле јаја загађена инсектицидом која су преко Њемачке увезена из Холандије. И с хрватског тржишта се повлаче јаја из Холандије.

петак, август 11, 2017 / 09:51

Скандал са затрованим јајима се у четвртак проширио и на Румунију и Данску, преноси АФП.

Словачки ветеринарски инспектори су пронашли 21 паковање јаја загађених фипронилом у једном складишту у мјесту Врбове на западу земље, рекла је портпаролка министарства пољопривреде.

Нешто раније је саопштено да је у Румунији откривена тона јаја чија су жуманца загађена инсектицидом фипронил, што је први случај у источној Европи од избијања скандала.

Јаја су пронађена у складишту на западу Румуније, а увезена су из Њемачке, пренео је АФП.

С хрватског тржишта из предострожности се повлаче јаја холандског произвођача Екоплаза које је на тржиште ставила Биовега д.о.о., саопшитло је јуче хрватско Министарство пољопривреде.

На темељу примљеног обавјештења дистрибутера из Холандије о сумњи у могуће присуство фипронила у јајима, Биовега д.о.о. из Загреба из предострожности је опозвала производ, преноси Хина.

Фипронил је инсектицид широког спектра и није дозвољена његова употреба на животињама чији се производи користе за исхрану људи.

Холандска полиција ухапсила је јуче двојицу осумњичених директора домаће компаније Чикенфренд, у оквиру истраге о нелегалном коришћењу потенцијално штетног инсектицида у живинарској индустрији, саопштило је холандско тужилаштво.

Та холандска компанија је у епицентру скандала са јајима загађеним инсектицидом фипронил, преноси агенција Ројтерс, додајући да званичници из Чикенфреда нијесу били доступни за коментар.

Милиони кокошјих јаја су ових дана повучени са полица европских супермаркета због страха да су контаминирана инсектицидом фипронил, а у Холандији ће због тога можда бити уништено стотине хиљада кокошака.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *