Нове оптужбе за мито за СП у Катару

Нове оптужбе за мито против бившег потпредсједника ФИФА подигле су нову сумњу легитимитета одабира Катара за домаћина Свјетског првенства 2022. Истрага коју је покренуо британски „Телеграф“ открила је да је бивши потпредсједник владајућег тијела свјетског фудбала Џек Ворнер добио око милион и по евра од једне компаније из Катара, која има везе са организационим комитетом […]

уторак, март 18, 2014 / 09:31

Нове оптужбе за мито против бившег потпредсједника ФИФА подигле су нову сумњу легитимитета одабира Катара за домаћина Свјетског првенства 2022.

Истрага коју је покренуо британски „Телеграф“ открила је да је бивши потпредсједник владајућег тијела свјетског фудбала Џек Ворнер добио око милион и по евра од једне компаније из Катара, која има везе са организационим комитетом Свјетског првенства у тој земљи.

Кемко група, која се бави електронским и механичким инжењерингом, налази се у посједу Мохамеда бин Хамама, бившег кандидата за предсједника ФИФА. Према изворима „Телеграфа“, та компанија је платила Ворнеру око 850.000 евра врло брзо пошто је Катар добио организацију Свјетског првенства 2022. године. Кемко група је такође платила око пола милиона двојици Ворнерових синова и скоро 300.000 једном од његових запослених.

Сума од 850.000 евра првобитно је уплаћена на Ворнеров прекоокеански рачун, а као сврха уплате наводе се правни и други трошкови. Банка је одбила да прими тај новац, тако да је новац пребачен на Ворнеров рачун у Њујорку, а тада је сврха промијењена у „професионалне услуге између 2005. и 2010. године“. Уплата је извршена у јулу 2011. године и одмах је подигла сумњу Федералног истражног бироа (ФБИ), који је наводно такође покренуо истрагу.

Те оптужбе само су једне у низу против Ворнера, који је претходно био оптужен да је приликом продаје карата за Свјетско првенство 2002. године утајио стотине хиљаде евра. Такође, оптужен је да је тражио три милиона евра да би гласао за Енглеску за домаћина Свјетског првенства 2022. године.

Прије три године, Ворнер и Бин Хамам су суспендовани од стране ФИФА, док је бивши предсједник Азијске фудбалске федерације добио доживотну забрану, али је она у међувремену укинута. Бин Хамам је суспендован зато што је нудио мито карипским фудбалским званичницима.

Како наводи „Телеграф“, умјесто да ћути, Ворнер је пустио у јавност мејл који је наводно написао генерални секретар ФИФА Жером Валке у којем он тврди да је Катар купио организацију Свјетског првенства. Међутим, прошле недеље Ворнер је одбио да коментарише нове оптужбе које је против њега изнио „Телеграф“.

Упркос скандалу, Катар је остао домаћин Свјетског првенства 2022. године, али од избора су се појавиле бројне оптужбе за корупцију. Двојица званичника су ухваћена у покушају да продају своје гласове пред гласање у децембру 2010, а касније су се појавиле информације да су још тројица добили новац у замјену за глас.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *