Нова теорија о градњи пирамида: Наквашен пијесак

Истраживачи су открили један од кључних метода којима су се Египћани служили за изградњу пирамида. Они одавно траже одговоре на питање како су радници могли да преносе тако велике блокове камена до мјеста изградње пирамида, а сада имају и одговор – уз помоћ влажног пјеска. "За изградњу пирамида, древни Египћани морали су да вуку огромне […]

петак, мај 2, 2014 / 10:35

Истраживачи су открили један од кључних метода којима су се Египћани служили за изградњу пирамида. Они одавно траже одговоре на питање како су радници могли да преносе тако велике блокове камена до мјеста изградње пирамида, а сада имају и одговор – уз помоћ влажног пјеска.

"За изградњу пирамида, древни Египћани морали су да вуку огромне камене блокове и статуе пустињом", кажу стручњаци Универзитета у Амстердаму.

Тим је покушао да реконструише такав процес градње и открио да је кључ сигурно био у влажном пјеску. Египћани су, по свему судећи, тешке објекте смјештали на неку врсту санки које су радници вукли по влажном пјеску.

Истраживачи Универзитета у Амстердаму показали су да тачним натапањем пјеска водом, може да преполови потребну снагу за вучу санки. Како би тестирали ту теорију, физичари су направили лабораторијску верзију опреме.

"Санке се много лакше вуку преко влажног пјеска, јер се он не нагомилава испред њих, што је случај са сувим пјеском", објашњавају они.

"Фреска у гробници Дјехутихотепа јасно приказује особу која стоји испред санки и сипа воду преко пјеска".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *