Нова Романија, стара технологија, зато су у губитку

Предузеће за прераду дрвета „Нова Романија“ са Сокоца због застрајеле технологије не може да испуњава годишње планове производње и зато послује са губицима, изјавила је директор овог колектива Нада Амовић-Мачар. Мачарева је навела да је у посљедње три године искориштеност производних капацитета 31 одсто, што представља доста низак степен. Према њеним ријечима, у једној пословној […]

петак, март 21, 2014 / 11:14

Предузеће за прераду дрвета „Нова Романија“ са Сокоца због застрајеле технологије не може да испуњава годишње планове производње и зато послује са губицима, изјавила је директор овог колектива Нада Амовић-Мачар.

Мачарева је навела да је у посљедње три године искориштеност производних капацитета 31 одсто, што представља доста низак степен.

Према њеним ријечима, у једној пословној години прорез обловине требало би да буде 35.000 метара кубних, а у овом предузећу је у посљедње три године прорезано укупно 33.000 метара кубних.

"Евидентна је неефикасност у искориштавању сировине, чиме се директно смањује вриједност производње, односно приходи од продаје", каже Мачарева.

Предузеће "Нова Романија" од оснивања 2008. године као акционарског друштва није имало инвестиције у погон примарне прераде дрвета.

Мачарева појашњава да се то није могло учинити због недостатка властитих финансијских средстава, док се на кредит није могло рачунати, јер је прдузеће стално пословало са губитком.

Она је истакла да је тешку финансијску ситуацију у овом предузећу узроковала и нелојална конкуренција на тржишту продаје и набавке, као и монополски положај кључних снабдјевача основном сировином.

Ово соколачко предузеће тренутно запошљава 85 радника, али би, како истиче Мачарева, требало да смањи број запослених на око 60.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *