Њемачка влада жели да балканске земље прогласи сигурним

Њемачка влада жели да балканске државе прогласи “сигурним земљама“, како би спријечила прилив азиланата, односно, подносиоце захтјева за азил брже изручи у земље поријекла, сазнаје њемачки лист “Рур нахрихтен“, позивајући се на нацрт једног новог владиног закона. “Сваки четврти подносилац захтjева за азил у Њемачкој долази са Балкана, а скоро сви захтјеви тих људи се […]

петак, март 14, 2014 / 12:34

Њемачка влада жели да балканске државе прогласи “сигурним земљама“, како би спријечила прилив азиланата, односно, подносиоце захтјева за азил брже изручи у земље поријекла, сазнаје њемачки лист “Рур нахрихтен“, позивајући се на нацрт једног новог владиног закона.

“Сваки четврти подносилац захтjева за азил у Њемачкој долази са Балкана, а скоро сви захтјеви тих људи се одбијају. Сада влада жели да те земље означи као сигурне, како би азиланте могла брже вратити у њихове домовине“, преноси политички магазин “Шпигел“, сазнања дневника из Дортмунда.

Магазин подсјећа да је њемачки министар унутрашњих посова Томас де Мезијер рекао да грађани балканских земаља нису политички прогоњени.

Према том нацрту закона који је припремило њемачко Министарство унутрашњих послова, предвиђено је да балканске земље, међу којима је и Србија, буду проглашене сигурним земљама, са циљем да се боравак азиланата брзо оконча, односно, обавеза напуштања землље смањи на недељу дана, као и могућност жалбе.

Тиме ће се смањити могућност да подоциоци захтјева за азил добијају социјалну помоћ, односно, редуковати финансијски мотив и социјална помоћ, као разлози за тражење азила.

Подсјетивши да је визни режим са Македонијом, Црном Гором и Србијом укинут 2009. године, а за Албанију и Босну годину дана касније, “Шпигел“ указује да је лани стигло 22.495 захтева за азил са Балкана, од чега је огроман број од Рома.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *