Њемачка: Претраживачи ће плаћати провизију новинским издавачима

Њемачка влада је у сриједу утврдила предлог закона да би се на интернету боље заштитила интелектуална својина новинских издавача тако што би портали за претрагу интернета били приморани да им плаћају провизију. Текст који је утврдио Савјета министара гарантује новинским издавачима „фер учешће“ у профиту претраживача и „агрегатора вијести“ који садржај прикупљају ради индексирања. Предлог […]

петак, август 31, 2012 / 11:49

Њемачка влада је у сриједу утврдила предлог закона да би се на интернету боље заштитила интелектуална својина новинских издавача тако што би портали за претрагу интернета били приморани да им плаћају провизију.

Текст који је утврдио Савјета министара гарантује новинским издавачима „фер учешће“ у профиту претраживача и „агрегатора вијести“ који садржај прикупљају ради индексирања.

Предлог закона критичари су назвали „Лекс Гугл“  јер углавном циља на америчког и свјетског гиганта у тој области, на „Гугл њуз“.

Такав пропис су тражили главни њемачки издавачи „Аксел Шпрингер“ и „Бертелсман“.

За сада нису изнијете појединости предвиђеног механизма компензације медија чије производе користе сајтови претраживача.

Међутим, познато је да се предвиђа да појединци, аутори блогова, предузећа и удружења могу да и даље слободно цитирају новинске информације и преносе линкове.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *