Њемачка: Нови пакет помоћи Грчкој мало вјероватан

Њемачки парламент вјероватно неће одобрити трећи пакет помоћи Грчкој за излазак из кризе, изјавио је данас посланик Странке слободних демократа, коалиционог партнера партије канцеларке Ангеле Меркел. Шеф посланичке групе Странке слободних демократа Рајнер Бридерле изјавио је за њемачки рбб-Инфорадио да изгледа да кредиторска „тројка” – Европска унија, Европска централна банка и Међународни монетарни фонд – […]

недеља, септембар 16, 2012 / 09:07

Њемачки парламент вјероватно неће одобрити трећи пакет помоћи Грчкој за излазак из кризе, изјавио је данас посланик Странке слободних демократа, коалиционог партнера партије канцеларке Ангеле Меркел.

Шеф посланичке групе Странке слободних демократа Рајнер Бридерле изјавио је за њемачки рбб-Инфорадио да изгледа да кредиторска „тројка” – Европска унија, Европска централна банка и Међународни монетарни фонд – од грчке владе није добила задовољавајуће одговоре о обећаним реформама.

Његов коментар указује на све већи песимизам међу њемачким посланицима у вези с могућношћу Грчке да испуни захтјеве међународних зајмодаваца, оцјењује агенција АП.

Међународни кредитори од владе Грчке траже да смањењем трошкова током наредне двије године уштеди 11,5 милијарди евра, што би значило даље смањење плата и пензија, а што је коалициона влада обећала да ће избјећи.

Бридерле је изјавио да ће Грчкој можда бити дато још неколико седмица да спроведе реформе, због кашњења услед избора, али да не може да очекује још новца од других чланица еврозоне ако не испуни свој дио договора о зајму.

„Не могу да замислим да ће још један пакет помоћи за Грчку добити већину у Бундестагу или у владајућој коалицији”, казао је Бридерле и додао: „Ми Нијемци смо од помоћи, али нисмо глупи”.

Бридерле је додао да ће Грчка, ако не добије нову помоћ, бити приморана да штампа новац како би избјегла банкротство, а то може да уради само ако напусти еврозону и врати своју валуту.

Таква одлука, додао је, мора бити донијета у Атини, а не у Берлину или Бриселу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *