Њемачка дискретно затражила да САД однесу свој нуклеарни арсенал кући

ШЕФ немачке дипломатије Зигмар Габријел изјаснио се за повлачење америчког нуклеарног арсенала са територије своје земље.

четвртак, август 31, 2017 / 13:35

Он је националној новинској агенцији ДПА пред завршетак своје посјете САД рекао:

„Увјерен сам да је важно да (са Американцима) разматрамо и контролу над наоружањем и разоружање. Сматрам да је исправно указивање Мартина Шулца да се – на крају процеса – мора радити о ликвидацији нуклеарног наоружања и у нашој земљи“.

Како подсјећа дневни лист Франкфуртер алемајне цајтунг, лидер њемачке Социјал-демократске партије, Мартин Шулц, претходно је затражио да САД повуку нуклеарно оружје из Њемачке.

Ни он није тражио да то буде ни одмах ни прекосутра, али је био одлучнији у захтјеву од Гарбијела у Вашингтону.

Није без значаја ни околност да Габријел такође припада Социјал-демократској партији Њемачке и да је мало недостајало па да он постане њен лидер а не Шулц.

Према непотврђеним подацима, на територији њемачке покрајине Рајна-Пфалц размјештено је до 20 америчких нуклеарних бомби.

Габријел се у Вашингтону – поред колеге Рекса Тилерсона – срео и са бившим америчким државним секретаром Хенријем Кисинџером. Управо у разговору са њим је први пут и покренуо тему „опасности од нуклеарног оружја“.

Њемачки министар је Тилерсону предочио и да Берлин не жели „леднички период“ у односима са Русијом, ка којем воде најновије америчке санкције против Москве.

Габријел је суздржан и опрезан јер Берлин не жели директну и отворену конфронтацију са САД, али јавно изражава незадовољство санкцијама и не оставља на миру америчко нуклеарно оружје у Њемачкој.

Габријел наступа, наравно, уз сагласност Ангеле Меркел, али његова Социјал-демократска партија у доброј мјери представља онај њемачки бизнис који има велике послове у Русији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *