Нижи водостај у Добоју

У Добоју је водостај ријеке Босне у 12.00 часова износио 370 центиметара, што је за 245 центиметара мање у односу на произвољно мјерење у 8.00 часова, наводи се у извјештају Републичке Управе цивилне заштите од 14.00 часова. Вода се повлачи, а задржала се још у четвртини града, нижим дијеловима гдје су подруми и приземљима кућа. […]

недеља, мај 18, 2014 / 16:17

У Добоју је водостај ријеке Босне у 12.00 часова износио 370 центиметара, што је за 245 центиметара мање у односу на произвољно мјерење у 8.00 часова, наводи се у извјештају Републичке Управе цивилне заштите од 14.00 часова.

Вода се повлачи, а задржала се још у четвртини града, нижим дијеловима гдје су подруми и приземљима кућа. Потребне су пумпе за избацивање воде, лијекови, чизме, рукавице.

Снабдијевање града храном је побољшано. Електричне енергије нема, осим у згради у којој је смјештен кризни штаб.

У Бањалуци водостај ријеке Врбас на мјерном мјесту Делибашино Село у 12.00 часова износио је 425 центиметра, што је за 10 центиметара мање у односу на мјерење у 9.00 часова.

Насеље Чесма је поплављено, јер воду задржава насип на ријеци Врбањи преко кога се она и прелила.

У општини Челинац водостај ријеке Врбање је и даље у опадању и према мјерењу у 9.00 часова је износио 198 центиметара, што је испод коте редовних одбрана од поплава. Стање се постепено нормализује, телефонске везе су и даље у прекиду, а дио града је добио воду.

Магистрални пут Бањалука – Челинац је проходан, а саобраћај се одвија отежано због одрона.

У општини Лакташи ријека Врбас се повукла у своје корито. У току је снабдијевање угроженог становништва храном и водом. Мјеста Косјерево и Маглајани су и даље поплављена, водостај ријеке Врбас је у опадању, а вода је у благом повлачењу.

У поплављеном дијелу Мјесне заједнице Трн, црпне пумпе избацују воду из објеката. Ријека Турјаница, десна страна њеног тока је поплавила мјесто Велико Блашко и дио мјеста Довићи. Осим стамбених објеката, поплављени су и привредни објекти "Елим" и "Термоклима". Сви људи су благовремено евакуисани.

У општини Језеро водостаји ријека Плива, Јошавка и Перућица су у опадању и стање је много боље у односу на претходни дан. Осим амбуланте, бензинске пумпе и Улице 21. новембар, поплављено је 15, а заплављено 10 кућа. У насељеном мјесту Ђумезлије поплављене су двије куће, а појавило се и једно клизиште.

У мјесту Черказовићи поплављене су двије куће. У мјесту Присоје активирало се клизиште, а у мјестима Ковачевац и Перућица појавили су се одрони. У мјесту Перућица поплављене су двије куће. На територији општине оштећени су сви макадамски путеви. Саобраћај регионалним путним правцем Језеро – Купрес одвија се обилазним путем.

У општини Прњавор вода на брани у Дренови више не прелијева и даље је у фази опадања. Стање је нормализовано, а активно се прикупља помоћ за посебно угрожене градове и општине Добој, Модрича и Шамац.

У Приједору водостај ријеке Сане је у благом опадању, а мјерен у 12.00 часова износио је 487 центиметара, што је за 12 центиметара мање у односу на мјерење у 9.00 часова.

Водостај ријеке Милошевице је у опадању и вода се постепено повлачи из насеља Врбице и Тополик. У прекиду су путне комуникације: Приједор – Сански Мост, Приједор – Нови Град, Приједор – Љубија, Приједор – Бишћани. Онемогућена је комуникација у поплављеним насељима Тукови и Рашковац, те у Улици Махмута Бушатлије у насељу Гомјеница.

У општини Рибник водостај ријека Сане и Рибника су у опадању, а појавила су се клизишта у мјестима Поповићи, Ситница и Рошће.

У општини Нови Град водостај ријеке Уне низводно у 12.00 часова је износио 532 центиметра, што је за 18 центиметара мање у односу на мјерење у 8.00 часова.

Водостај ријеке Сане у 12.00 часова је износио 560 центиметара, што је за 16 центиметара више у односу на мјерење у 8.00 часова.

У прекиду је магистрални пут Нови Град – Приједор, као и регионални путеви Благај – Радомировац, Благај – Витасовци, Сводна – Витасовци и локални пут Урије – Шућа.

Магистрални пут Нови Град – Костајница је у прекиду. Заплављено је 11 привредних објеката и 73 куће, док је 37 кућа поплављено. Евакуисане су двије породице, једна из мјеста Благај и једна са подручја града.

У општини Србац водостај ријеке Саве у 12.00 часова је износио 1.010 центиметра, што је за два центиметра мање у односу на мјерење у 8.00 часова. Подземне воде угрожавају приградско насеље Трњачани. У Мјесној заједници Кобаш поплављено је 20 кућа, а вода се и даље задржава на поплављеном пољопривредном земљишту и природним депресијама.

У општини Вукосавље путна комуникација Јакеш – Модрички Луг је проходна за теренска возила, а непроходан је магистрални пут Вукосавље – Оџак и користе се алтернативни правци. У Мјесној заједници Араповићи поплављено је 15 кућа, док је осталим насељима могућ приступ без чамаца. Насеља Јакеш и Вукосавље немају воде за пиће.

У општини Котор Варош стање се постепено нормализује, преко 90 одсто становништва на подручју општине је снабдјевено електричном енергијом. Појављују се одрони и клизишта на многим мјестима. И даље је поплављено око 60 кућа у мјесним заједницама Забрђе, Врбањци и Шипраге. До сада је евакуисано око 30 људи. Сви путни правци су проходни.

У општини Градишка водостај ријеке Саве у 12.00 часова је износио 778 центиметара, што је за два центиметра више у односу на мјерење у 8.00 часова. Стање на територији општине је у потпуности под контролом.

У општини Доњи Жабар ријека Сава је пробила насип у дужини од 30-так метара на подручју општине Орашје у мјесту Копанице, а да вода не продре на подручје општине постављају се вреће с пијеском и даске. За сада нема угрожених кућа, а снабдијевање је уредно.

У општини Теслић вода се повукла у корито и врши се санирање посљедица поплаве. Регионални пут Блатница-Језеро је непроходан, као и пут ка Горњој Шњеготини због клизишта. Клизишта на подручју општине угрожавају 40 кућа.

У општини Пелагићево водостаји су у опадању, нема угрожених кућа, а проводе се активности на прикупљању помоћи за општину Шамац.

У општини Дервента водостај Ријеке Укрине нижи је за 130 центиметар, сви путни правци су проходни и поплављено је 40 кућа. Снабдијевање електричном енергијом и водом је редовно и врши се прикупљање помоћи за град Добој и општине Шамац и Модричу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *