Николић: Србија заслужује датум

Председник Србије Томислав Николић пренео је европском комесару за проширење Штефану Филеу став Београда да је Србија заслужила да добије датум за почетак преговора са ЕУ. Добијање датума зависи од реформи и напретка у односима са Приштином, рекао је Филе.  "Изнео сам став да је Србија учинила много и да је отворена да учини још […]

понедељак, март 18, 2013 / 16:13

Председник Србије Томислав Николић пренео је европском комесару за проширење Штефану Филеу став Београда да је Србија заслужила да добије датум за почетак преговора са ЕУ. Добијање датума зависи од реформи и напретка у односима са Приштином, рекао је Филе.

 "Изнео сам став да је Србија учинила много и да је отворена да учини још више, и да оправдано сматра да треба да отпочне прговоре са ЕУ, као држава која жели да буде члан и из тога извуче и обавезе и привилегије", рекао је председник Николић на заједничкој конференцији за новинаре са Филеом.

Према његовим речима, Србија је отворена за континуиран дијалог са ЕУ, и чини све како би Европска комисија могла националним парламентима држава чланица да упути позитивне препоруке.

Николић је нагласио да је Филеа осим са током реформских процеса, информисао и о току дијалога са Приштином.

Европски комесар је поручио да добијање датума за почетак преговора Србије са ЕУ зависи од реформи и напретка у односима са Приштином.

"Знам да вас све занима хоће ли Србија добити датум за почетак преговора у јуну. Одговор на питање зависи од напора да се испуњавају реформе и тога хоће ли бити постигнут видљив и одржив напредак у односима са Косовом", рекао је Филе.

Европски комесар је похвалио напредак постигнут у дијалогу Београда и Приштине али није експлицитно одговорио на питање хоће ли Србија добити датум за почетак преговора у јуну.

Филе је посебно похвалио "пробој" који је начињен сусретом председника Николића и косовске председнице Атифете Јахјаге.

Филе је рекао да ће у извештају Европске комисије о напретку Србије, који ће бити објављен 16. априла бити наведено све што је учињено у испуњавању реформи, али и поручио да се у неким областима попут правосуђа, доношења антикорупцијеске стратегије, слободе медија и инклузије "рањивих" група рад на реформама мора интензивирати.

Не постоји разлика у порукама

Председник Николић је објаснио да не постоји разлика у порукама које он и премијер Ивица Дачић упућују поводом дијалога са Приштином, и да ће, уколико тај дијалог "запне", обојица то саопштити грађанима.

"Нема никаквих разлика у изјавама премијера и председника државе, изузев у томе да сам исказивао оптимизам да може позитивно да се одговори на Резолуцију наше скупштине, а премијер, пошто има више контаката са Приштином, да то неће ићи лако", рекао је Николић.

Председник је објаснио да Србија у дијалогу не може да учини ни више ни мање од онога што је садржано у резолуцији Скупштине Србије и да, како би до договора дошло, друга страна треба да попусти.

"У случају негативног одговора (на Резолуцију парламента), рачунајте да ћемо премијер и ја саопштити да су преговори запели, и то не зато што Србија није попустила, јер Србија јесте попустила", објаснио је Николић.

Истакао је да је, за разлику од својих претходника, који су се крили иза Устава или нижих државних чиновника, платформом коју је начинио уложио своју политичку карјеру у решавење косовског проблема.

"Изненађења из државног врха неће бити и слабе карике у том тиму нема", поручио је Николић.

Филе се састао и са премијером Ивицом Дачићем, који је рекао да је веома задовољан квалитетом напретка у испуњењу политичких критеријума за наставак и убрзање евроинтеграције Србије.

Дачић је после разговора с делегацијом ЕУ рекао да је видљив и одржив напредак у односима са Приштином кључни услов за наставак евроинтеграције.

Премијер је навео да је нормализација односа с Приштином не због датума почетка преговора са ЕУ, већ зато што је то "објективан проблем" Србије.

Филе ће се састати и са првим потпредседником Владе Александром Вучићем.

После разговора Филеа и Дачића, састаће се и делегације Србије и ЕУ.

У делегацији Србије, поред премијера су потпредседница Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић и министар спољних послова Иван Мркић, а у делегацији ЕУ су осим Филеа, шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер и шеф Политичког одељења Лука Бјанкони.

После Београда, Филе ће посетити Приштину.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *