Никола Лазаревић: Шта је реално?

Много паметних људи пише на овом угледном порталу, неки критикују и добро мисле, али обично то нема везе са реалношћу јер се код нас политика, економија и животни услови мијењају као гости код поштованих дама у кући задовољства. Један од разлога што пишем овај текст, осим предизборне кампање је од професора Алексе Милојевића опјевана пољопривреда, која […]

четвртак, септембар 13, 2012 / 08:50

Много паметних људи пише на овом угледном порталу, неки критикују и добро мисле, али обично то нема везе са реалношћу јер се код нас политика, економија и животни услови мијењају као гости код поштованих дама у кући задовољства.

Један од разлога што пишем овај текст, осим предизборне кампање је од професора Алексе Милојевића опјевана пољопривреда, која је тако разумно написана да је не би разумио ни највећи демагог савременог доба. Наравно, погађате, ради се о уваженом Живку Радишићу.

Како то треба да ради и изгледа РС у овом историјском моменту када је повратила свој субјективитет и кад је унутрашњи и спољни непријатељ не може угрозити, ма ко био на власти и из било које Српске партије?

Садашњи историјски моменат

– чињенице говоре да су климатске промјене довеле до суша, поплава,пожара, недостатка воде

– чињенице говоре да је тренутно пола становништва свијета гладно, а и код нас је скоро иста ситуација

– чињенице говоре да је свијет пред све извјеснијим финансијским колапсом

– чињенице говоре да паметне заједнице, а РС то јесте, мора одмах одговорити на овај пријетећи колапс

– чињенице говоре да РС има све претпоставке да се развије у једну од најбогатијих држава у Европи

– чињенице говоре да су за такав реалан план потребна стратешка капитална улагања

– чињенице говоре да ми немамо план развоја ни за сљедеће двије године а не што би свако нормалан очекивао да имамо стратегију развоја цјелокупне привреде и одлучан план за наредне четири године да преживимо и нахранимо народ, што ће се показати погубно уколико не будемо од наредне године донијели, као прави домаћини, стратешке одлуке и уложили народни новац да сачувамо животе грађана.

Пара има

– Еколошка партија РС као авангардна, државотворна партија на ове изборе је изашла са јасним пројектом под називом 4×1 као дио нашег ЕКОНОМСКО – ЕКОЛОШКОГ програма, који је добио највише оцјене домаће и стране стручне јавности и који је изнуђен кризом у Европи и катастрофалним посљедицама климатских промјена код нас и у свијету

– јавност је већ упозната са нашим радикалним пројектом за 2013. годину који предвиђа улагање петине буџета РС и такође петине буџета свих општина у производњу хране и ифраструктуру потребну за ту област (наводњавање, стакленици, изградња насипа против поплава, запошљавање стручњака из те области и организовање регионалних центара за помоћ и праћење произвођача, организовање задруга за сигуран откуп производа, изградња регионалних хладњача) како би произвели довољно хране за нормалну употребу становништва и произвели довољно резерви хране за преко милион становника РС за наредне три године, ако дође до горе наведеног сценарија

– овај пројекат доноси десетине хиљада радних мјеста у наведеном периоду и сигуран развој ове наше стратешки најважније привредне гране у наредним годинама јер ће сваке сљедеће година требати много мање улагања, а пошто смо задовољили домаће тржиште сав вишак производње ће већ од 2014. године ићи у извоз јер ће сва храна по овом пројекту бити произведена по највећим еколошким стандардима код нас и у свијету

– друга година из плана 4×1 је капитално улагање у туризам, другу стратешку грану привреде за наредних 50 година која такође доноси десетине хиљада радних мјеста у коју ћемо уложити такође петину буџета РС и општина, само овог пута ће то бити много више новца јер ће улагање и пољопривреду 2013. године за 2014. годину донијети минимум 20% већи буџет.

– 2015 година је година капиталног улагања у здравство у које ћемо такође уложити 20% буџета РС само што ће оно бити увећано за приходе од пољопривреде и туризма тако да ћемо са тим средствима имати здравство на нивоу садашњих развијених земаља

– 2016 је година улагања 20% посто буџета РС у образовње, буџета који ће тада бити минимум дупло већи него садашњи тако да ћемо поново имати образовање као у златно доба бивше Југославије и боље.

Наравно да се подразумијева да током ових реформи нећемо угрозити посао свих фирми које раде у РС напротив, њима ћемо помоћи из развојног фонда да ојачају своју производњу што неће бити тешко јер ће се и они сами увјерити да држава ради у корист њих и грађана.

Та позитивна пословна клима и успостава правне државе ће довести стране инвеститоре што ће донијети хиљаде нових радних мјеста.

Нисам овдје заборавио све који примају плате и пензије из буџета, сваке године ће сви имати редовне плате и пензије само што ће им сваке године расти, а на крају реализације пројекта 4×1 или 2016. године ће бити најмање дупло увећане.

Подсјећам читаоце да је овај пројекат базиран на овогодишњем буџету и он неће угрозити плате и социјална давања али ћемо стегнутии каиш ако мислимо да за четири године живимо као сав нормалан свијет.

Нисам овде навео помоћ и бесповратна средства, повољне кредите по споразуму о стабилизацији и придруживању, велика улагања наших Срба из свијета кад се коначно увјере да је овдје вриједно живјети и улагати.

Нико нема право да угрози биолошки живот нашег становништва, овај пројекат је реалан и примјењив ако то буду носиоци власти хтјели провести.

Ми то хоћемо и морамо урадити, запамтите народе: боље се одрећи неких ствари ове четири година, а и мање али да се сви запослимо, да имамо најбоље болнице и школе и да нам дјеца добију посао кад заврше школу.

Срби смо ми, навикли смо ми и на теже па смо издржали, другог пута нема.

Мој вам је приједлог да питате водеће људе партија чији сте чланови и симпатизери да се о овоме изјасне, ево ја их сад питам.

Имате ли ви који сте намјерно или ненамјерно довели до ове бруке и понижења м..а да средимо стање за четири године, ја вам гарантујем да народ за то има и вољу и ово што ви немате.0 КОМЕНТАРА

 1. Svaka cast na programu, samo me interesuje kako mislite obezbjediti te pare iz budzeta. Ko ce biti zakinut? Ako necete dirati plate i penzije, gdje ce uslediti ustede? Hoce li biti otpustanja/prekvalifikacija u administraciji?

 2. Puna podrska gospodinu i nadam se da cete novac za sve vase projekte koristiti iz fondova koje pravite kad prodajete mjesta članova biračkih odbora širom BiH. Poslije Lijanovićeve stranke Vi ste prvi već trece izbore po broju unovcenih članova biračkih odbora. Mogli bi ste za početak da budete proglašeni najmenađerom izbora 2012 godine na osnovu novca koji izvučete bez kandidacionih lista.

 3. Као члан ове авангардне партије желим да одговорим овом плаћеном лицемјеру из неке од партија које су уништиле Републику Српску.
  Ниси нас преварио са оним „najmenađerom“ знамо да си ти наше горе лист и да због таквих и јесте стање да морамо произвидити храну јер је гладан народ.
  Шта ти знаш о овом човјеку? Пишеш по наређењу или си идеолог једне од партија која је уништила све људско у народу.
  Оно кретену што Никола изговори у моменту то твоји у партији морају смишљати по мјесец дана.
  Вјероватно не вјерујеш али питај своје лидере јер они са њим разговарају, разговарају са њим лидери свих партија, разговарају амбасадори свих земаља,са њим разговарају Срби,Руси,Јевреји,Европљани.
  Била сам присутна, једина му је мана што је српски националиста а програм за идућу годину комунистички, како другачије објаснити бригу за опстанак свих становника РС?
  Како објаснити да идуће године РС мора произвести хране за преко милион становника за наредне три године што је основа програма Еколошке партије РС.
  Шта су твоји урадили да народ не буде гладан, шта су твоји гњидо урадили да имамо посла, шта су твоји олошу урадили осим што су крали шуме,уништавали фабрике, радили за тајне службе против интереса и РС и Федерације, ко си реци име хероју пита те српска жена да зна народ са ким има посла биједниче.
  Ова колумна је став партије која одражава страх за биолошки опстанак свих нас и зато смо спремни да радимо одмах после избора са свима да обезбиједемо хране за све нас због опасности од финансијског колапса у свијету и климатских промјена које су нас скоро уништиле задње двије године а стручњаци предвиђају да ће свака наредна година бити много гора.
  Одговор салексу.
  Прво хвала на питању а одговор је једноставан, све плате, пензије и сва издвајања буџета су око милијарду и четири стотине милиона на годишњем нивоу.
  Знате да је буџет милијарду и осамсто за ову годину а за идућу ће бити двије милијарде.
  Разлика је са издвајањима из општинских буџета по нашем пројекту за 2013. годину преко пола милијарде марака.
  Ја као правник би уложила то у производњу хране и пратећу инфракстуктуру која је описана у колумни, боље да збијемо редове годину него да будемо гладни.
  И мој Сале многи кажу да се најмање још толико сваке године краде па ти израчунај ако будете дали нама глас хоћемо ли уопште морати узимати за храну из буџета или од лопова.

  Извињавам се поштованим посјетиоцима овог портала али ова колумна није била намијењена да се са тешком ситуацијом наших грађана изигравају лицемјери као овај лажни комуниста, него као апел свима да од идуће године будемо људи и мислимо о свима а не само о себи.

 4. Advokat, 13.09.2012. 21:43:41
  Zato advokatu sto imam poznanike koji su kupovali od njega mjesta članova biračkih odbora. Evo nek me tuzi za klevetu pa cu mu dokazati. Taqcno znam prosle izbore gdje je prodao, i ko mu je bio na tim mjestima umjesto njegovih ljudi.
  Takav čovjek ne moze palamuditi o brizi za gradjane.

 5. @Advokat,
  hvala lijepo na odgovoru. Vidim da se upuceni u temu, pa bih Vas jos samo zamolio da mi ogovorite na jos par pitanja ako je moguce. Cijenim da je to dobro i za Vas i Vas program.

  1. Od tih 1.8 milijardi koje je planirano ove godine, da li ce (prema trenutnoj prognozi) biti 100% ostvarenje budzeta? Ako ne, na osnovu cega se planira budzet od 2 milijarde za narednu godinu?
  2. Od tih 1.8 milijardi, sta je od toga realni prinos iz poreza, taksi i ostalih nameta, a sta od kredita od MMF-a, privatnih banaka i izdavnja obveznica? Da li je moguce sprovesti Vas program bez dodatnih zaduzivanja?
  3. Koje su vase mjere protiv korupcije?

 6. Одговор Салету и завршавам, понављамо није ово написано да ови лицемјери имају шта писати него као упозорење свима нама, бар ова година је показала да нема због климатских промјена хране без великог улагања у инфраструктуру и великог подстицаја пољопривредницима са осигураним откупом.
  Што се тиче пара ,пара има,краде се најмање милијарда годишње, запамтите довољно је 200 милиона на прољеће уложити да сви идуће године имамо довољно хране, буџет су народне паре, ако морамо вратити кредит оно што остане пара подијелимо по приоритетима.
  Народ је гладан, прави домаћин мора о томе да мисли.
  Што се тиче пројекта много би времена требало да се објасни како.
  Дајте Николи владу па ће те видјети да има посла, да има реда, да има спорта, да ће за четири године РС бити богата,поштована и срећна.

  С поштовањем и одјава.

 7. Hvala na odgovoru, mada moram reci da nisam zadovoljan. Uz svo duzno postovanje prema Vama i Vasoj stranci, ja ne bih htio da i ovaj put ponovim gresku kao prije skoro decenije kada su „crveni“ dosli na vlast.

  I tada je Mile kao i sada pricao pricice koje su nama svima godile i mi smo u njih vjerovali. Obecao je on da ce izvrsiti reviziju privatizacije, da ce se uhvatiti u kostac sa kriminalom i korupcijom, da ce pokrenuti privredu, itd. I ja sam mu dao svoj glas. Nazalost!

  Mozda je to samo jedan glas, ali jedan po jedan, nabere se. Osim toga, ljudi pricaju i dijele misljena, tako da dobar glas svako moze da se prosiri u odredjenom krugu bliskih ljudi.

  Uz svo duzno postovanje, moram Vam reci da ja prvi put cujem za Vas. Da nekome vjerujem ponovo cisto na rijec, tesko. I ja mogu sutra da izadjem i kazem da ce svako od nas imati toliku i toliku platu, posao i sta sve znam. Pitanje je samo da li sam ja u tom slucaju obicni populist ili neko ko stoji iza svojih rijeci i ima konkretan plan.

  Znam da bas nije plan lako objasniti u komentaru u forumu, ali mogli da ostavite link ka nekom dokumentu, stranici gdje je Vas plan detaljno objasnjen, sa konkretnim ciframa, bar sto se tice budzeta. Znam je tesko izvrsiti projekciju o tome kako ce se plan ostvarivati, ali bi bar trebali da znamo detaljno gdje, koliko i sto je najbitnije odakle cemo ulagati.

  Toliko od mene. S postovanjem,
  Sale

 8. Одговор Салету,
  није Никола Лазаревић непознат, напротив, основао је Еколошку партију РС, био кандидат за предсједника РС, за посланика на прошлим изборима гдје је безочно покраден чиме је изгубила РС не само партија.
  Зар не би било лијепо видјети како РС иде Европским корацима ка здравој животној средини,да развија стратешке привредне гране по највећим еколошким стандардима, да мисли 50 година унапријед о својим природним богаствима због своје дјеце, да буде нормална држава (какве су Алпске нпр.), зашто би се ми њима дивили кад имамо исте услове које погрешно користимо?
  Много тога Сале има да се каже и уради.
  Ова колумна је написана као опомена а не тема за расправу јер су задње двије године због суша,поплава,пожара,невјероватног раста температуре у свијету опомена да се десет пута брже припремимо како би и под много горим условима него што је била ова година могли увијек произвести довољно хране и имати у резерви за неколико година унапријед за недај боже што каже наш народ.
  О овоме мисли Никола и наша партија али о овоме ове секунде треба да мисли и дјелује влада РС и општинске власти.
  Ништа Никола и Еколошка партија неће имати од тога што ће бити у праву кад ће народ бити гладан ако будемо радили као до сада.
  П.С. какав комунизам,ако пратиш овај портал погледај Николине колумне у скоро свакој истиче да је монархиста, да жели да Србија то постане.
  Не ради се у овом приједлогу о комунизму него хуманизму.
  Шта фали Шведској и Норвешкој монархије а најхуманије земље на свијету.
  Поздрав и одјава.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *