Никола Лазаревић: Даље руке од приче о природним ресурсима

Како се ближе избори све је више бриге о природним ресурсима као јединој шанси за развој Републике Српске Свједоци смо ових дана оправданих протеста борачке популације због општег стања у нашем друштву, њиховом незапосленошћу, лошим имовинским стањем њихових породица, њиховим незадовољством радом Борачке организације и власти од рата до данас, њиховим указивањем на више него […]

понедељак, март 10, 2014 / 21:09

Како се ближе избори све је више бриге о природним ресурсима као јединој шанси за развој Републике Српске

Свједоци смо ових дана оправданих протеста борачке популације због општег стања у нашем друштву, њиховом незапосленошћу, лошим имовинским стањем њихових породица, њиховим незадовољством радом Борачке организације и власти од рата до данас, њиховим указивањем на више него лоше услове живота свих грађана Републике Српске.

Разлог томе јесте неодговорна политика свих досадашњих власти, што је за последицу имало мафијашку приватизацију, уништену привреду и невиђену крађу природних ресурса.

Данас кад имамо овакво тешко стање једина шанса за развој и запошљавање су нам преостали природни ресурси, њихова заштита и контролисано коришћење, што је свакако једини основ за покретање производње и довођење Републике Српске у нормално стање.

Да ли партије које су владале задњих двадесет година имају право причати као што то раде интезивно ових дана, кажу да ће стати у крај крађи природних ресурса, да су направили програме који ће на основу тих ресурса запослити народ?

Питамо их зашто нису спријечили крађу шуме у вриједности око три милијарде марака задњих 20 година, зашто нису спријечили сјечу шуме у изворишним зонама због чега данас немамо преко 50% извора питке воде?

Зашто су дозволили да нам ријекама теку фекалије умјесто да имамо чисте воде, што је услов развоја пољопривреде и туризма?

Како мисле наводњавати поља за узгој хране са загађеним ријечним токовима, зашто нису ријешили колекторе у свим општинама за двије деценије, а потрошили су милијарде марака из буџета?

Како то сад одједном шумокрадице желе ријешити наводњавање, развити производњу конзумне рибе, развити спортски риболов, туризам на води?

Питамо их зашто нису ријешили то за 20 година, зашто нису имали слуха за упозорења еколога док нисмо били партија, зашто нису са Спортско-риболовним савезом РС радили на заштити наших извора, ријека и језера, него су држали у одбору савеза 20 година исте људе, своје саучеснике,људе који су скоро уништили савез и смањили чланство за половину због њиховог не(рада), људе који су пристали на концесије ријека од стране разних лобија и сумњивих тзв.бизнисмена?

Зашто нису направили систем који функционише, од владе до општина, на свакодневној заштити животне средине, зашто је Закон такав да влада не може наредити општинама, да надлежно министарство нема контролу над инспекторима из домена рада министарства?

Зашто немамо најмање 100 еколошких инспектора кад је стање алармантно, зашто власт очекује од сиромашних рибарских удружења која су сигурно од посебног друштвеног значаја да плаћају рибочуваре, умјесто да еколошки и рибарски контролори буду незапослени демобилисани борци у свакој општини, за шта постоје средства?

Зашто се то не провјери, пусти информација у медије да народ зна како им паре троше неодговорне општинске власти?

Како то да сад причају о концесијама за хидроцентрале они исти који су дали преко 70 концесија за један дан 2005-те године?

Како то да сад хоће да развију пољопривреду, туризам, дрвну индустрију, како то да сад причају о заштити животне средине и заштити природних ресурса као да су чланови Еколошке партије РС ?

Како их није срамота поменути природне ресурсе, здраву храну, улагања у туризам кад су нам на сваком кораку депоније смећа, кад су ријеке мјесто за отпад, кад немамо ријешену ни једну депонију смећа ни у једном граду у Српској по прописима?

Очекујемо да ће у кампањи обећати десетине и стотине милиона марака из фондова ЕУ, УН, и других фондација у свијету које искључиво држе партије зелене оријентације и еколози.

Велика су то и бесповратна средста из области заштите животне средине, развоја пољопривреде и туризма, те паре иду искључиво државама које имају партије зелене оријентације у парламенту, управо из разлога што су тада једино сигурни они који дају средства да ће се она намјенски потрошити.

Поручујемо свима који се дохвате приче о природним ресурсима, пољопривреди, туризму и заштити животне средине, да смо се због вашег досадашњег понашања и организовали, да смо због вашег нечињења прешли из Удружења на политичку борбу, као што су то урадили еколози прије двије,три деценије у данас најчистијим и најразвијенијим земљама Европе, управо захваљујући доношењу и провођењу закона од стране зелених партија у њиховим парламентима..

Да нисмо авантуристи, а јесмо авангардни, доказ је наш програм који је добио подршку Удружења грађана, људи од струке код нас, угледних привредника и економиста који су организовани кроз ЕКОНОМСКИ ПОКРЕТ из Србије на челу са Бранком Драгашом.

Значи да нисмо нимало наивни, да смо спремни на сарадњу на основу нашег програма из ових области, да се мора системски ријешити прича око природних ресурса и да ће са нама и нашим партнерима бити сигурно ријешена већ у наредној години.

На причу о природним ресурсима једино ми имамо оправдано тапију, због нашег програма и понашања, за ту причу ћемо тражити подршку народа и дату ријеч одржати сами, или са другим истинским родољубима и организацијама које виде унапријед.

Оним који су кумовали пљачки природних ресурса поручујемо:“ Даље руке од приче о природним ресурсима, нисте то заслужили и нећемо бити нимало њежни уколико наставите о томе причати, без обзира што сви знају да смо организација коректних људи која поштује институције рс, све партије и удружења грађана, што никад не помињемо имена, ни друге партије у негативном контексту, ипак прича око природних ресурса и развоја стратешких грана привреде за наредне деценије је прича за 1,35 милиона становника српске, то је прича за нас данас и нашу дјецу, данас и сутра, зато даље руке, није ово прича за пар стотина људи који кроз прљаву борбу за власт њихове партије имају лични интерес“
 0 КОМЕНТАРА

 1. У вријеме кад се скоро мјесец дана прича да ли је неко био у Зенгама нормални људи причају о будућности.

  Наравно да су Никола и Еколошка партија РС у праву кад кажу да нико од политичара и партија које су биле на власти нема право причати о природним ресурсима.

 2. Ово је званично саопштење Еколошке партије, послано је раније као реакција на бригу о Дрини и другим природним ресурсима коју су исказале неке опозиционе партије у Вишеграду прије десетак дана.

 3. Naš narod kaže uzdaj se use i u svoje kljuse.Šta nama inače prteostaje nego da se uzdamo u ono što nam je priroda dala,a u našem primjeru bila je veoma darežljiva.Opravdavam ovakve nastupe ljudi koji se bore da se prestane sa uništavanjem prirodnih resursa,što je do sada nemilice činjeno.Pored neodgovornog odnosa vlasti prema prirodnim resursima,gde se uglavnom nastoji prodati što se prodati može,i svijest pojedinca je na niskom nivou.Na sve strane smeće i otpad.Interesantno nikome ne smeta.Zašto je tako?Zato što niko ne odgovara za učinjeni prestup.Kada naš čovjek ode negde u stranu zemlju,vrlo brzo postaje „ekološki kulturan“,jer ga za svaku grešku ili prestup čeka kazna po džepu.Ovdje toga nema.Treba raditi na razvijanju svijesti mladih o neophodnosti čuvanja i obnavljanja prirodnih resursa.Zato Ekolozi samo napred.

 4. Sutjesko, dake!
  Ne misliti onako kako ti misliš, ne znači biti ni plaćenik, ni nesrećnik.
  Samo mi je zasmetalo advokatisanje i minimiziranje bojovnika u našoj vlasti. Nije to tamo neki, kao što kažeš, već jako uticajna ličnost kojoj nije mjesto tu gdje jeste.
  A, ekološkoj stranci želim da se oproba u politici od oktobra, ali nisu, mo meni , prilike.
  Pozdrav od mene što ti na km smrdim.

 5. Свакодневна свађа око дневне политике је циљ оних који држе медије да народ не препозна нове људе и партије које имају програме, оне партије чији људи нису учествовали у овом моралном и привредном дну.

  Преостали природни ресурси,јасна економска политика, контролисано коришћење преосталог народог блага(имовине) и стварање услова за здраву животну средину по том питању је кључ опстанка Српске и нас на овим просторима.

  Ми јасно на то указујемо, ако се неко од партија и појединаца нашао у причи не значи да нисмо у праву, да треба да се бавимо дневном политиком,умјесто стратешким размишљањем о економији и стварању правних и политичких услова за тај посао.

  Ми смо организовани из еколошких Удружења у партију да би се изборили за циљ који омогућава нама и нашој дјеци нормалну будућност.

  Сигуран сам да ће много здраворазумних људи изаћи на изборе и гласати за људе који живе са њима, који су једнако незадовољни као и они стањем у друштву, криминалом у привреди, образовању,катастрофалним законима за привреду, и општим неморалом у друштву који је свакодневно присутан кроз испирање мозга народу од стране партија у борби за власт кроз њихове медије, кроз општу некултуру и стравичне последице од турских и латиноамеричких серија,од великог брата, фарми и других програма који ће нам уништити дјецу.

  Нећете господо окренути причу о нама као о људима који се не разумију у привреду и организацију рада и живота, ја сам више урадио у животу него пола посланика у скупштини Српске, нисмо ми наивни еколози за које би идеолози партија које су нас довеле у овај пакао хтјели укоричи.

  Далеко смо ми изнад тога господо стечајни управници, части и привреде изнад тога смо морално,образовањем, заслугама за стварање Српске, искуством у привреди и организацији живота од куће, општине до државе.

  Поштујем све коментаторе овдје,знам да појединци мисле као и ми, али раде по задатку.

  Није нама то важно, ово саопштење као и сва до сада су послата хиљадама оних који посјећују овај портал, значи узалуд вам је посао господо којим овакви људи сметају по задатку, који радите за оне који су нас довели до овог стања, доказаћемо вам то кроз наредне мјесеце.

  Поздрав.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *