Никола Алексић: Скретање

Предсједник Актива младих НДС, ове седмице сматра да постоје неке много битније ствари, на које би требали скренути пажњу са онога на шта нас усмјеравају медији. Почео напад „савезника“ на Либију, акција назива „Одисејева зора“; У Јапану нуклеарна катастрофа, ко зна како ће се завршити; Путин посјетио Србију; Нуклеарка „Кршко“ у проблемима; Нови земљотреси у […]

понедељак, март 28, 2011 / 05:15

Предсједник Актива младих НДС, ове седмице сматра да постоје неке много битније ствари, на које би требали скренути пажњу са онога на шта нас усмјеравају медији.

Почео напад „савезника“ на Либију, акција назива „Одисејева зора“; У Јапану нуклеарна катастрофа, ко зна како ће се завршити; Путин посјетио Србију; Нуклеарка „Кршко“ у проблемима; Нови земљотреси у свијету, затресло и Бању Луку; СДП БиХ изабрао сам себе за извршну власт у ФбиХ; Неуспјели антивладини протести у Бањој Луци; Протести у Хрватској; Упућен захтјев за изручење Јована Дивјака. И тако даље, и тако даље…

Иза нас је седмица у којој се много тога догодило, неке од ствари које ће можда промијенити ток историје. Иако знам да су ово атрактивне теме, ја сам одлучио да пишем о нечему, за шта сматрам да је за нас много битније, иако не толико сензационално као горе наведено, и што на најдиректнији могући начин може да утиче на наше животе. Јер, будимо реални, на ово горе не можемо да утичемо нити једне секунде.
 

Једна ријеч: Термоелектране

Без икакве сумње, за мене је вијест седмице почетак градње двају термоелектрана у РС, „Станари“ и “Угљевик 2“!

Пројекат Термоелектрана „Станари“ Добој би требао да буде једна од највећих инвестиција у енергетском сектору у РС и БиХ. ТЕ Станари би користила најсавременије технологије, а годишње би производила око милион мегават часова електричне енергије. Ова електрана иначе би била прва у Босни и Херцеговини која би у потпуности функционисала у складу са директивама Европске Уније о заштити животне средине.

Ако се испланирано оствари, то би значило преко 500 милиона евра нових инвестиција у Републику Српску, преко 3000 нових радних мјеста која би била отворена у фази градње и око 900 сталних радних мјеста у руднику и електрани до 2012. године. Да не говоримо о другим утицајима, а који се односе на развој домаће грађевинске индустрије и услужних дјелатности, буџета РС и Добоја. Концесије, таксе и порези. Само прошле године ова ТЕ је уплатила око 20 милиона евра пореза.

Други пројекат је ТЕ „Угљевик 2“.Прошле седмице је Влада РС примила писмо намјере фирме "Цомсар Енергy" са Кипра, руског бизнисмена Рашида Сардарова за изградњу другог блока Термоелектране Угљевик. Инвестиција вриједна 400 милиона евра. На изградњи ТЕ Угљевик 2, предвиђене инсталисане снаге од 300 мегавата, према презентованим плановима, биће ангажовано око 1.000 радника, а када инвестиција буде окончана, у новом предузећу посао ће наћи 700 радника.

То је то

Ово је оно што кроз текстове покушавам да кажем, на директан или индиректан начин. Само развој привреде и енергетска независност нас може извући из проблема у којима се сада налазимо. Стране инвестиције посебно у енергетском сектору, у коме РС има будућност, гарантују благостање на овим просторима. Заједно са развојем путне инфраструктуре РС би се економски наметнула као водећи регион у овом дијелу Европе.

Ово је шанса коју никако не смијемо пропустити. Власт би сада сву енергију требало да усмјери да се ова два пројекта што прије заврше и да поменуте ТЕ крену са радом. Друге нам нема.

Стојимо пред раскрсницом. Да ли да наставимо путем којим смо до сада ишли и који нас је довео довде или да скренемо и да идемо путем који нас води у бољи живот, шта год да се под тим подразумијева?

Надам се да ће власт да препозна прави пут и да скрене.0 КОМЕНТАРА

  1. Лијепо се он труди да буде конкретан, али да видим да му се да мало власти, па на шта би то све ударило..?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *