Није само код нас: И у Шпанији продају банке за 1 евро

Европски званичници објавили су данас да је шпанска Банко Популар, која је на ивици банкрота, продата банци Сантандер за само један евро.Шпанска банка Популар продата банци Сантандер за један евро. Европка централна банка (ЕЦБ) оцијенила је јуче да је шпанска Банко Популар, чије акције су се суновратиле на берзи, у банкроту или да ће вјероватно […]

четвртак, јун 8, 2017 / 13:10

Европски званичници објавили су данас да је шпанска Банко Популар, која је на ивици банкрота, продата банци Сантандер за само један евро.Шпанска банка Популар продата банци Сантандер за један евро.

Европка централна банка (ЕЦБ) оцијенила је јуче да је шпанска Банко Популар, чије акције су се суновратиле на берзи, у банкроту или да ће вјероватно бити у банкроту, према члану 18 европског Јединственог механизма за рјешавање проблема у банкама (СРМ), саопштила је ЕЦБ чије сједиште је у Франкфурту.

Ово је прва одлука тог типа за Европску централну банку која надгледа европски банкарски систем.

“Знатно погоршање ликвидности банке последњих дана довело је до тога да банка у блиској будућности не би била у стању да отплати своје дугове и поштује друге доспјеле обавезе”, навела је Европска централна банка.

Тада је информисан Јединствени мехаизам који је усвојио план за продају Банко Популар банци Сантандер.

Седма банка по капитализацији Банко Популар и даље пати под теретом такозване токсичне имовине, нагомилане током кризе с некретинама 2008. када је конфисковала имовину појединаца или фирми који нису могли да отплате кредите.

Банка која је већ мјесецима у тешкоћама изгубила је половину своје капитализације за недјељу дана на берзи у Мадриду. Акције банке су у уторак вределе 32 евро сатима.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *