Ниче периодична руска плутајућа база

Допремљена је прва пошиљка за изградњу научне и туристичке базе „Барнео” на Арктику, која сваке године живи само неколико недеља Око 89. северне паралеле температура је тренутно минус 39 степени Целзијуса, али нема ветра ни снега, што су одлични услови за почетак градње руске сезонске истраживачке и туристичке базе „Барнео”. Како је саопштила прес-служба Северне […]

четвртак, март 28, 2013 / 06:23

Допремљена је прва пошиљка за изградњу научне и туристичке базе „Барнео” на Арктику, која сваке године живи само неколико недеља

Око 89. северне паралеле температура је тренутно минус 39 степени Целзијуса, али нема ветра ни снега, што су одлични услови за почетак градње руске сезонске истраживачке и туристичке базе „Барнео”.

Како је саопштила прес-служба Северне флоте, један војни авион је почео да допрема људе и материјал за подизање кампа. Прва од три пошиљке од око 50 тона биће избачена падобраном са мале висине. Унутра су храна, генератор струје, два трактора и друга опрема.

Руски тим је већ на терену и очекује га много посла: да подигне шаторе, организује снабдевање и направи писту за авион „иљушин-76”.

Овај плутајући камп који сваке године ниче на само пет до шест недеља најсевернији је „хотел” на свету и истовремено најсунчанији, јер је у то доба године стално дан.

База „Барнео”, намењена у научне и туристичке сврхе, први пут је постављена 2000. године и од тада се сваке године гради поново на плутајућој леденој плочи, због променљиве природе леда.

Пројекат углавном финансира Руско географско друштво, а део средстава се прикупи и од комерцијалних активности, као што је организовање путовања на Северни пол.

Тим који се већ налази око 89. упоредника потрудиће се да све спреми како би прве госте, руске научнике, примили већ 1. априла.

После тог датума у базу „Барнео” ће похрлити истраживачи и авантуристи из целог света. Све активности морају да се заврше до краја априла, често већ 24. у месецу. У априлу се одржава и чувени маратон око Северног пола, који привлачи екстремне спортисте из целог света.

Гости у „Барнео” долазе авионом, а база је углавном само полазиште за освајање Северног пола. До њега одлазе на скијама, санкама које вуку пси или хеликоптером. Кад стигну до одредишта, неко отвори шампањац, неко забоде заставу, а било је и просидби и парова који су хтели да играју голф.

Годишње се бележи неколико стотина посетилаца, међу којима су и познате личности. Принц Алберт од Монака је боравио у Барнеу 2006, а британски принц Хари 2011. Те године се десило да је пукао лед испод писте, али су се срећом ледене плоче за два дана поново вратиле на место.

Да нису, организатори би морали да праве нову писту на најпогоднијем суседном леднику. Боравак на северној капи наше планете намењен је издржљивима и имућнима, јер зависно од броја дана кошта од 10.000 до 30.000 евра.

Шатори се греју до око 17 степени, али је при земљи температура као у фрижидеру, па није проблем где чувати свеже месо, рибу или јогурт.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *