Незапослени љекари: Некад смо извозили занатлије, а сада докторе

Обраћамо вам се у име неформалног удружења незапослених доктора медицине Републике Српске. Циљ нам је да вас упознамо са тежином ситуације у којој се налазимо усљед немогућности запослења у Републици Српској, те да вас подсјетимо на одређене чињенице.

четвртак, мај 19, 2016 / 21:45

Обраћамо вам се у име неформалног удружења незапослених доктора медицине Републике Српске. Циљ нам је да вас упознамо са тежином ситуације у којој се налазимо усљед немогућности запослења у Републици Српској, те да вас подсјетимо на одређене чињенице.

На евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске налази се 167 доктора медицине и тај број се стално повећава, а са друге стране се не уочавају напори и програми за рјешавање овог проблема који је сваки дан све већи, што и јесте повод да се обратимо јавности и институцијама. Међу незапосленим младим докторима налази се и одређени број љекара који су студиј завршили са врхунским резултатима и изузетно високим просјеком.

Подсјетићемо вас да су, све до прошле године, најбољи млади љекари добијали своје мјесто у здравственом систему Републике Српске, а данас је њихов резултат занемарен, иако би они требали да буду окосница развоја научно-медицинске дјелатности у нашем здравственом систему. Овом приликом морамо споменути и докторе који су неколико година на евиденцији Завода за запошљавање, као и дјецу погинулих бораца и дјецу ратних војних инвалида, који још увијек у неизвјесности чекају прилику да раде оно за шта су се школовали и тако стекну услове за пристојан живот.

С друге стране, грађани Републике Српске добро знају колико дуго чекају на љекарске прегледе и колико љекар мало времена може да им посвети. Поставља се питање: зашто је то тако?! Због великог броја пацијената, а малог броја љекара? То није у потпуности тачно, јер љекара имамо, али су они на Бироима за запошљавање широм Републике Српске и не даје им се прилика да лијече наше грађане и да брину о нашем народу који их је изродио и створио. С друге стране, наш здравствени систем је претрпан немедицинским особљем, запосленим на нетранспарентан начин, који троше новац намјењен лијечењу грађана.

У овом тренутку наглашавамо значај заједничког проналаска системског рјешења за проблем запошљавања доктора медицине и да нам се на тај начин омогући да останемо у Републици Српској која нас је школовала, а што је жеља већине нас. Чињеница је да би запослење свих незапослених доктора медицине ову државу коштало не више од 4 милиона КМ на годишњем нивоу. Сматрамо да је то могуће обезбједити кроз мјере рационализације у другим секторима и смањењем броја немедицинског кадра у здравственом сектору, јер запослење је први и основни услов да останемо овдје, формирамо породице, лијечимо наш народ и изграђујемо наше друштво и државу.

Овом приликом предлажемо:

 

Системско рјешавање проблема запослења младих љекара

Укидање мораторијума на запослење у здравству које се, како је очигледно, односи само на љекаре

Предност при запослењу дати дјеци погинулих бораца и ратних војних инвалида, љекарима који су дуго на бироу и љекарима који су завршили факултет са високим просјеком

Обавезно објављивање јавних конкурса и резултата конкурса

Омогућавање доедукације и стручног усавршавања кроз форму волонтерског рада онима који то желе с циљем стицања искуства у послу

Борба против непотизма при запошљавању

 

Ако то ово друштво и држава не могу да обезбиједе, желимо да се то јасно стави до знања грађанима Републике Српске и нама младим љекарима, како бисмо могли да одлучимо да, противно својој вољи, запослење и нормалан живот тражимо у другим државама и лијечимо туђи народ; државама које ће да нам обезбиједе егзистенцију, прилику за пристојан живот и могућност за формирање породице, кад то већ ово друштво и држава не могу.

Некада смо са ових простора „извозили“ занатлије који су се показали широм свијета као врхунски и највриједнији мајстори, а питамо се да ли ће се ово друштво које има тек 1,4 доктора на 1000 становника, сада тако лако одрећи својих доктора и предати тај најшколованији дио друштва далеко богатијим, углавном европским државама, које у просјеку имају 3,4 доктора на 1000 становника. Ако се оствари овај сценариј масовног одласка младих љекара, а узимајући у обзир просјечну старост наших специјалиста, поставља се питање ко ће да лијечи овај народ већ у скоријој будућности?! Ми се питамо да ли ово друштво и држава то могу и смију да дозволе?

Удружење незапослених доктора ће у наредном периоду пажљиво пратити све активности које се тичу запошљавања у здравственом систему Републике Српске, те о свим пропустима, нерегуларностима и нелогичностима обавјештавати јавност и друге релевантне институције.
 0 КОМЕНТАРА

 1. Ја будала и доктора,хоћете 4 000 000КМ?
  Екс вам поручује да сте вишак, а ја вам поручујем да се у Српској термоелектани украде 4 000 000КМ на мјесечном нивоу.
  Марш на запад стоко глупа,шта вас боли курац за народом који је одређен за изумирање и уништење од сопствених политичара.

  Е сад озбиљно да видите да сам добронамјеран,врати се после рата један човјек и ми му изнајмљивали пословни простор.
  Вадио човјек огромне своте дојч марака а бавио се здравственим центром за рехабилитацију,док нас није позвао на крају и платио опет све новим новчаницама по 500 марака и рекао:
  -Ја више не могу,ја ћу се иселити.
  Рече да одлази у неке бараке.
  На то му мој стари рече да настави радити годину дана без кирије само да плаћа комуналије.
  Човјек опет кука,хвала али ни то није могуће пропао сам до краја у баракам нећу имати трошкове гријање а у пословном простору плаћа градско гријање.
  На крају га стари пита: -Фахро,зашто си се вратио?
  -Фахро рече: -Повукао ме патриотизам,мислио сам да могу радити у својој земљи.
  Човјек се иселио,растали смо се као људи.

  А ви доктори шаљите нам пара а ми ћемо овдје једни другима јебавати мајку што рече Едо мајка.
  Сретан пут!!!!
  На то му мој стари рече

 2. Српска би требала да запосли 2500 доктора медицине да би достигла европски просјек од 3,4 доктора/1000 становника.

  Српска је тако биједна да се у великом броју здравствених установа ни запосленим медицинским радницима не уплаћују доприноси.

  ФЗО РС приходује око 200€ по становнику, а исти фонд у Аустрији око 2800€ по становнику.

  До 2020. године број доктора медицине на бироу расти ће до 500.

  Jош теже до запослења у Српској могу доктори стоматологије. Некад су били запослени у двије смјене по основним школама. И данас би се проблем могао ријешити тако, али нема ко да плати.

  Фармацеути су такође прекобројни и Српска данас нове генерације школује за извоз.

  На Медицинским факултету у Бањој Луци сваке године су примани многи испод црте, јер је то добар бизнис.

  Само у 2015. годину из УКЦ БЛ, углавном у Њемачку, отишло је 70 медицинских техничара. Већ за 2-3 године Српска ће имати велики проблем недостатка техничара.

  Већина доктора и техничара похађају курс њемачког језика и у ниском су старту за одлазак. Школовање једног доктора медицине кошта просјечно око 50000€. Српска ће их поклонити Њемачкој.

  Са специјализантима се потписују уговори по којима су након специјализације дужни одрадити до осам година у здравственој установи која шаље на специјализацију. Међутим, како се према њима не поштују обавезе, уговори су ништавни и специјалисти могу одмах да иду у већини случајева.

  ФЗО РС је у великој дубиози и за очекивати је изостанак које плате (већ касне!), смањење плата у здравству, што ће довести до масовног одласка медицинских радника свих профила.

  Студиј медицине, стоматологије и фармације уписују најбољи ђаци из гимназија и медицинских школа, које су најзахтјевније. Српска ће остати без најбољих (одлазе и инжињери, програмери). Броз је извозио неквалификовану радну снагу, данас извозимо најбоље.

  И републичка и локалне власти широм Српске у домове здравља и болнице запошљавале су беспотребни немедицински кадар, махом страначке људе, на начин како се затрпавају готово све јавне установе, нпр. 9 шофера на једно возило.

  Рјешење проблема треба се везати за нове акцизе на пиво и цигарете, јер је тешко вјеровати да ће неко отпуштати прекобројни немедицински кадар.

  Коначног рјешења нема без дизања привреде, која ће донијети нове приходе у ФЗО.

 3. U stvaranje i obrazovanje svakog od ljekara ovaj narod je uložio najmanje 100 hiljada. Ukoliko napuste ovu zemlju treba im konfiskovati imovinu u toj vrijednosti. Otimati ćaćevinu.

  30 godina su na grbači ovog naroda. Besplatan dječiji dispanzer i pencilini, vrtić finansiran iz budžeta lokalne zajednice, besplatno osnovno i srednje obrazovanje, minimalni troškovi studija… i sada kada smo im u dupeta i glave uložili oko po miliona maraka – oni bi da idu i brinu o njemačkim penzionerima. Svakom ko ode – država da natovari kredit na leđa. Debelu ratu da vraća. Da rođene roditelje izdržava i da ih automatski skinu sa Fonda PIO. Strica i strinu skinuti sa Fonda PIO i učiteljicu što ga je učila slovima, profesoricu biologije također.

  Besplatne stvari najviše koštaju.

  x-(x-(x-(B-)B-)B-)

 4. Лично познајем двије кћерке погинулих бораца, докторице медицине, које не могу до посла. Син ратног војног инвалида с просјеком оцјена 9,35 такође. Доктор медицине који је у рату био у санитету пет година је на бироу, у већ озбољним годинама, без шансе да стекне услове за формирање породице.

  Једни ће отићи, други неће имати шансу да продуже врсту. Тако ће народ који је преживио масовне збјегове и тифусе у једном рату, геноцид у другом, прогоне и радиоактивни уран у трећем, нестати у аутогеноциду, у држави за чије стварање су изгубљена 23000 живота.

  Туга.

 5. Лично познајем двије кћерке погинулих бораца, докторице медицине, које не могу до посла. Син ратног војног инвалида с просјеком оцјена 9,35 такође. Доктор медицине који је у рату био у санитету пет година је на бироу, у већ озбољним годинама, без шансе да стекне услове за формирање породице.

  Једни ће отићи, други неће имати шансу да продуже врсту. Тако ће народ који је преживио масовне збјегове и тифусе у једном рату, геноцид у другом, прогоне и радиоактивни уран у трећем, нестати у аутогеноциду, у држави за чије стварање су изгубљена 23000 живота.

  Туга.

 6. ex-1978,20.05.2016. 08:49:07[164494]

  ne možeš zabraniti ili kažnjavati ljude koji idu jer ovdje ne mogu naći posao…prolazi im vrijeme, znanje i vještine se moraju održavati i unapređivati..ne možeš generalizovati.. ima ih koji su radili u isto vrijeme kao ljekari, tehničari i čistaći (bukvalno i WC čistili jer nije bilo nikoga drugog), onih koji su vlastitim sredstvima plaćali usavršavanja itd..da ne govorimo o razlikama u etici i profesionalizmu među njima, korupciji (jer nisu svi sigurno isti), .ako nisi u stanju dati suvisao prijedlog raščišćavanja tih problema onda bolje ćutati..

 7. Шта мислите о идеји, да из здравствених установа изјуримо вишак немедицинског особља који је огроман? Те да умјесто тих страначких послушника, запослимо медицинаре и тако за исте паре добијемо бољу здравствену заштиту.

 8. Karikiram bolan. Glupo mi je kada doktori potenciraju evropske prosjeke. Kao da ne znaju da im radna mjesta, plate sa budžeta, potrošni materijal, objekte, opremu… plaćaju mašinski ili poljoprivredni inžinjeri koji rade u struci. Koliko je njih kada se uporedimo sa tom istom Evropom?

  Šta je sa privatnom praksom? Zubari dobro rade. Ima ih kao apoteka i kladionica…

 9. @змај огњени вук

  Немогуће је то. Не постоји интерес ни оних који су републичка ни власт на локалу. Они нису зналу гдје са својим људима, па им згодно било да их углаве у здравствене установе. Али ако се медицинари организују…

  @ех-1978

  Зашто је глупо потенцирати европске просјеке? Ми смо значајно напреднији од земаља ЕУ кад је у питању запосленост у јавној управи. Комплетна Естониjа (1,2 милиона ста
  новника) има укупно 250 административних радника, мање него само Министарство финансија РС.

  Кад су у питању стоматолози,шарена је слика. Ја знам протетичаре који фантастично зарађују. Поједини стоматолози добро зарађују, неки једва састављају а покрију трошкове, доста их раде на проценат, па се деси да зараде мање од 500 КМ мјесечно. Велики број их је на бироу нерада.

 10. drazen78bl
  „Српска је тако биједна да се у великом броју здравствених установа ни запосленим медицинским радницима не уплаћују доприноси“.
  ————————————————-
  Дражене, српска није биједна!
  Из тога и проистичу велики проблеми и незадовољства, управо што српска није биједна.

  Српска нема домаћина у кући, нема домаћинску управу и власт, није никада ни имала.
  Да је српска биједна неби се и 20г после рата бавило само черупањем и грабежи, као да је од некога отета, као да је туђа.

  Српску је неко замислио тако што ће је свести на ниво БАЈА(мн), а све остало ако је изнад тога рашћерати.
  „Биједна“ српска не улаже милионе у задовољавање сеоско-ђилкошких, неиживљених апетита, фрустрација и жеља, попут спортских дворана, приватних спортских клубова, стадиона, по селендрама, а уништава већ афирмисане спортске и клубове и објекете.

  Јебо докторе и болнице, битнија је за друштво ИгокеЈа и милионска СД у Лакташима,…јебо докторе, омладину, болнице, борце.., битније је за друштво уништити некакав Борац, уништити градски стадион, а милионе преусмерити једној сеоској лоли да у својој селендри изгради стадион са вјештачком травом, око којег краве пасу и балегају, да лола има свој клуб у тзв.првој или премијер лиги.

  У сиромашним земљама, породицама које имају домаћина у кући се тако сигурно не ради.
  Моја подршка свима који желе да нагуле одавде,само „иди и не окрећи се сине“

 11. Да ли грађанима Републике треба квалитетна здравствена заштита, да ли заслужују добру и правовремену здравствену скрб, да ли чекају на прегледе код породичног и до 7 дана, а на прегледе код специјалисте и по годину дана, да ли морају ходати од једног до другог доктора и по неколико дана да би уопште попричали са неким и добили праву или било какву дијагнозу??? Мислим да је на ова сва питања одговор јасан, а осим тога, да ли имамо доктора на бироу, да ли би било боље запослити њих и растеретити мало здравствени систем, мислим да је и ту одговор да. Рјешења људи имају, новца сигурно има, воље нема и то је то. Уз то, да нагласим драгим коментаторима да је докторима медицине сада забрањено тј. немогуће почети и волонтирати, јер домови здравља и клинике не желе да да уплаћују ни тих 117 КМ или већ колико, а има доктора који би радили и без плате да би стекли мало рутине рада и били у контакту са пацијентима. Значи не може се ни за џабе радити.

 12. ex-1978,20.05.2016. 12:30:20[164504]

  valjda se nešto plaća i iz PDV, poreza itd…privatna praksa je OK, dok god oni koji imaju ugovor sa fondom fakturišu korektno… ali, problem je negdje drugo.. očigledno.

 13. У приватно пракси млади доктори раде по 12 сати дневно, неки и 7 дана у недељи, по 2-3 мјесеца без паре и динара, јер су ипак „на проби“,и онда обично се каже да нису задовољили, или раде за „несигурних 400 КМ“ уз услов да потпишу уговор на 9 година, како једном познанику понудише. Приватни здравствени сектор је почео да користи ову блокаду запошљавања, тј. блокаду званичног запошљавања по конкурсима, а за неке људе се посао и нађе, било по породичној, страначкој или некој другој занимљивијој линији…

 14. @ aleks,20.05.2016. 13:37:23

  Postoji ideja i da budžetlije pune budžet. Živa ideja. Mnogi je zagovaraju. Kontaju ljudi valjda na potrošnju. Kada profesor, policajac i političar naprave ceh u kafani od 117 maraka onda gazda kafane plati 17 KM PDVa. Dakle kontaju ljudi da ova trojica budžetlija pune budžet sa ovih 17 KM. Kontaju i na poreze i doprinose koji se isplaćuju iz njihove bruto plate. Misle na akcize od onog što ova trojica popiju, popuše i u rezervoar natoče

  Zabluda je to. Profesor, političar i policajac koštaju ovaj narod daleko više od njihove neto plate. Koštaju ovaj narod u iznosu bruto plate. Narod njima trojici svakog mjeseca isplati 7000 KM a onda njih trojica kroz nabrojane fore i fazone vrate 3500 KM i kontaju da za te pare pune budžet. Nre pune ga. Vrate dio onog što im damo ili što propisima i uredbama otmu za sebe iz tog istog budžeta.

  To ti je isto kao kad nekog ove trojice izvedeš na večeru pa ti on mazne novčanik. Neugodna situacija. Ne znaš ko te je pokrao. Onda se mangup pojavi sa tvojim parama i plati ceh. I ispadneš mu dužan za onu uslugu, plus večeru. Napravi ti i dodatni posao jer moraš tražiti novu štelu za pokradena dokumenta.

 15. @ panti, 20.05.2016. 13:53:27

  Da,. Tako nekako je na otvorenom i slobodnom tržištu. Borba. Teška borba. Uvijek i iznova problemi i izazovi.

  Sad možeš zamisliti kako je ljudima iz realnog sektora jer oni se bore ne samo protiv lokalne konkurencije već protiv globalnih svjetskih igrača. Daleko im je teže nego doktorima jer priznaćeš čokolada može doći iz Njemačlke a doktor da liječi našeg čovjeka ipak ne može.

 16. Докторе све ране њиховог рода боле (овдје мислим на поштене, фине и вриједне докторе). Искрено мене највише боли што они сви редом планирају отићи, па чак и ако добију посао питање је у каквом радном окружењу раде, треба се читав радни вијек борити са татиним и маминим синовима, са страначким полтронима, са корумпираним колегама. Њима је сада лако отићи, једва их чекају у Европи и свијети, али познајући доста њих управо неће да иду, хоће да граде каријеру код нас, да лијече наше људе, и да врате држави оно што је уложила у њих. Али, ко је толики садиста да има вољу довијека остајати овдје и борити се са вјетрењачама, и сваки дан наилазити на омаловажавање и шиканирање, напослетку буду натјерани да оду, а бар тако могу помоћи и себи, и породици а и држави на крају.

 17. Nije isto biti ljekar u Njemackoj i dole .
  Kod nas je ljekar neko i nesto,doktor kako nas narod kaze,visa rasa skoro ko politicar.
  Zato moras jurit ljekare po kancelarijama,traziti vezu i davati koverte da se udostoje da pregledaju pacijenta.ndo bog da ih prekines dok guze neku sestru u kancelariji ili ispiaju kafu i citaju novine
  U Njemackoj su stvari obrnute ,tamo je pacijent vise bice,a ljekari moraju da da titraju i uvlace u guzice pacijentima.
  Zato vecina ljekara koja dodje iz naseg zdravstvenog sistema tesko se adaptira u Njemackoj i mnogi zele da se odmah vrate ali na kraju da ostanu presudi cifra koja legne na racun
  tako je to na zapadu tamo ne postoji rijec primanje vec samo zarada

 18. Панти,

  јел’ти то исправку шапнуо колега са Фронтала?
  Он се разумије у те садо-мазо форе.

 19. Симо, ма јок, сам се сјетих прије него интервениса било ко.
  Помоћник министра, ове наше колеге хоће да раде како ваља и требује а не ко неки код нас, управу си да их има свакаквих,. Они који могу отићи а боре се да ипак остану желе да раде како треба, ко у Њемачкој, без мита, корупције и свега осталог што уз то иде, и не мора бити плата као тамо.

 20. Ало људи, о чему причате?

  Здравствене услуге су битан дио стандарда којим грађанин неке државе живи.

  Наш здравствени систем чак спада у напредније дијелове животних потреба које одређују нечији стандард.

  Ја не видим ништа лоше у томе да наши млади људи оду у иностранство, науче се послу, а када се довољно закопите, неки од њих ће се вратити и донијети напредне технологије и методе у наше здравство.

 21. Наш здравствени систем чак спада у напредније дијелове животних потреба које одређују нечији стандард.
  ———————————–
  Ти си Симо очигледно здрав ко коњ, па се још ниси сударио са здравственим системом!

  „Ја не видим ништа лоше у томе да наши млади људи оду у иностранство, науче се послу, а када се довољно закопите“…,

  …да пошљау који еврић родбини, пријатељима, да после троше овдје пензију , а од њихових налога да паразити, неиживљени кркани, јуче изашли из брвнара зидају себи хацијенде,на ливадама гдје су напасали говеда граде стадионе са вјештачком травом, ричу и бучу под шаторима…,док дјеца погинулих бораца и они који су крварили за ово друштво треба убрзано да нестају, да дижу руку на себе, јер не припадају „клубу одабраних“

  Нема од тога ништа, ови одлазе јер су отјерани, а није их отјерала немаштина, него неправда, јавашлук, крканлук, одлазе са горчином у устима и да се не враћају.
  Само нека виша сила их може натјерати на повратак.

 22. @slavija

  Није он здрав, само нема увид у своје патолошко стање. Али пустимо га да заради који долар, кад су га већ Руси протјерали због шпијунаже за нато прије него се закопитио.

  Лупа као и о аудио програмима. Какве нове технологије ће донијети и ко ће се вратити? Чињеница је да је држава бацала паре у бунар за школовање најбољих, да они у својој земљи немају основне услове за стварање породице, да и даље на сва три студијска програма на Медицинском факултету уписује прекобројне, да је нанијела велику штету здравству запошљавајући немедицински кадар на штету доктора медицине…

  Обратимо пажњу да нема ни волонтирања! Дакле, не даје се шанса ни да се ради за џ, да се стичу нове вјештине.

 23. Постоје људи и нељуди. У свакој струци постоје и једни и други. Комплетно друштво је труло и политичари на врху пирамиде су одраз у огледалу оних на нижим спратовима пирамиде. Проблем настаје зато што многи не уписују студиј медицине из љубави, властите хуманости, већ ради стицања друштвеног статуса и новца.

  Ексер посматра из свог угла, њему ам не дозвољава да види колико држава кошта грађанина, што се јасно види из текста Зорана Црнчевића који постовах. Све замаскиранеким небулозама о донкихотовској борби с великим свјетским корпорацијама. Питао бих га кад би доктора плаћао као у Америци.

  Нађох на интернету да је начелница Смедерева запослила све докторе медицине и стоматологије с бироа. За почетак се то може везивањем рјешења за нове акцизе на пиво и цигарете, смањењем процента немедицинског кадра, а дугорочно само оживљавањем привреде. Кад се повећа база из које се захвата, биће и новца за здравство. Замислите, ми смп читали Владине извјештаје о нераспоређеним радницима који немају ни опис посла, а немамо чиме да платимо докторе. У породичној се наручује за 5 дана, код специјалисте за 6 мјесеци.

  Ако изостане која плата, доктори ће масовно бјежати, а већ у 2017. ћемо доћи у проблем да немамо медицинских сестара.

  И странке на власти и опозиционе морају се гласно изјаснити ДА ЛИ СУ ОВИ ЉУДИ ПОТРЕБНИ СРПСКОЈ ИЛИ ДА ИМ СЕ ЈАСНО КАЖЕ ДА ИДУ.

 24. Eксеру, гдје си нашао небулозу да ФБиХ има двапут мање запослених доктора од Српске? Лупио си, признај!

 25. pomocnik ministra,21.05.2016. 11:10:48[164530]

  U Njemackoj su stvari obrnute ,tamo je pacijent vise bice,a ljekari moraju da da titraju i uvlace u guzice pacijentima.

  Kad shvatis njemacke vrijednosti radnika(obicnog covjeka)mozes nesto pisati na tu temu ovako se samo provaljujes.Recimo doktor ,politicar,visi rang po nasim standardima hoce baciti smece u kontejner a tu je radnik u cistoci(rekli bi smecar) fino ce ga reci molim vas da li biste uzeli i ove odpadke,odprilike ako zelis shvatoces sta zelim recvi.I na zapadu ima da visa klasa gleda na nizu posprdno ali nedaj boze da ga uvrijedi ili tako nesto,i da to javno kaze….

  Zelim reci da doktor „titra muda “ pacijentu jer isti moze otici kod konkurencije.Stvoren je sistem da je svatko vrijedan kao covjek ,i da je jedina razlika u skolovanosti i zaradi,sve ostalo su isto zasticeni po zakonu.Kad bi kod nas politicar isao biciklom na posao,ili taj isti izgubio vozacku radi voznje u pijanom stanju?Kod nas(BL) Ubijes covjeka autom,podvalis drugoga da je vozio…itd..

  I onda kad neki nepismenjak pjeni i kaze necemo u jevropu jer tamo je nepravda i narod ubija se radeci…ili tako nekako …da poludis.A ovi nasi malo malo pa puste pricu kao necemo u jevropu jer ce jos malo propasti ..

  Dabogda nikad ne usli u EU to jeste okov malim drzavama ,ali daj nam boze evropske zakone,da ne gledamo vise ovaj olos na vlasti…toliko

 26. Moze li neko da mi kaze u kojim sve gradovima RS postoje medicinski fakulteti, pa cu vam reci koji kvalitet (uglavnom) je nasih novopecenih doktoa. Nekad su „ozbiljni“ fakulteti (medicina, masinstvo, elektrotehnika, ptavo, ekonomija, i sl) bili samo u republickim centrima, a sad svaka mahala ima svoj fakultet. Npr. znam da u Foci ima stomatoloski fakultet. Nemam nista protiv Foce, dapace, al’ brate, sto je previse, previse.
  Ne zelim nicim da uvijedim grupu doktora koja se obratila ovim pismom, ali znam (iz razgovora sa ljudima koji zive vani) da nasi „novokomponovani“ doktori na zapadu nisu ni jednim malim dijelom cijenjeni kao preve generacije doktora koji su postali u nekim zapadnim zemljama medju najvecim strucnjacima.

 27. Ја често на Фронталу поменем технолошку заосталост Балкана.

  Данас на Западу ни наши вариоци не могу радити док се темељно не едукују на новим електоапаратима и новим врстама електрода, а камоли љекари.

  Наш љекар добро научи анатомију и остале теоретске предмете и то нико не спори. Али када то знање треба примјенити у пракси, цврц Милојка.

  Медицина о којој ми данас овдје расправљамо је у научном дијелу завршена оног момента када је пронађени пеницилин. Сав даљи развитак медицине је био технолошки развитак апарата који дају податке добрим зналцима анатомије људи. За те апарате требају обучени људи који ће правилно и на вријеме са њих очитати оно што је битно, од чега човјек болује.

  Наша дјеца нису крива што то немају ђе ни од кога научити. Због тога ја сматрам да је добро да наши млади љекари оду на Запад, виде сва та чуда технике и да се понеко од њих врати и та знања (и апарате) донесе овдје. Кориснији је један такав који се обучен врати него десет ових који ће овдје остати.

 28. Ороз вјероватно ради за Бакира и свог зему Давутоглуа и свјесно поткопава све што је позитивно у Српској. Није чудно да је јавно написао да је Додик зрео за пензију.
  http://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/Citajte-u-NEZAVISNIM-Radja-se-najbolji-klinicki-centar-u-regionu-FOTO/332414

  Ороз пише нешто о чему појма нема. У Бањој Луци се раде најсавременије дијагностичке процедуре, а наши доктори посјећују најзначајније свјетске и европске конгресе, и нема потребе да неко иде у иностранство да види неко технолошко чудо. То је могуће тако што се људи пошаљу на стручна усавршавања, а доктор без дана радног искуства вјероватно неће на највеће њемачке клинике, већ у неке мање болнице. И тешко да ће се икад вратити.

  Проблем праксе постоји, али то је проблем лоше организације практичне наставе на студију медицине. Кад би се квалитетно одрадиле све вјежбе на свим клиникама, већ по завршетку студија ми бисмо имали добре докторе. Треба људе стимулисати. Нпр. моја тетка у Лос Анђелесу обучава студенте и најбоље оцијењен ментор добија 13. и 14. плату као награду. У Бањој Луци се најбоље практично научи на Клиници за инфективне болести. Чак се и интерна медицина ту боље научи него на матичној катедри. Од оних који су чи есебично пренијели практично знање ја бих похвалио др Младена Д
  Дуроњића, др Николу Мркобраду и др Симу Билбију. Али ако се зна теорија, и то се брзо савлада.

  ОДЛИВ МОЗГОВА ЈЕ ОГРОМАН ПРОБЛЕМ. МИ ЉУДЕ КИЈИ СУ ЈЕДВА ОСНОВНУ ЗАВРШИЛИ С ИНСТАНТ ДИПЛОМАМА ПАРАФАКУЛТЕТА ЗАПОШЉАВАМО НА ИЗМИШЉЕНА РАДНА МЈЕСТА У ДРЖАВНИМ ИНСТИТУЦИЈАМА, ДОК ИНЖИЊЕРИ, ДОКТОРИ, ПРОГРАМЕРИ ОДЛАЗЕ.

  ПАТРИОТИЗАМ ЋЕ ПОКАЗАТИ ОНАЈ КО ИХ ЗАДРЖИ, ЗАПОСЛИ. СВАЂА С ХОЏАМА, ФРАТРИМА, БАКИРОМ ЈЕ ЦИРКУС ЗА МАЛОУМНЕ.

  НАРОД ЧЕКА МЈЕСЕЦИМА НА ПРЕГЛЕДЕ, ПАЦИЈЕНТУ НЕКИ ПОСВЕТЕ ЈЕДАН МИНУТ, ЈЕР ИМАЈУ 80 ДНЕВНО, А МИ ЗАТРПАВАМО ЕПРС, ОПШТИНЕ, МИНИСТАРСТВА, ЗАПОШЉАВАМО ПО ДЕВЕТ ШОФЕРА НА ЈЕДНО ВОЗИЛО,…

  ОПОЗИЦИЈА ДРЖИ ВЛАСТ ПО ОПШТИНАМА И ОВО ЈЕ ОДЛИЧНА ШАНСА ДА СЕ ВЛАСТ И ОПОЗИЦИЈА ТАКМИЧЕ КО ЋЕ ВИШЕ ЗАПОСЛИТИ СТРУЧНИХ, ВИСОКООБРАЗОВАНИХ, ПОТРЕБНИХ ЗА ЈАВНО ДОБРО.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *