Невјероватно али истинито: тзв. Суд БиХ ослободио Србина

Суд БиХ ослободио је Јована Поповића оптужбе за злочин против човјечности на подручју Вишеграда 1992. године. Предсједавајући Судског вијећа Станиша Глухајић рекао је да је Поповић ослобођен оптужби да је 1992. године учествовао у незаконитом хапшењу и одвођењу цивила из мјеста Родића Брдо, којима се од тада губи сваки траг. "Након извршене анализе Вијеће није […]

среда, мај 4, 2016 / 12:42

Суд БиХ ослободио је Јована Поповића оптужбе за злочин против човјечности на подручју Вишеграда 1992. године.

Предсједавајући Судског вијећа Станиша Глухајић рекао је да је Поповић ослобођен оптужби да је 1992. године учествовао у незаконитом хапшењу и одвођењу цивила из мјеста Родића Брдо, којима се од тада губи сваки траг.

"Након извршене анализе Вијеће није могло ван разумне сумње утврдити да је оптужени Поповић учинио дјела која му се оптужницом стављају на терет", рекао је Глухајић.

Судско вијеће сматра да Тужилаштво БиХ није успјело доказати да је Поповић био мобилисан у било којој војној или паравојној формацији.

Глухајић је истакао да је одбрана доказала да је Поповић био мобилисан у Војску Републике Српске /ВРС/ неколико мјесеци након догађаја наведених у оптужници.

Свједоци који су инкриминисали Поповића, према Судском вијећу, нису били на лицу мјеста и исказе су базирали на оном што су чули, а у већини су били противрјечни.

За исказ заштићеног свједока под ознаком "С-1", која је навела да је њен син мртав и да га је однијела Дрина, Глухајић је рекао да је противрјечан исказима осталих свједока који су испитивани на исте околности, преноси Бирн.

Глухајић је подсјетио и на исказ Јусуфа Кораћа који је рекао да је кроз отвор на тавану куће видио оптуженог Поповића како му одводи полубрата Решада Муцовског. Вијеће сматра да се и исказ овог свједока разликује од ранијих изјава у којима је говорио да је за одвођење само чуо.

Према наводима Судског вијећа, заштићени свједок "С-4", који је био на лицу мјеста за вријеме одвођења Хусе Делибашића, потврдио је да је оптужени дошао у кућу одведеног тек након доласка Милана Лукића који је предводио војнике који су извршили хапшења и одвођења цивила из Родића Брда.

Исказ свједока "С-6" која је прво рекла да јој је оптужени Поповић "давао пушку и говорио да га убије јер није могао спасити Фадила Зукића", Судско вијеће сматра контрадикторним јер је касније изјавила да јој је оптужени пријетио да ће је убити.

Судско вијеће сматра да није утврђено да је Поповић учествовао у незаконитом одузимању робе из кућа у Родића Брду јер Тужилаштво није изнијело доказе о којој и чијој је роби ријеч.

На ову пресуду постоји могућност жалбе. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *