Неуспех по цијену стотина хиљада живота

Разлога за упад САД у Ирак није било, читава операција је била неприпремљена, а последице разорне, пише у својој књизи „Неуспех Американаца у Ираку“ Мајкл О’Брајан. Услед напада у потпуности су уништене ирачке националне снаге безбедности, бивши сарадници су прешли на страну терориста. А нове снаге безбедности, без обзира на милионске трошкове америчког буџета нису […]

субота, август 4, 2012 / 17:34

Разлога за упад САД у Ирак није било, читава операција је била неприпремљена, а последице разорне, пише у својој књизи „Неуспех Американаца у Ираку“ Мајкл О’Брајан. Услед напада у потпуности су уништене ирачке националне снаге безбедности, бивши сарадници су прешли на страну терориста. А нове снаге безбедности, без обзира на милионске трошкове америчког буџета нису биле основане, истиче аутор.

У најскорије време треба очекивати наставак терора, каже се у објављеној изјави групације „Исламска држава Ирак“ повезане с „Ал-Каидом“. Само у два последња месеца у земљи је у терористичким актовима погинуло преко 250 људи. Народна полиција није у стању да се супротстави терористима. И то без обзира на то што је у годинама америчког присуства у Ираку потрошено на милијарде долара за стварање ирачких снага безбедности. Требало је да оне почну с радом након одласка САД. О узроцима неуспеха у Ираку у истоименој књизи пише Мајкл О’Брајан – бивши радник администрације Џорџа Буша-млађег. По његовим речима, главни деструктивни фактор представљале су активности Пола Бремера – тадашњег руководиоца цивилне администрације Ирака:

– Ирачани су имали сву инфраструктуру: њихова војска је организована по угледу на британску војску. Била је огромна, а народна полиција је била као још једна армија. Код њих је све у реду, једноставно је требало да развијају систем руководства. А Американци које је представљао Пол Бремер су ликвидирали све. Он се бавио питањем отпуштања свих, укључујући чуваре у школи и обичне војнике, у покушају да лиши власти војних институција, што је у принципу било прилично бесмислено. Уместо тога могао је просто да одстрани старије официре који су остали верни Садаму.

Оваква политика је довела до тога да су ирачки војници који су могли да постану ослонац Американаца у земљи, прешли на страну терориста, истиче Мајкл О’Брајан:

– Замислите тренутак – огромно министарство одбране је једноставно нестало по вољи једног човека. Отпуштени су сви војници. И они сад због деловања Американаца чак не могу да исхране своје породице. Сад нас мрзе, а могли су да буду на нашој страни, зато што смо их избавили од диктатора. Притом је код многих од њих остало оружје, много оружја. Шта мислите ко их сад врбује? Односно, настали вакуум снага користе терористи. После тога су почели немири и ми нисмо урадили ништа у току четири године.

Други аспекат неуспешне политике САД у Ираку је неконтролисани одлив новца који се издваја за програме обнове у Ираку. Значајан део средстава је утрошен за стварање нових снага безбедности. Међутим, она нису трошена наменски, истиче аутор. У овом смислу је карактеристичан скандал који је изазвала ревизијска провера трошкова Стејт департмента за преквалификацију ирачке полиције. Новац – 200 милиона долара су издвојиле власти САД, иако ирачка страна није тражила додатно финансирање, истиче Мајкл О’Брајан:

– Ових 200 милиона су само врх глечера. То је показатељ размера могућих трошкова, може се говорити о милијардама долара. На пример, ових 200 милиона је било усмерено на програм полицијских тренинга, који су се одржавали уочи одласка америчке војске. Шта онда можете рећи о другим сличним програмима који су спровођени од 2004. године? Да је ових 200 милиона једноставно издвојено и требало их је на нешто потрошити. Главни разлог је то што све време није било везе, разумевања између Министарства одбране САД и Стејт департмента САД. Они су имали озбиљне несугласице 2004-2005. године поводом тога ко ће бити одговоран за сву реформу националних ирачких снага безбедности.

По речима Мајкла О’Брајана сама идеја упада у Ирак је била погрешна. И сви даљи неуспеси су само последица:

– Док сам се налазио у Ираку 2006-2007. године свакодневно сам радио с колегама из министарства унутрашњих послова, они су тада радили у националним снагама безбедности, полицији – многи од њих су убијени на дужности. То је преко 700 америчких полицајаца и саветника. Све то се догодило кривицом САД. Упропастили смо операцију, разлози за упад су фалсификовани.

У годинама америчког присуства у Ираку погинуло је скоро 4,5 хиљаде војника Министарства одбране, рањено је преко 30 хиљада. Губици цивилног становништва Ирака премашују 100 хиљада људи.

Полина Черница,
 0 КОМЕНТАРА

  1. За мјесец дана завршили рат а овај болид каже да операција није била припремљена..Планирано је то одавно, само будале иду у рат неприпремљени, а Американци су све само не будале, читав свијет држе под шапом..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *