Нетанијаху љут због споразума свјетских сила са Ираном

Израелски премијер Бењамин Нетањаху изјавио је данас да склапање споразума Ирана и свјетских сила представља „историјску грешку читавог свијета“. "Направљени су велики компромиси у свакој области у којој је требало спријечити Иран да дође у посјед атомског наоружања", рекао је Нетањаху на почетку састанка са белгијским министром спољних послова Бертом Коендерсом, пренио је АФП. Европски […]

уторак, јул 14, 2015 / 10:57

Израелски премијер Бењамин Нетањаху изјавио је данас да склапање споразума Ирана и свјетских сила представља „историјску грешку читавог свијета“.

"Направљени су велики компромиси у свакој области у којој је требало спријечити Иран да дође у посјед атомског наоружања", рекао је Нетањаху на почетку састанка са белгијским министром спољних послова Бертом Коендерсом, пренио је АФП.

Европски и ирански званичници раније су потврдили да је у Бечу постигнут договор Техерана и свјетских сила о ограничавању иранског нуклеарноГ програма у замјену за укидање санкција.

Иранска државна новинска агенција ИРНА пренијела је да ће атомска постројења ове земље остати оперативна у складу са постигнутим споразумом.

"Сва иранска нуклеарна постројења наставиће да раде. Ниједно неће бити заустављено или елиминисано. Наставиће се истраживања и развој у кључним центрифугама /ИР6, ИР5, ИР4, ИР8/", наводи се у извјештају.

Главни ирански преговарач Али Акбар Салехи рекао је да су испоштоване "црвене линије" Ирана у вези са међународним приступом постројењу Парчин.

Дипломате су рекле раније да је Иран прихватио да ембарго УН на продају наоружања Исламској Републици остане на снази још пет година.

Иран је прихватио и да санкције буду поново уведене у року од 65 дана, ако Техеран прекрши споразум са САД, Русијом, Кином, Британијом, Француском и Њемачком.

ТАСС је пренио да се данас очекује церемонија потписивања споразума.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *