Нереди у Мадриду, полиција тукла огорчене

Сукоби шпанске полиције и демонстраната у Мадриду трају већ неколико сати, након што су хиљаде људи покушале опколити зграду Парламента. АФП преноси како је полиција употријебила гумене метке на протестантима који су се већином окупили на тргу Плаџа де Нептуно. Након бруталног напада полиције број демонстраната се смањио, али многи су још увијек на улици. […]

уторак, септембар 25, 2012 / 21:37

Сукоби шпанске полиције и демонстраната у Мадриду трају већ неколико сати, након што су хиљаде људи покушале опколити зграду Парламента.

АФП преноси како је полиција употријебила гумене метке на протестантима који су се већином окупили на тргу Плаџа де Нептуно. Након бруталног напада полиције број демонстраната се смањио, али многи су још увијек на улици.

У неколико наврата полиција је насрнула палицама на окупљене без икаквог повода. Већи број демонстраната је ухапшен. Полиција настоји силом разбити протест, али хиљаде људи су и даље на улицама.

Демонстранти у склопу акције "Окружимо Конгрес" почели су уклањати барикаде које су подигнуте испред владине зграде, на шта је полиција жестоко раговала. Металне барикаде биле су подигнуте са свих страна како би се потпуно спријечио долазак демонстраната пред зграду.

"Огорчени" (Indignants) – како се називају групе демонстраната – поручили су како протестују због "отете" демократије. Термин који је већ неко вријеме актуелан на улицама Шпаније.

"Ово није права демократија, ово је демократија коју су отеле странке у сарадњи с економским силама, у овој демократији народ се не пита ништа", рекла је једна учесница демонстрација.

Хиљаде људи изашло је на улице, полиција је довела оклопна возила. Око 1,500 полицајца налази се испред зграде Парламента.0 КОМЕНТАРА

 1. Увијек ми је мучно гледати кад полиција туче демонстранте који не нападају. Нарочито оне који леже и не пружају отпор.

  Вељо, шта ти кажеш на ово?

 2. мени је мучније гледати како не пружају отпор. ено имају и они гандија, на крају снимка, штити мурију позива на ненасиље. треба прво то говно убити и бацити на дротове.

 3. Е браво Вељо, ни мени није јасан дебил који изведе голоруке људе у протест само да би их поредо ко глиненен голубове овим нинџа корњачама оклопницима чуварима режима, па кад неком нинџа корњаче откину руку, одбију бубрег, изваде око,..и буде ником ништа!?

  Па за који к. протествујеш и то мирно? Да је режим хтио ненасилно мирно доћи до договора, не би имали сврхе ни потребе никакви протести, али пошто се режими бране бајонетама, па понеси бомбу и рокни је на говна у кацигама!

 4. Разумијем ја вас.

  Опет, кад гледам овај снимак, чини ми се да су демонстранти, колико их је било, могли ладно прегазити полицајце. Без икаквог фајта.

  Такође примјећујем да су овакви протести свуда по свијету редом ненасилни и да организатори инсистирају на ненасиљу према полицији и имовини. Такав је ваљда овај модерни активизам.

  Е, сад, питање је гдје и када повући црту: да ли пустити да те полиција млави како стигне колико год да си миран демострант – или у једном тренутку узвратити. Па онда ако узвратиш, полиција оптужи организатора за подстицање насиља и уништавање имовине плус накарикају још понешто. Не знам.

  Ма, мука ми је гледати кад се сила иживљава над неким ко се само брани, па било ко они били.

 5. Одакле преузимате ове текстове?Одвратно изгледа кад се ћирилицом напише „просвједници“ или „демокрација“.Ако латиницу преводите у ћирилицу,онда преведите и текст на примјерен језик ћирилици.

 6. Послије радног времена је и полицајац цивил.
  Нису полицајци са Марса.
  Неко дуго већ у Шпанији кува кашу. Има ту пуно мутне воде!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *