Непал: Кад те спашава туристичка атракција

У Непалу, погођеном поплавама и одронима послије четвородневних обилних киша, ангажовани су слонови у спасавању стотина страних туриста заглављених у сафари парку, саопштили су данас званичници, док је број погинулих у непогодама у тој земљи порастао на 70.

понедељак, август 14, 2017 / 12:15

У Саурахи, 80 километара јужно од Катмандуа, ријека Рапти излила се из корита, плавећи хотеле и ресторане, при чему се у невољи нашло око 600 туриста, преноси Ројтерс.

У том мјесту, на ободима Националног парка Читван, живи 605 великих носорога, а оно је популарно међу страним туристима, укључујући индијске и кинеске посјетиоце, због јахања слонова и посматрања носорога.

„Око 300 гостију је јуче спасено на леђима слонова и тракторима с приколицама до оближњег Баратпура, док ће и остали данас бити пребачени на безбједнија мјеста“, рекао је Суман Гимир, шеф групе власника хотела у Саурахи.

Шива Раџ Бата из организације за заштиту животиња у Непалу каже да је један носорог угинуо у поплавама.

Према речима спасилаца, 26 од 75 дистриката у Непалу погодиле су поплаве или одрони након што су се обилне кише сручиле на ову претежно планинску земљу, преноси Тањуг.

„Око 50 особа се води као нестало у поплавама и одронима“, саопштио је министар за комуникације Мохан Бахадур Баснет, додавши да је више од 60 хиљада кућа под водом, већином у јужним равницама дуж границе са Индијом.

Спасиоци покушавају да допру до села која су погодиле најгоре поплаве у протеклих неколико година.

„Ситуација је забрињавајућа јер су угрожене десетине хиљада људи“, рекао је Баснет.

Монсунске кише, које почињу у јуну и трају до септембра, важне су за Непал који зависи од пољопривреде, али сваке године односе многобројне животе и наносе велику штету имовини.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *