Нема опасности од стварања косовске цркве \’артемијеваца\’

Владика рашко-призренски Теодосије рекао је да не постоји никаква опасност да рашчињени владика Артемије направи на Косову и Метохији „косовску цркву“. Према његовим ријечима, монах Артемије и његови сљедбеници, посебно група рашчињених бивших свештеномонаха, већ се налазе у расколу са СПЦ, јер су формирали сепаратну парацкрвену организацију ван канонског уређења православне цркве. "Морам да кажем […]

недеља, април 3, 2011 / 11:39

Владика рашко-призренски Теодосије рекао је да не постоји никаква опасност да рашчињени владика Артемије направи на Косову и Метохији „косовску цркву“.

Према његовим ријечима, монах Артемије и његови сљедбеници, посебно група рашчињених бивших свештеномонаха, већ се налазе у расколу са СПЦ, јер су формирали сепаратну парацкрвену организацију ван канонског уређења православне цркве.

"Морам да кажем да опасност од стварања неке косовске цркве ‘артемијеваца’ не постоји једноставно због тога што монах Артемије и његове присталице овде немају подршку, што се види из врло малог броја лица која су пришла његовој секти, као и активног учешћа верног народа у животу цркве", рекао је владика Теодосије за новосадски недјељник "Дневник".

Он је навео да Црква почива на вјековном канонском поретку и да се није ни могло ни смјело дозволити да једна епархија изађе из оквира СПЦ и претвори се у некакву аутокефалну самосталну епархију.

"Косово није само питање Епархије рашко-призренске, већ целе СПЦ и зато сва питања треба решавати саборно. Да би заштитила те принципе СПЦ је била принуђена да предузме мере које су прописане и Уставом и канонима Цркве", нагласио је владика Теодосије.

Он сматра да је дијалог Београда и Приштине веома важан за нормализацију ситуације, посебно за рјешавање практичних питања која су од великог значаја за повратак и нормалан живот српског народа, те да треба вјеровати да разлике у схватању статуса, које и даље остају, неће онемогућити рјешавање кључних животних питања на Космету.

Владика рашко-призренски рекао је да СПЦ има углавном коректну сарадњу са међународним институцијама на Косову и Метохији иако дубоко вјерује да они могу много више да учине у правцу побољшања живота Срба на Космету.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *