Нема мира у Сирији до краја фебруара

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је данас да су мировни преговори о Сирији, заказани за 8. фебруар у Женеви, одложени за крај мјесеца.

петак, јануар 27, 2017 / 10:54

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је данас да су мировни преговори о Сирији, заказани за 8. фебруар у Женеви, одложени за крај мјесеца.

"Охрабрујуће је видјети да су посредници из УН уопште заказали нове преговоре у Женеви, иако су они по ко зна који пут одложени и умјесто 8. фебруара, почеће крајем мјесеца", рекао је Лавров на почетку састанка са представницима сиријске политичке опозиције у Москви.

Лавров је у сриједу упутио позив сиријским опозиционим лидерима да данас дођу у Москву како би са њима разговарао о резултатима мировне конференције у Астани, завршене у уторак без конкретног напретка у постизању политичког рјешења кризе у Сирији.

Водећа опозициона група у егзилу, Национални сиријски конгрес, одбила је позив, док је курдска Партија демократског јединства потврдила учешће свог представника на састанку са Лавровом.

Како наводи агенција Франс прес, у Москву је позвано укупно 25 званичника сиријске опозиције, али је јутрос на састанак дошло само њих осам.Вође наоружаних побуњеничких група, који су учествовали у преговорима са сиријском владом у Астани, нијесу добили позив да дођу у Москву.Лавров је навео да је "досадашње искуство" у рјешавању сиријске кризе показало да се "без конкретног предлога не може почети са озбиљним преговарањем".

Изасланик руског предсједника Владимира Путина за Сирију Александар Лаврентијев рекао је у уторак да је Москва припремила нацрт новог устава Сирије и дала га на увид опозицији, али је опозициона делегација у Астани одбила да разговара о томе.

"Сматрамо да све политичке групе у Сирији треба да прихвате тај нацрт како бисмо се припремили за преговоре у Женеви", оцијенио је Лавров. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *