Недипломатски: САД заузеле Руску трговинску мисију

Власти САД преузеле су контролу над зградом руске трговинске мисије у Вашингтону, јавља дописник агенције Тас.

субота, септембар 2, 2017 / 21:52

Шеф руске трговинске мисије у престоници САД Александар Стадник потврдио је овој агенцији да је, према речима америчких власти, згради мисије укинут дипломатски имунитет.

Власти САД преузеле контролу над руском трговинском мисијом

Власти САД преузеле контролу над руском трговинском мисијом

Тас је раније јавио да се Американци припремају да изврше претрес руске трговинске мисије у Вашингтону и да је саветнику америчке амбасаде у Москви Ентонију Годфрију у вези с тим уручена протестна нота.

„Данас у два сата по подне (по локалном времену), претрес ће бити спроведен. Технички, претрес ће спровести Стејт департмент“, рекао је портпарол руске амбасаде Николај Лаконин.

Руско министарство иностраних послова саопштило је да је планирани претрес руских дипломатских објеката у САД нечувена, агресивна акција коју америчке обавештајне агенције могу да искористе за организовање провокације помоћу подметнутих предмета.

„У ноти се истиче да планирани нелегитимни претрес дипломатских просторија Русије без присуства руских званичника и претњу да ће предња врата бити обијена сматрамо нечувеном, агресивном акцијом коју би америчке обавештајне агенције могле да искористе и за организовање антируске провокације помоћу подметнутих компромитованих предмета“, наглашава Министарство спољних послова Русије.

Министарство додаје да Москва задржава право на узвратне мере на основу реципроцитета, преноси Спутњик.

„Власти Сједињених Америчких Држава треба да зауставе најгрубљу повреду међународног права и одустану од напада на имунитет руских дипломатских институција. У супротном, задржавамо право да одговоримо на основу реципроцитета“, наводи се у саопштењу.

Раније је руско Министарство спољних послова изјавило да специјалне службе САД намеравају да 2. септембра изврше претрес руског конзулата у Сан Франциску, који је такође затворен на захтев америчких власти, као и станове рускх дипломатских представника.

Стејт департмент је одбио да коментарише ове информације.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *